A pártok elutasítottsága határozhatja meg a választók döntését
Nem a támogatás, hanem az elutasítás motívuma határozhatja meg a szavazók többségének döntését a májusi európai parlamenti (EP-) választáson egy pénteken Berlinben ismertetett felmérés szerint.
2019. április 26. 15:21

A YouGov közvélemény-kutató társaság 12 EU-tagországra kiterjedő felmérése kimutatta, hogy sokan nem egy párt mellett foglalnak állást a szavazatukkal, hanem azon párttal szemben, amelyet a leginkább elutasítanak.

Az EP-választáson részvételre jogosultak mindössze 6,3 százaléka rendelkezik úgynevezett pozitív pártidentitással, vagyis száz választó közül csupán nagyjából hatan azonosulnak valamely párttal. Ugyanakkor majdnem minden második választó - 48,8 százalék - teljes mértékben elutasít egy vagy több pártot, azaz negatív pártidentitással rendelkezik.

A pártcsaládok, politikai irányzatok szerinti bontást tekintve látható, hogy a jobboldali populista és a szélsőjobboldali pártok elutasítottsága a legnagyobb mértékű, 52,8 százalékos. Azonban a pozitív irányú pártidentitás is ebben körben a legnagyobb, 10,3 százalékos.

Kiugróan magas, 52,2 százalékos a baloldali populista és a szélsőbaloldali pártok elutasítottsága is, és a támogatottságuk is jelentős, 6,2 százalékos - mutatta ki az egyik legnagyobb német közhasznú magánalapítvány, a Bertelsmann Alapítvány megbízásából végzett kutatás.

Ezek az adatok jelzik, hogy "a populista pártok viszonylag rövid idő alatt stabil törzsszavazói bázist építettek ki, de nagy elutasítottságuk azt is mutatja, mennyire veszélyes lenne más pártok számára a populisták utánzása" - emelte ki Robert Wehrkamp, az alapítvány szakértője.

A YouGov tanulmányának társszerzője hozzátette: a pártrendszer hagyományos szereplői közé tartozó, EU-párti erőknek inkább a populisták elutasítottságára kellene építeniük, és még aktívabban kellene törekedniük a választók "antipopulista ellenmobilizációjára".

A felmérés azt is kimutatta, hogy a populista pártok szavazóit csak az EU-val szembeni kételkedő, szkeptikus hozzáállás és a demokrácia bírálata köti össze, szakpolitikai kérdésekben pedig még nagyobb a megosztottság közöttük, mint a politikai spektrum közepéhez tartozó, hagyományos pártok szavazói között.

A májusi választás után kialakuló új EP-re nézve ez azt jelenti, hogy a hagyományos pártok "még nagyobb koalíciója" kell majd a konszenzusos döntésekhez. Minél erősebbek a politikai színtér szélein elhelyezkedő populista-szélsőséges pártok, annál erősebb az egyetértési kényszer középen. Viszont ha nem sikerül megteremteni az egyetértést, "negatív többségek" alakulhatnak ki, ami megbéníthatja az EP-t - fejtette ki a szakértő az alapítvány közleménye szerint.

A YouGov Ausztriában, Dániában, Franciaországban, Görögországban, Hollandiában, Lengyelországban, Magyarországon, Nagy-Britanniában, Németországban, Olaszországban és Spanyolországban végezte a felmérést, összesen 23 725 ember megkérdezésével. Az eredmények a kutatásba bevont országok választókorú népességére reprezentatívak.

MTI
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Gulyás: 663 milliárd forint kerül a járványügyi alapba
  A kormány magán kezdte a koronavírus-járvány miatt szükséges takarékosságot, így elvon és átcsoportosít a tárcáktól összesen 1345 milliárd forintot, ami a gazdaság védelmére és újraindítására létrehozott alapban áll rendelkezésre. A járvány elleni védekezési alapba 663 milliárd forintot biztosítanak, abba be kell fizetni az idei párttámogatások 50 százalékát, a multinacionális láncokat terhelő kereskedelmi adót, a pénzügyi szektor hozzájárulását és a gépjárműadó önkormányzatoknak járó részét - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton az online kormányinfón.
 • A rendeleti kormányzásról és a lelki patikáról
  Bebizonyosodott, hogy bajban nemzetállami alapon van működőképes megoldás.
 • Magyarországon megfelelő időben, megfelelő intézkedések történtek a járvány elleni védekezésben
  Egy hónapja regisztrálták az első megbetegedéseket Magyarországon, é megfelelő időben, megfelelő intézkedések történtek a koronavírus-járvány elleni védekezésben - emelte ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília felhívta a figyelmet arra, hogy a jó idő ellenére is tartsák be az emberek a korlátozó intézkedéseket.
MTI Hírfelhasználó