Mire kéne költeni a pénzt a Notre-Dame felújítása helyett?
Alternatív haladó javaslatok
A haladás előtt élő ember még összekötötte a szépet a jóval. Nem véletlen, hogy Notre-Dame-ot építettek, nem pedig feminista vagy "fat positivity" mozgalmat alapítottak.
2019. április 22. 19:24

Úgy tűnik, hogy néhány celebben is feléledt a civilizációféltő ösztön, még akkor is, ha ez valóban ösztön, azaz zsigeri és nem tudatos. Alig hiszem, hogy Hollywood üdvöskéi a keresztény Európáért krokodilkönnyeket hullatnának.

Ennek ellenére ez pozitív fejlemény, és jelzi azt, hogy még a teljesen elku888ult elitbe is szorult valami érzék legalább az esztétikum és a nagyság iránt. Az ember ösztönösen érzi, hogy a Notre-Dame – szemben például a posztmodern építészet bármelyik szabadon választható borzalmával – értéket képvisel. Ha másmilyent nem is, esztétikait mindenképpen.

A haladás előtt élő ember még összekötötte a szépet a jóval. Nem véletlen, hogy Notre-Dame-ot építettek, nem pedig feminista vagy „fat positivity“ mozgalmat alapítottak. Ha valamiben erkölcsi minőséget kívántak kifejezni, azt a szépséggel (is) meg kívánták erősíteni.

És ha már itt tartunk, azért a katolikus gondolkodásnak is van előnye a haladóval szemben. A haladó szemében a katolikus önostorozó, de az talán még mindig jobb, mint az, ha a feminista azért gyűlölné a férfiakat, mert ő nem tudja abbahagyni az evést.

Valami azért dereng a hazai haladóknak is, hiszen egyik orgánumuk szerint az égő Notre-Dame szép. Ezért sok támadást kaptak, de én megvédeném őket. Mint mondottam az előbb, az erkölcsi jó és a szép a tudatban valamiképpen összekapcsolódik. Tehát amikor lelki szemeim előtt megjelenik a helikopterből kidobott vagy a stadionokba beterelt kommunisták látványa, valami hasonlót érzek én is. Van benne valami szépség, hiszen erkölcsileg jó. Az ő szempontjukból az égő Notre-Dame valami ilyesmi lehet, legyünk annyira pluralisták, hogy megértjük őket.

A lényeges problémát azonban az Index vetette föl, amikor azt elemezte, mennyibe került a Notre-Dame felépítése. Haladó szempontból totális pazarlás katedrálisokat építeni, hiszen azoknak semmiféle „gyakorlati hasznuk“ nincs. Persze ilyenkor egyik kérdés vezet több tucat újabbhoz: például milyen gyakorlati haszna van az Indexnek? És ugye a Notre-Dame-ot évszázadokkal az elkészülte után is látogatják, de ki fogja áhítattal megtekinteni az Index szerkesztőségében lévő babzsákfotelt?

Arra pedig manapság is látunk példákat, hogy valaki olyasvalamibe szórja vég nélkül a dollárt, aminek semmiféle gyakorlati haszna nincs – lásd Gyuri bá és a magyar ellenzék esetét.

Még mielőtt belefognánk az ötletbörzébe, külön dicséret illeti az Indexet azért, hogy 2019-ben még mindig le tudja írni – valószínűleg röhögés nélkül – a „sötét középkor“ szókapcsolatot. Ez az egyik személyes kedvencem – hiszen, ugye, az Auschwitzot és a Gulagot magában foglaló, a haladás csúcsát jelentő 20. század a középkorral szemben ragyogott a fénytől.

Annyira, hogy kicsit bele is vakultunk.

Lássuk akkor, hány lélegeztetőgép/menstruációs kanapé egy Notre-Dame-felújítás, azaz mire kellene inkább költeni.

 • Romkocsma: Ez kézenfekvő, a huszártornyot sem kell rendbe tenni hozzá, elég egy kis szigetelés a jelenlegi állapothoz – abból sem kell túl sok, mert jó, ha szellős. Lomizásból össze lehet szedni a bútorokat, és csupán a kereszteket, az oltárt és egyéb, a sötét középkorra emlékeztető ereklyéket kell elszállítani.
 • Régi Liget-projekt: Inkább tovább kéne bontani az épületet, fákat kellene a helyére ültetni, majd ott egy sátortábort létrehozni. Néhány rom maradhat a hangulat kedvéért, de fontos, hogy a hippik tudjanak táncolni az esőben. Komáromy Gergő minden este elgitározza az Imagine-t, és az elnyomó tömjénfüst helyett toleráns fűszag simogatja az ódon romokat.
 • Mecset: Ez is működő modell a haladó Nyugaton, mivel mi már büszke nem vallásosak vagyunk, adjuk át a terepet azoknak, akik vallásosak. (NEM hülyevallásosak, hanem békevallásosak, mert a hülyevallásosak kizárólag keresztények lehetnek.) A sekrestye fegyverraktárrá alakítható könnyűszerrel.
 • Napközben jógaközpont, esténként goaparty.
 • Startup-központ, sok-sok coworking space-szel; vezeték nélküli töltők, állítható magasságú asztalok és székek, a gyóntatófülkék helyén kézműves sörcsap, az oltár helyén Starbucks.
 • Foglalt ház: Ideje megnyitni a templomok kapuit a nép előtt. Hadházy Ákosék is jöhetnek.

Ezek a megoldások sokkal költséghatékonyabbak lennének, mint temérdek pénzből helyreállítani a reakció egyik középkori mementóját. És végre olyasmibe tennénk a pénzt, amiben haladóként hiszünk is.

Megadja Gábor

888.hu
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó