II. Szünet előtti felbuzdulás…
Fidesz: Aktuális ügyeinkről LMP: Európa zöld lesz, vagy nem lesz! Jobbik: Mennyire hiteles a kormány politikája?
2019. április 11. 15:24

MOTTÓ: Murphy óta tudjuk: ami megtörténhet, az meg is történik. Mert hiába bölcs dolog előrenézni, ha nehéz messzebbre tekinteni, mint ameddig ellátni. Megbecsülni, s ha kell dicsérni mások kiválóságát fölöttébb nem könnyű. Klasszikus siker az, amikor egyik hibát a másik után fedezik fel töretlen lelkesedéssel, - a másik oldalon! 

Hűen a hagyományokhoz, harcos a napirend előtti felszólalásokkal búcsúztatták a választási szünet előtti napon a Tisztelt Házat. Az EU-ra tekintve sem okoztak csalódást: a pártállásuk alapján dicsérték vagy szidták egymást.  ”Szelídített” változatát, - szerényen stilizálva, a szolidabb beszólásokat is jelezve - közvetítjük.

 

Aktuális ügyeinkről…

HENDE CSABA,  (Fidesz): - Tisztelt Országgyűlés! A magyar bűnüldöző hatóságok az elmúlt napokban az Iszlám Állam egyik hóhérát, bizonyos Hasszán F.-et fogták el Ferihegyen. Hasszán F. Görögországban politikai menedékjogot kért és kapott. (Gréczy Zsolt: Hol jött be? Átmászott a kerítésen?) A terroristát belga hatósági megkeresés alapján azonosította a Terrorelhárítási Központ. Mint az már ismert, Hasszán F. is kapott brüsszeli migránskártyát. Az Európai Bizottság a napokban mégis tagadta, hogy ezek a kártyák veszélyesek lennének. Azt állítják, hogy ők minden kártyatulajdonos személyazonosságát ismerik. Natasha Bertaud, az Európai Bizottság illetékes szóvivője egy brüsszeli sajtótájékoztató keretében ismerte el a tényt, miszerint Hasszán F. is kapott migránskártyát. A Bizottság januári beszámolója szerint 64 ezer ilyen kártyát osztottak szét, azóta nyilván még többet is. Ha Brüsszelben valóban tudják, hogy kiknek osztogatnak ilyen pénzzel feltöltött, anonim kártyákat, akkor a brüsszeli Bizottság ezek szerint tudott arról, hogy a szír terrorista Hasszán F. is kapott migránskártyát. Vagy nem tudtak erről? Melyik eset a rosszabb?

- Tisztelt Ház! Szeretném emlékeztetni önöket arra, hogy itt az Országgyűlésben néhány hónappal ezelőtt napirend előtti felszólalásomban fejeztem ki a terrorizmus brüsszeli finanszírozásának veszélye miatti aggodalmaimat. Ezt annak kapcsán tehettem, hogy Boszniában felbukkantak az első ilyen névtelen bankkártyák, a brüsszeli migránskártyák. Bárcsak ne lett volna igazam! Hány ártatlan európai embernek kell még meghalnia e felelőtlen politika miatt? (Varga-Damm Andrea: Hát, ja, például a beengedés miatt!)  Szeretnénk választ kapni arra is, hogy Brüsszel milyen módon ellenőrzi a migránskártyák tulajdonosát és felhasználását? Kik a közreműködő szervezetek? Részt vesznek vajon bevándorlástámogató politikai aktivistacsoportok is az ellenőrzésekben? Megdöbbentő, hogy Brüsszel tízezreknek osztogat pénzzel feltöltött migránskártyát, miközben az európai titkosszolgálatok sorra figyelmeztetnek, hogy a visszaszorított Iszlám Állam terroristái százával igyekeznek Európába a migránsok közé keveredve. Várjuk Brüsszel válaszait! Az emberek szeretnének végre egyenes válaszokat kapni a mellébeszélés helyett, mert sokakat felháborít, hogy Brüsszel a migránskártyával a jelek szerint az Európára törő terroristákat is pénzeli! Szeretnénk választ kapni arra a kérdésre is, hogy Brüsszel vajon hány terroristagyanús személynek adott már eddig migránskártyát. A titkosszolgálatok szerint már most is több ezer alvó terrorista van Európában, és számuk most megszaporodott az Európába igyekvő iszlám harcosokkal. Az Európai Parlamentben egyébként sorra fogadnak el olyan állásfoglalásokat, amelyekben a közös elem a bevándorlás legalizálása melletti állásfoglalás. Ők legalizálni akarják az illegális bevándorlást, a magyar kormány ezzel szemben megállítani akarja azt!

- Tisztelt Ház! Szír migránsok több ezres létszámban terveznek a következő hetekben útnak indulni Törökországból, illetve Görögországból Németországba. „A remény karavánja” elnevezésű, a közösségi médiában indított kezdeményezéshez eddig közel 40 ezer migráns csatlakozott. A konvoj létszáma akár a többszörösére is duzzadhat a családtagokkal, mivel az ingyenes szervezés és a nemzetközi humanitárius szervezetek által biztosított kíséret különösen vonzóvá teheti az utat. Ezzel párhuzamosan egy Görögországban rekedt migránsokból álló másik karaván is szerveződik. Az Európai Parlament jelentésében 3900-4300 közé teszik azon európai állampolgárok számát, akik a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet kötelékében harcoltak. Egy részük már visszatért, maradékuk most, a terrorszervezet összeomlásával térhet haza. Mindez hatalmas biztonsági kockázatot rejt magában azok miatt, akik felelőtlenül és ellenőrizetlenül Európára szabadítják a magukat békés menekülőnek álcázó, szélsőséges iszlám terroristákat.

- Tisztelt Országgyűlés! „Vétkesek közt cinkos, aki néma!” ‑ írta a költő. Ezért kell felemelnünk a szavunkat: ez a legtöbb, amit mi, magyarok a veszélybe kerülő európai emberekért most megtehetünk! (Taps a kormánypártok soraiban.)

Európa zöld lesz, vagy nem lesz!

DEMETER MÁRTA, (LMP): - Képviselőtársaim! Az európai parlamenti választás tétje az, hogy a magyar nemzeti érdeknek lesz‑e végre valós képviselete az Európai Unióban. Az is a tétje a választásoknak, hogy végre szó esik‑e a magyar emberekről, a nekik fontos kérdésekről, az európai szintű megoldást kívánó ügyekről. Mi az LMP-ben azért dolgozunk, hogy a multik Európája helyett az emberek Európáját építsük; egy olyan Európát, amely képes biztonságot és stabilitást nyújtani a magyar emberek számára is. A multinacionális cégeket végre korlátok közé kell szorítani, és azt az elvet kell alkalmazni, hogy a szennyező fizessen, ne pedig az emberek zsebéből vegyék ki ezt a pénzt! Emellett szükséges visszaszorítanunk a nagy cégek adóelkerülését, és fel kell számoljuk az adóparadicsomokat! Az európai uniós forrásokból a hazai kis- és közepes vállalkozásokat támogatná az LMP, azokat, amelyek helyben teremthetnek lényegesen több munkahelyet a magyar dolgozók számára, mint a multinacionális cégek. Továbbá ezekkel a támogatásokkal valósítható meg a magyarországi régiók érdemi fejlesztése, valamint annak a tömeges elvándorlásnak a megállítása, ami az elmúlt években látható volt. Ki kell harcoljuk azt is az európai uniós választások után, hogy a bérek végre emelkedjenek, és az európai uniós forrásokból erre költsenek, hiszen európai fizetéseket kell megvalósítsunk Magyarországon is. Éppen ezért mi harcolni fogunk azért, hogy bevezetésre kerüljön a közös európai minimálbér. Harcolni fogunk azért is, hogy az európai uniós források ne csökkenjenek Magyarország számára, viszont azok kifizetése szigorúan ellenőrzött legyen, és közvetlenül azokhoz jusson el, akiknek szól ez a támogatás, a korrupt kormányok megkerülésével.

- Mielőbb el kell fogadnunk egy európai uniós klímatervet, hiszen gyermekeink jövője múlik ezen. Egy olyan szabályozásra van szükség, amely végre tiszta levegőt, tiszta ivóvizet és jól működő hulladékgazdálkodást eredményez, és ezt tudja biztosítani a magyar emberek számára. Az európai uniós forrásokból érdemi fejlesztéseket szükséges megvalósítani, és magas hozzáadott értékű tudásra kell költeni ezt a pénzt, hiszen az elmaradott régiókat így lehet hatékonyan fejleszteni. A mai napig az Európai Unió hét legszegényebb régiója közül négy Magyarországon található. Ez nem maradhat így!

- Képviselőtársaim! A magyar emberek biztonsági szempontjai is végre az Európai Unió asztalára kell hogy kerüljenek! Helyre kell állítanunk Magyarország érdekérvényesítő képességét! Mi azért dolgozunk, hogy a magyarországi és a közép-európai érdekek legalább olyan súllyal legyenek érvényesíthetőek az Európai Unióban, mint az alapító tagállamoké. Az emberek biztonsága kell legyen a következő uniós költségvetés egyik központi kérdése, hiszen nem kérdés az, hogy az illegális migráció ellen fel kell lépni, a bevándorláspolitika pedig nemzeti hatáskörben kell hogy maradjon. Minden tagállamnak joga van eldönteni, hogy kikkel akar együtt élni és kikkel nem. Az Európai Unió külső határainak védelmét kell hogy megerősítsük! Ehhez az uniós törekvéshez aktív politikával fogunk hozzájárulni, hiszen ez a magyar emberek közvetlen biztonsági érdeke. A migrációs krízis kiváltó okait végre fel kell tárni, és rá kell mutassunk, hogy a tömeges migráció elsősorban az éghajlatváltozásnak, a háborús konfliktusoknak és a nagyvállalatok gazdaságokat kizsákmányoló szerepének a következménye. Ezeket a kiváltó okokat kell végre fenntartható módon kezelni, hiszen az a cél, hogy mindenki a szülőföldjén boldogulhasson. Emellett a balkáni országokkal szoros együttműködést kell kialakítsunk, és az európai uniós forrásokból több pénzt kell irányítani Magyarország határvédelmére és biztonságára.

 - Képviselőtársaim! Nagyon fontos, ha biztonságról beszélünk, hogy mielőbb meg kell szüntetni azokat a kockázatokat, amelyeket például a Nemzetközi Beruházási Bank székhelyegyezménye jelent. Hiszen ez nemcsak a putyini illegális hírszerzési tevékenységet segíti, hanem a pénzmosási, a pénzmosás elleni és a terrorizmus finanszírozása elleni szabályok megkerülésére is alkalmas, tehát fel kell mondani ezt a szerződést, és el kell számoltatni azokat, akik meglopták a magyar adófizetőket! Szükséges az Európai Bizottság döntéshozatali folyamatát is végre átláthatóvá tenni, hiszen világosan látjuk, hogy például Paks II. zöld utat kaphatott, és ilyenformán az orosz befolyásszerzés növekedése és biztonsági kockázatok fölött is szemet hunytak. A Paks II.-paktumot fel kell mondani, és végre a megújuló energiákra kell átállni! Ezzel 30 százalékos rezsicsökkentés is megvalósítható a magyar emberek számára. Nulla százalék atom-, száz százalék megújuló energia; ez a jövő.  A jövő zöld lesz, vagy nem lesz jövő! Az emberek Európáját építjük, egy biztonságos, XXI. századi Európát építünk, mi ezért dolgozunk! (Taps az LMP padsoraiban.)

***

CSERESNYÉS PÉTER, (Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára): - Képviselő Asszony!  Köszönöm szépen, hogy a mai napirend előtti felszólalása összeszedettebb, mint a múltkori, így nagyjából meghatározza azt a két fő irányt, amire érdemes reagálni, amire érdemes válaszolni. Ha jól értettem a felszólalását, akkor a klímavédelemről, a környezetszennyezésről, másrészről a magyar gazdaságfejlesztésről, a magyar gazdaság fejlődéséről és az itteni emberek életkörülményeiről, jövedelmi viszonyairól és a foglalkoztatásról kívánt néhány gondolatot megosztani velünk, bár most is elég eklektikus volt a szólalása. Amikor elmondta a bevezető gondolatait, az jutott eszembe, hogy a címe alapján tulajdonképpen vörösből zöld ruhába öltözött, de azért a gondolatai visszamutattak arra is, hogy néhány hónappal, néhány évvel ezelőtt még milyen megjelenési formája volt, milyen ruhában jelent meg előttünk: vörösben! Nekiment a multiknak,  azoknak a cégeknek ment neki, akik egyébként a magyar gazdaság fejlődését és fejlesztését és a foglalkoztatás jelentős részét az elmúlt években megfelelő szabályozással elvégezték és biztosítják.

- De még mielőtt a gazdaság fejlődéséről, a foglalkoztatásról, a jövedelmi viszonyokról szólnék néhány szót, nézzük a klímavédelemmel kapcsolatos gondolataira a reakciót. Majdhogynem vészhelyzetet és nagyon-nagyon rossz képet festett az állapotokról. Szeretném elmondani önnek, hogy a számok magukért beszélnek, és nem olyan szlogenek és közhelyek puffogtatását jelentik, mint ami az ön felszólalásában elhangzott. Például az egy főre jutó hazai szén-dioxid-kibocsátás 6 tonna körül van, ezzel szemben az uniós átlag fejenként évi 8 tonna. Tehát nagyon komolyan odafigyelünk arra, hogy a fenntarthatóság meglegyen Magyarországon, és hozzá tudjunk járulni megfelelő módon a klímavédelemhez. Magyarország a Föld üvegházhatásúgáz-kibocsátásának mindösszesen a 0,13 százalékáért, az Európai Unió viszont 1,4 százalékáért felelős. Ezt azért tartom fontosnak megjegyezni, mert annak ellenére, hogy nagyon kis hányadért vagyunk felelősek, mégis megfelelő felelősségtudattal viseltetünk a klímavédelemmel és a környezetvédelemmel. Ennek egyik adaléka az, hogy a régiónkban értékesítik a legtöbb elektromos autót, és ez nagyon jelentős állami támogatással történik, a környezettudatosság e területén is megfelelő módon tudjunk eljárni, és élen járjunk ebben az ágazatban, ezen a területen. Egy másik példa: a személygépkocsik és a teherautók szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése. Támogattuk például, hogy 2025-ig csökkenjen a kibocsátás 15 százalékkal, 2030-ig 30 százalékkal. Az energiaszektor kibocsátását is jelentősen csökkentettük a megújuló energia arányainak, kapacitásainak növelésével. Ezek arányát már 2016-ra 14,2 százalékra emeltük, miközben az uniós vállalásunk 2020-ra ‑ tessék jegyezni és figyelni a számokat! ‑ 13 százalék volt. Tehát 14,2 százalékra emeltük már most, és a vállalásunk 2020-ra 13 százalék volt. Tehát számonkérni cselekedeteket, tetteket rajtunk, azt gondolom, önöknek nem lehet, hisz a számok azt bizonyítják, hogy mindent megteszünk a klímavédelem tekintetében, ami rajtunk múlik, és ezután is meg fogunk tenni.

- Képviselő Asszony! Felszólalásából, amikor keresetekről beszélt, munkalehetőségekről beszélt, elmaradásokról beszélt, azt sejttette, hogy önök féltékenyek a magyar emberek teljesítményére, Féltékenyek arra, amit az elmúlt időszakban felmutattak a foglalkoztatás és a gazdaság fejlesztése területén. Folyamatosan növekszik az első egy-két év után a magyar gazdaság, ami megmutatkozik a foglalkoztatásban is, hiszen közel 12 százalékos munkanélküliségről 3,7 százalékra csökkentettük a munkanélküliséget. Közel 70 százalékkal növekedett az átlagbér, és ha figyelembe vesszük a családi adókedvezményt, a nettó reálbér is jelentős mértékben emelkedett. Na, ezt az önök szövetségesei annak idején nem tudták felmutatni, sőt az ellenkezőjét produkálták! (Gréczy Zsolt közbeszól.) Azok, akik a legjobban hőbörögnek, például Gréczy képviselő úr...(Zaj. ‑ Az elnök csenget.)…mindenben az ellenkezőjét csinálták, mint amit most mi ebben a két kormányzati ciklusban tettünk. (Gréczy Zsolt: És erre büszkék is vagytok!) Köszönöm a figyelmüket! (Taps a kormánypártok soraiban.)

Mennyire hiteles a kormány politikája?

GYÖNGYÖSI MÁRTON, (Jobbik): - Képviselőtársaim! A ma reggel folyamán már többször szó esett az európai parlamenti választásokról, és valóban úgy helyes, hogy két hónappal a sorsdöntő EP-választásokat megelőzően, az utolsó parlamenti napok egyikén beszélgessünk az Európai Unióról, az európai parlamenti választásokról és azok tétjéről. Már több képviselőtársam kitért erre a kardinális kérdésre. Nekem meggyőződésem, hogy alapvetően két tétje van az európai parlamenti választásoknak. Az első és talán a legfontosabb tétje az, hogy megengedjük‑e önöknek azt, hogy a hazánkat tizenakárhány év tagság után kivezessék nemes egyszerűséggel az európai országok közösségéből? Megengedjük‑e önöknek azt, hogy egy bérrabszolgaságon alapuló, feudális féldiktatúrát építsenek ki itt Magyarországon? (Rétvári Bence: Atyaég!) Igen, Rétvári képviselőtársam, úgy gondolom, hogy azok, akik nyitott szemmel és nyitott fülekkel járnak ebben az országban, pontosan felfogták, hogy ennek a választásnak alapvetően ez a tétje! 

- Önök elmúlt hetekben a saját pártcsaládjukkal lefolytatott konfliktusos vitában pontosan bemutatták azt, hogy mi vár Magyarországra, ha önök itt továbbra is kormányon maradnak, és önök határozzák meg az európai uniós politizálást itt Magyarországon. (Rétvári Bence: Adócsökkentés, családi támogatás, magasabb foglalkoztatottság!) Önökből már a saját szövetségeseik és az önök barátaik sem kérnek! Bármennyire is szépítik ezt kommunikációs lózungokkal, a végeredménye az, hogy önök partnerek és szövetségesek nélkül maradtak! Ez egy tragédia abban a XXI. században, ahol alapvetően nem a bezárkózás politikájának kellene érvényesülnie… (Rétvári Bence: Nyílt társadalom! Szépen mondod! Mondd ki!)… hanem a nemzeti ügyeknek, a nemzeti sorskérdéseknek a beazonosítása és annak különböző szövetségeken, különböző együttműködéseken keresztül való érvényre juttatásának. Amikor önök saját magukat mint kormánypártot elszigetelik az európai uniós és a nemzetközi porondon…(Völner Pál: És a Jobbik hol tart?)…akkor pont ennek a nemzeti érdekérvényesítésnek az esélyeit gyengítik. Az érdekérvényesítés esélyei a nullához konvergálnak, márpedig a következő években arról fog szólni az európai uniós vita, hogy mekkora lesz a költségvetés és abból Magyarország mennyit fog kapni? És arról fog szólni, hogy mi lesz az Európai Unió jövője, és Magyarországnak hol van a helye a globális világban? Ennek az esélyét rombolják le akkor, amikor Orbán Viktor elszigeteli az országot, és Magyarország leszakad, lecsúszik és lemarad az összes többi országhoz viszonyítva!

- Önök egy politikai hazárdjátékot folytatnak az Európai Unióval!  Először teljesen elképesztő illúziókat, felelőtlen illúziókat tápláltak az Európai Unióval szemben például akkor, amikor a lisszaboni szerződést megszavazták, most pedig azzal, hogy konfliktusokat generálnak, és alapvetően Magyarországot reménytelenül elszigetelik egy olyan porondon, ahol nekünk nemzeti érdekeket kellene érvényesíteni. A Jobbik ezzel szemben alternatívát kínál! Beazonosította azokat a nemzeti ügyeket, amelyeket mi az Európai Parlamentben képviselni fogunk a következő években, amelyek közül talán az egyik legfontosabb kérdés a migráció kérdése, ahol önökkel ellentétben nemcsak szavakkal, hanem tettekkel szeretnénk Magyarországot megvédeni! (Rétvári Bence: Gyurcsány Ferenccel kéz a kézben!) Önök ugyanis 86 ezer migránst engedtek be ebbe az országba, amivel kapcsolatban tegnap Orbán Balázs államtitkár csak a számot vitatta. Nagyon jó, ha nem 86 ezerről, hanem csak 85 ezer akárhányszázról folyik a vita; ezzel önök is elismerik, hogy Magyarországra felelőtlenül ráengedték migránsok ezreit! Ráadásul olyan migránsokat, akiknek a hátteréről nagyon keveset tudunk, és nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek. A Jobbik nemcsak határvédelemmel fogja megvédeni az országot, hanem az önök által betelepített migránsok átvilágításával is, és az Európai Unióval közösen keresni fogjuk annak a lehetőségét, hogy ne csak az egyes nemzetállamokat, hanem az egész kontinensünket megvédjük az illegális migrációtól.

- Képviselőtársaim! Az elvándorlás kérdése legalább olyan fontos, mint a bevándorlás kérdése. Ezzel kapcsolatban már elmondtuk: a multikkal szemben a magyar kis- és középvállalkozásokat kell támogatni annak érdekében, hogy Magyarországon egy bérfelzárkóztatás végre megvalósuljon. Szakítani kell azzal a neoliberális politikával, amit önök csúcsra járattak, amely az alacsony munkabérekre épül, amely a magyar munkavállalók kiszolgáltatottságára épül, és amely a magyar munka törvénykönyvének a folyamatos kilúgozására épül! Mi ezzel szemben azt képviseljük, hogy a kohéziós alapokat meg kell reformálni, hogy azok itt Magyarországon az életminőség javítását szolgálják az oktatáson, az egészségügyön és a bérfelzárkóztatáson keresztül. Követeljük a korrupció teljes felszámolását, ami az egyik legnagyobb gátja annak, hogy Magyarországból egy versenyképes és bérekben, jólétben is Nyugat-Európához felzárkózó ország lehessen. Mi ezt képviseljük, önökkel ellentétben, és a következő öt évben az Európai Parlamentben is ezt fogjuk képviselni! (Taps a Jobbik soraiban.)

***

ORBÁN BALÁZS, (Miniszterelnökség államtitkára): - Tisztelt Ház! Idézek: „Esküszünk, esküszünk, hogy tagok tovább nem leszünk!” Tudják kitől van az idézet? (Gyöngyösi Márton: Melyik régészeti lelet ez? ‑ Közbeszólások a Jobbik soraiból, köztük, Dúró Dóra férjétől: ‑ A Mi Hazánk Mozgalom tagjától!) Az önök pártelnökétől van az idézet, a Jobbik volt pártelnökétől van az idézet. A Jobbik volt pártelnöke nem egy elszabadult hajóágyú volt ebben a kérdésben, ugyanis a Jobbik pártprogramjában is benne van ez. (Gyöngyösi Márton: Melyik évszázadban?) A 2014-esben! Azok a képviselők, akik benn ülnek a parlamentben, és még nem hagyták el önöket, ezzel a programmal kampányoltak. A következő volt a program: ki kell írni népszavazást az Európai Unióhoz való csatlakozásra azért, mert meg kell fontolni, hogy az ország kilépjen ebből a viszonyrendszerből! (Közbeszólások a Jobbik soraiból: Ezt a Mi Hazánk Mozgalom mondja!) Komolyan vehető magyar parlamenti párt… (Zaj. ‑ Az elnök csenget.)… egy darab volt eddig a magyar parlamentben, amely az Európai Unió ellen és az uniós tagság ellen kampányolt, ez a Jobbik volt. (Gréczy Zsolt: Orbán polgári köréből jött ez a program, csak szólok! Orbán Viktor és Vona Gábor!) Úgyhogy ilyen értelemben, frakcióvezető úr, az ön teljes felszólalása tökéletesen hiteltelen! (Zaj, közbeszólások, az elnök csenget, újra csenget.)…

- Arról beszélünk, hogy Európa válaszút elé érkezett. Volt szerencsénk vitatkozni korábban, és említette, hogy az egyik kedvenc könyve Európa alkonyáról szól. Az Európa alkonya? című könyvben ‑ kérdőjellel a végén, de ott van leírva, hogy két út áll Európa előtt. Az egyik az, hogy megpróbálják egy birodalmi központból a nemzeteket leépíteni, a nemzetállamokat megszüntetni. Itt el is hangzik a parlamenti felszólalások közben, hogy a nemzetállamok a problémák…(Zaj. ‑ Az elnök csenget.)…ezekre nincs szükség,  ezeket le kell bontani, a határokat le kell bontani, a multikulturális társadalmat fel kell építeni, és egyébként Timmermans bizottsági alelnök úr pedig még azt is mondja, hogy ha ez nem tetszik a kelet-európai országoknak, akkor majd megszokják. Na, ez az egyik Európa-kép! A másik Európa-kép pedig az a kép, amit sajnos a magyar parlamentben egyedül a kormánypártok képviselnek: az „Isten, haza, család” hármas. Ez azt jelenti, hogy zsidó-keresztény kultúrára épülő Európa… (Zaj a Jobbik soraiban. ‑ Az elnök csenget.)… az európai családok támogatására épülő Európa és a határok védelmére és az egyenlő, szabad nemzetek együttműködésére épül az Európa a kép. Abban a könyvben, amit ön oly előszeretettel forgat, pont az van leírva, hogy nincs C-verzió, nincs köztes út, A van, vagy B van. Önök dönthetnek arról, hogy ezt támogatják, vagy nem támogatják. (Gyöngyösi Márton: Marxi dialektika!) Önök ugyanúgy a túloldalra állnak, ugyanúgy az európai egyesült államok…(Gyöngyösi Márton: Bolsevik logika!)…eszménye mellé állnak, ahogy a bevándorláspártiak oldalára álltak korábban is. (Gyöngyösi Márton: Ez bolsevizmus!) És micsoda ócska trükk az, hogy mindeközben önök próbálják vádolni a kormányt azzal, hogy a bevándorlást támogatja, miközben, szintén a volt pártelnököt idézem: „A betelepítés oké.!” Le van tehát okézva a kvóta a Jobbik szerint. A liberálisokkal együtt megfúrták a kvótanépszavazást, zsarolni kezdték a kormányt, majd az alaptörvény-módosítást sem támogatták a parlamentben. (Gyöngyösi Márton: A letelepedési kötvények miatt! ‑ Brenner Koloman: Szégyelld magad! Pénzért adtátok!) Nem szavazták meg ráadásul a Stop Sorost sem… (Zaj. ‑ Az elnök csenget.)... pedig a bevándorlást támogató különadónak pont az lenne a célja, hogy a bevándorlást támogató, illegális migrációt támogató civil szervezetekkel szemben fel tudjunk lépni. Ezek azok az intézkedések, amelyeket önök nem támogatnak. Teljes mértékben hiteltelen az Európa-politikájuk és a migrációpolitikájuk is! (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Bartha Szabó József
  • Rebrov nem "A Nagy Edző"
    Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
  • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
    Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
MTI Hírfelhasználó