A családpolitikának kettős feladata van
A gyereknek elfogadó és szerető felnőttre van szüksége
A nevelőszülői hivatás értékeit népszerűsítő kampányt indított az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), hogy bemutassa azokat, akik a feladat szépsége mellett az ezzel járó áldozatokat is vállalják.
2019. április 4. 15:18

A nevelőszülői hivatás értékeit népszerűsítő kampányt indított az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), hogy bemutassa azokat, akik a feladat szépsége mellett az ezzel járó áldozatokat is vállalják. A Kereszténydemokrata Néppárt politikusai kiemelt figyelmet szentelnek a családoknak, ezért is csatlakoznak ehhez a kezdeményezéshez. Harrach Pétert, a KDNP frakcióvezetőjét kérdeztük a témában.

A legnagyszerűbb családpolitika mellett is vannak olyan élethelyzetek, amikor egy gyereket ki kell emelni az eredeti családjából. Melyek az „ideális”, „jó” család ismérvei, egyáltalán, létezik ilyen?

A gyermek gondozásának és nevelésének első számú felelőse a szülő. Ez a felelősség egy közösségben, a családban érvényesül. A család pedig emberi kapcsolatokon keresztül alakul. Törvényeink szerint is a két szülő kapcsolata, vagyis a házasság, illetve legalább egy gyerek és egy szülő kapcsolata, tehát személyes szeretetkapcsolat hozza létre a családot. A kereszténydemokrata családfogalom a természetre, és nem ideológiára épül, szemben az alternatív együttélést kereső megoldásokkal. A Teremtő férfinak és nőnek teremtette az embert. Kettőjük tartós kapcsolatát a fenntartás nélküli önátadás és a feltétel nélküli elfogadás biztosítja. Amikor kettőjük szeretete egy új személynek ad életet, felébred bennük az iránta érzett felelősség. Ennek gyakorlása teremti meg azt a családi légkört, amelyben a gyermekek egészségesen fejlődnek és a felnőttek is érzelmi biztonságot élnek meg.

Miért tartja fontosnak a KDNP, hogy a nevelőszülőség elfogadottabbá váljon?

Ha a család bármilyen ok miatt nem működik, a társadalomnak kell a gyermek egészséges testi-lelki fejlődését biztosítania, vagyis pótolnia a szülőt. Ez igen nehéz feladat. A gyermekvédelmi struktúra ehhez kevés. A gyermeknek elfogadó és szerető felnőttre van szüksége. Ehhez legnagyobb lehetőséget egy működő család ad, amit az örökbefogadás és a nevelőszülői család biztosíthat. A kisméretű intézmény, a családotthon kevésbé jó, de még működő megoldás, ha a pedagógusok alkalmasak. A nagy intézményben nehezebb a személyes kapcsolatot kiépíteni. Egyszóval a gyermekvédelem kulcsszava a szülőt pótló alkalmas személy.

Mivel lehet tovább erősíteni a családokat?

A családpolitikának kettős feladata van, a családok támogatása és a család tekintélyének helyreállítása. Az előbbi megvalósítására a családvédelmi akcióterv a létező legnagyvonalúbb intézkedés. A második már összetettebb feladat. A társadalom tudatában megkopott az a gondolat, hogy családban élni jó és ennek az életformának nincs méltó alternatívája. Ezt kell helyreállítani, ez a családpolitika, és minden a közgondolkodást formálni alkalmas személy feladata.  Akkor talán előbb-utóbb a fiatalok is bátran vállalják az egymás iránti elköteleződést.

-ma-

gondola
MTI Hírfelhasználó