Novák Katalin: Magyarország a családpolitikára alapoz
Magyarország és Olaszország szövetséges Európa határainak védelmében, a keresztény kultúra megőrzésében és a családközpontú politikában - mondta veronai sajtótájékoztatóján Novák Katalin.
2019. március 29. 19:26

"Több európai ország a migrációt tartja válasznak a demográfiai problémákra, de Európa öngyilkos politikát követ, ha lemond az európai kultúráról és az európai gyerekek születéséről" - mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a 13. Családok Világkongresszusa (WFC) pénteki nyitónapján az olaszországi Veronában.

Magyarország és Olaszország szövetséges Európa határainak védelmében, a keresztény kultúra megőrzésében és a családközpontú politikában - tette hozzá sajtótájékoztatóján. Novák Katalin kijelentette, "megmutattuk, hogy képesek vagyunk a határok védelmére, mi, magyarok szárazföldön, az olaszok a tengeren".
"Érdemes összefognunk, együtt erősebbek vagyunk" - hangsúlyozta.

A politikus, aki a magyar kormány családpolitikáját és ennek eredményeit mutatja be a rendezvényen, a kongresszus szombat délutáni zárószekciójában szólal fel, amelyben Lorenzo Fontana tárca nélküli olasz családügyi miniszter, Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a Liga kormánypárt vezetője és Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párt elnöke is beszél.

Az olasz és nemzetközi sajtó kérdéseire válaszolva Novák Katalin elmondta, a magyar kormány családmodelljére a tavaly alakult római kormány azonnal felfigyelt: "Európa minden országára érvényes, hogy a fiatalok több gyereket szeretnének vállalni, mint amennyit tudnak, és a magyar fiatalok minden európai társukhoz képest több családvállalási lehetőséget kapnak" - jelentette ki.

A menekültek keresztény befogadását firtató kérdésre Novák Katalin hangsúlyozta, hogy a keresztény ember annak és ott segít, akinek és ahol szüksége van rá, "ne abban segítsük őket, hogy mindenükből kifosztva emberkereskedőkre bízzák magukat, életüket kockáztatva". Elmondta, hogy a magyar kormány több ezer fiatal magyarországi tanulását segíti állami ösztöndíjjal, hogy ezt követően a megszerzett tudást hazájukban kamatoztathassák.

"Azok támadják a WFC találkozóját, akik liberálisként a véleményszabadságot hirdetik, mégsem fogadják el más gondolkodását" - jelentette ki.
Novák Katalin az MTI-nek elmondta, a WFC keretében kétoldalú megbeszélést tart többek közt Matteo Salvinivel. Kifejtette, hogy az európai parlamenti választásokig hátralevő két hónapban azt akarják elmondani a választóknak, hogy olyan Európát szeretnének, amely biztonságos, és ahol a lehető legjobban tudják képviselni a magyarok érdekeit.

"Olyan Európát szeretnénk, amely erős nemzetállamokból áll, és ahol virágzik a keresztény kultúra, amelyről nem kell lemondanunk. Ahol nem kettős mérce szerint ítélik meg az országokat, amelyeknek lakói szabadon dönthetnek sorsukat meghatározó kérdésekről. Nem több kevésbé hatékonyan működő intézményt, hanem akár kevesebb, de hatékony európai intézményt szeretnénk" - mondta Novák Katalin.

Az Egyesült Államokban 1993-ban alapított WFC vasárnapig tartó veronai találkozója A változás szele: Európa és a globális életvédő mozgalom címet kapta. A Családok Világkongresszusának találkozóját 2017-ben Budapesten rendezték meg, tavaly pedig a Moldovai Köztársaságban.

A nemzetközi rendezvényt Brian Brown, a WFC elnöke nyitotta meg, a találkozón politikusok, szervezetek, szakértők, keresztény egyházak vezetői vesznek részt. A témák közt a gyermekek jogai, a nők méltósága, a demográfiai visszaesés és a családokat támogató politika, az élet és a család védelme szerepel. Vasárnap "családi menettel" zárják a rendezvényt.

A kongresszuson Habsburg-Lotharingiai Eduard, hazánk szentszéki nagykövete a közösségi oldalak családvédelmi lehetőségeit mutatta be, Beneda Attila család- és népességpolitikáért felelős helyettes államtitkár egyebek közt a 2018-as Családok Évéről és a magyar kormány családvédelmi akciótervének intézkedéseiről beszélt.

A WFC találkozója megosztja az olasz politikát: a miniszterelnöki hivatal megvonta támogatását, így a kongresszust a koalíciós partner Liga vezette Veneto és Friuli-Venezia Giulia tartomány segítette. Matteo Salvini korábban úgy nyilatkozott, "apa és anya alkotta családokat" szeretne látni. Luigi Di Maio, a másik olasz kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője szerint viszont a WFC a középkorba vezeti vissza a családokat. A városban szombaton és vasárnap ellentüntetéseket rendeznek az olasz balközép pártok, szakszervezetek, nőmozgalmak szervezésében a "természetes család" ellen és az abortusz szabadsága mellett. 

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Felsőpulyán a nemzetpolitikai eredményekről
  A nehéz politikai és gazdasági helyzetben az a legfontosabb, hogy megőrizzük az elmúlt tizenkét év nemzetpolitikai eredményeit - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton telefonon az MTI-nek.
 • Átsüt a remény
  Az EU klímapolitikája teljességgel megvalósíthatatlan. Csak akkor valósítható meg maradéktalanul, ha visszasüllyedünk a középkori életszínvonalra. Minden erőnkkel munkálkodnunk kell tehát az önfelszámolásra törekvő politika következményeinek elhárításán – forgalmaz Szarka László Csaba.
 • Német-magyar - Rossi: azt éreztem, túl korai a gól
  Marco Rossi szövetségi kapitány hatalmas eredménynek tartja, hogy a magyar labdarúgó-válogatott pénteken 1-0-ra legyőzte a német csapatot és benn maradt a Nemzetek Ligája élvonalában.
MTI Hírfelhasználó