Egyedülálló Európában a magyar családpolitika
Komolytalan dolog kijelenteni azt, hogy a család a legfontosabb érték, ha a 2010 óta hozott családügyi törvényeket az Országgyűlés szocialista frakciója nem szavazta meg – így reagált Novák Katalin, az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s országgyűlési képviselő szavaira a Joghallgatók Önképző Szervezete (JÖSZ) családpolitikai vitáján szerda este.
2019. március 28. 12:03

Az ELTE jogi karán rendezett fórumon a kormánypárti politikus hozzátette: 2002-2010 között a balliberális kormányok elvették a gyermekgondozási segélyt a harmadik évtől, eltörölték a családi adókedvezményt az egy- és kétgyermekes családok esetében, míg a háromgyermekeseknél csökkentették azt. A közelmúltban pedig az ellenzék nem szavazta meg a Gyermekek Otthongondozási Díja (Gyod) bevezetését – tette hozzá.

A zsúfolásig megtelt előadóteremben megrendezett vitán Bangóné Borbély Ildikó ezt megelőzően azt állította, egy társadalomban a legnagyobb érték, egyben jövőnk záloga is a gyermek. Aláhúzta: ma minden hatodik gyermek külföldön születik, mert szüleik elvándorolnak az országból, a tizenöt és negyvenöt év közötti szülni képes nők nagyjából 45 százaléka pedig gyermektelen. Ennek okát a szocialista politikus a nem megfelelő egészségügyi, oktatási és gazdasági környezetben látja.

Novák Katalin válaszában rámutatott: lehet ugyan trükközni a számokkal, de a valóság az, hogy a gyermekek két százaléka születik külföldön. Az államtitkár hangsúlyozta, a kormány feladata, hogy élhető perspektívát kínáljon a fiataloknak, s ugyan önmagában nem elég az anyagi ösztönzés a gyermekvállaláshoz, de mégis fontos. Egyedülállónak tekinthető magyar családpolitika – hangsúlyozta – , hiszen az állam a bruttó nemzeti termék (GDP) 4,8 százalékát fordítja a családok támogatására, a gyermekvállalás ösztönzésére – hangsúlyozta Novák.

Példátlan az Európai Unióban, hogy a négy gyermeket szült édesanyák személyijövedelem-adó mentességet kapnak, ahogy a családoknak három gyermek után biztosított tíz millió forint, illetve a tíz millió forintos otthonteremtési támogatás is – fejtette ki a családügyi államtitkár.

Magyar Hirlap
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az unió hamis üzenettel csalogatja a migránsokat
  Iparággá vált a migránsokat Európába juttató bűnözés. Az alvilágnak ezt a részét a brüsszeli bürokrácia is segíti, mert olyan üzeneteket küld a kibocsátó térségekbe, hogy támogatja a szervezett migrációt – derül ki Horváth József szavaiból.
 • Széchenyi európaisága a mának is mintát ad
  Széchenyi István Magyarország felemelkedését a korban rohamosan fejlődő Nyugat-Európához való felzárkózásban, és a kontinensnek a kapitalizmus útjára lépett felében kialakított gazdasági minták átvételében látta – mondta Latorcai Csaba államtitkár a Széchenyi Társaság idei dÍjkiosztó ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia épületében.
 • Gyárfásra koncentráltak a rendőrök elejétől fogva
  Kovács Lajos nyugalmazott rendőrezredes tanúkénti meghallgatásával folytatódott ma a Fővárosi Törvényszéken a Fenyő János médiavállalkozó meggyilkoltatása miatt zajló per. Az ezredes éveken át vezette a nyomozást, egészen addig, amíg feljebbvalói parancsra meg kellett szüntetniük, miután egy sor bizonyítékot összegyűjtöttek.
MTI Hírfelhasználó