A német szereplők bátor nyilatkozatokat tettek
Elismerés és nyitottság tapasztalható Németországban a magyar kormány humanitárius politikája iránt - mondta Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára kedden Münchenben kétnapos németországi látogatását értékelve.
2019. március 26. 23:47

A magyar és a német szereplők a humanitárius és az azzal összefüggő migrációs válságról gondolkodva máshová helyezik a hangsúlyt a helyben nyújtott segítség és a befogadás ügyében, de abban egyetértenek, hogy "helyes módszer elvinni a segítséget oda, ahol a migráció forrásrégiója van", és küzdeni kell a humanitárius és migrációs válságokat kiváltó okok megszüntetéséért - mondta az államtitkár az MTI-nek telefonon adott nyilatkozatában.

A müncheni magyar főkonzulátuson kedden megnyitották a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) és a Migrációkutató Intézet Kereszt-tűzben - Keresztényüldözés a Közel-Keleten című kiállítását. Azbej Tristan elmondta, hogy a megnyitón a német szereplők "bátor nyilatkozatokat tettek, és egyértelmű kiállást fogalmaztak meg a magyar politika irányában".

Így Johannes Singhammer, a Keresztényszociális Unió (CSU) tekintélyes politikusa, a szövetségi parlament (Bundestag) volt alelnöke rámutatott, hogy világszerte egyedülálló az üldözött keresztények védelmét a középpontba helyező humanitárius politika, és kiemelte, hogy a magyar kormány ezzel követendő példát mutat a Nyugatnak.

Johannes Singhammer hangsúlyozta, hogy a keresztények alkotják a leginkább üldözött közösséget, de szenvedésük és tarthatatlan helyzetük nem kap elég figyelmet a nyugati kormányok és a nemzetközi szervezetek részéről. Magyarországon viszont külön kormányzati egység - a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkársága - és külön kormányzati program - a Hungary Helps Program - szolgálja a számkivetett közösséget.

A Bundestag volt alelnöke beszédében a német migrációs politikát bírálva kiemelte: nem lenne szabad beengedni az Európai Unió területére a Közel-Keleten dzsihadista szervezetek szolgálatába szegődött iszlamistákat, és "nem szabad hagyni, hogy az integrációra nem hajlandó bevándorlók ráerőltessék a szokásaikat az őshonos lakosságra".

Azbej Tristan elmondta, hogy a megnyitó másik bajor szónoka, Wolf Krug, a CSU-hoz közel álló Hanns Seidel Alapítvány (Hanns Seidel Stiftung) Európai és Transzatlanti Párbeszéd Intézetének (Institut für Europäischen und Transatlantischen Dialog) vezetője a Hungary Helps Program "hiánypótló" jelentőségére, és legfőképpen iraki tevékenységére hívta fel a figyelmet, és szintén hangsúlyozta, hogy követni kell a magyar példát.

Arról is szólt, hogy a bajorországi és Hessen tartományi helyszíneket érintő látogatáson egy sor kétoldalú megbeszélést folytattak, és az államtitkárság munkatársai egy workshopot - műhelyfoglalkozást - tartottak az Aid to the Church in Need (Szükséget Szenvedő Egyház) katolikus jószolgálati világszervezet németországi szervezete (Kirche in Not) munkatársainak. Mint mondta, a megbeszélések új együttműködési lehetőségekről is szóltak, a német nemzetközi fejlesztési ügynökséggel (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit - GIZ) egy közös iraki fellépésről, a bajor miniszterelnökségen pedig egy esetleges szubszaharai együttműködés lehetőségéről tárgyaltak.

MTI
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • A „dollárbaloldal" továbbra is magyarellenes
  Gyurcsány Ferenc és a „dollárbaloldal" - úgy, ahogy korábban más nemzeti sorskérdések esetén - most is a magyar emberek érdekével szemben határozza meg a politikáját – fogalmaz Hollik István.
 • Életveszélyes az EP vérgőzös javaslata
  Hidvéghi Balázs azt mondta: a javaslat szövege egészen elképesztő állításokat és felhívásokat tartalmaz például a fegyverszállítások tekintetében, nemcsak üdvözli például a tankok Ukrajnába küldését, hanem kifejezetten felhív vadászrepülőgépek és nagy hatótávolságú rakétarendszerek szállítására is.
 • Erdélyben utakat zártak le a hóviharok miatt
  A Fogarasi-hasokban lavina temetett maga alá egy turistákkal teli menedékházat, vasárnap délelőtt még folyt a mentés. Vasárnap reggel mentőcsapat indult a mintegy 2000 méter magasan rekedt turisták kimentésére.
MTI Hírfelhasználó