Rövidesen elkészül az Olof Palme Ház rekonstrukciója
Rövidesen lezárul az Olof Palme Ház műemléki rekonstrukciója a Liget Budapest program keretében; a csaknem hárommilliárd forintos beruházásból megújuló épületet Millennium Háza néven ősszel vehetik birtokba a látogatók.
2019. március 22. 13:10

A Városliget egyik legszebb épületén már befejeződtek a restaurátori munkák: a ház utólagos hozzáépítéseit eltávolították, megtörtént az eredeti épületszerkezet helyreállítása, kész a hatalmas üvegfelületekkel borított új tetőzet, és az épület homlokzatát díszítő Zsolnay-kerámiákat is restaurálták - közölte a pénteki épületbejáráson a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa.

Baán László hozzátette: felújítását követően a több mint 130 éves épület a Városliget aranykorát bemutató időszaki kiállítással nyitja meg kapuit, később pedig egy interaktív állandó tárlattal idézi meg a századfordulós Budapest világát.

A Millenium Háza másik szárnyában Zsolnay Kávéház nyílik, a mélyföldszinten pedig egy kisebb előadó- és konferenciatermet, valamint egy múzeumpedagógiai teret alakítanak ki.

Sághi Attila, a beruházást végző Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese emlékeztetett arra, hogy az épület belső falai a világháborús sérülések miatt elvesztek. A ház ez után ipari, irodai jelleget kapott, most azonban rekonstruálják a homlokzat mellett az eredeti belső térstruktúrát is.

A felújítás alatt álló városligeti Olof Palme Ház 2019. március 22-én. MTI/Máthé Zoltán

Látványos beavatkozásnak ígérkezik, hogy visszaállítják az épület eredeti főbejáratát is, így a Millennium Házába a Petőfi Csarnok helyén épülő Új Nemzeti Galéria felől lehet majd belépni - fűzte hozzá Baán László.

Mint elárulta, az új főbejárat elé nagyszabású rózsakertet alakítanak ki, közepén egy Zsolnay-szökőkúttal. Szintén a Városliget délkeleti oldalán, a Millenium Háza közelében épül többek között egy 2 kilométeres futókör és a világszínvonalú, új nagyjátszótér - számolt be Baán László.

Látványterv a rózsakerttel Fotó: Városliget Zrt

A felújításról készült videó a https://youtu.be/zuvvSZ0fu_c linken érhető el.

Kombókép a városligeti Olof Palme Házról 2019. március 22-én és a Liget Budapest projekt által közzétett látványterven. MTI/Máthé Zoltán

Pfaff Ferenc tervein látszanak az eredeti felülvilágítók Fotó: kitervezte.hu

A Városliget Zrt. tájékoztatása szerint: "Az eredeti 1885-ös kiállítási épület földszintes háromhajós csarnok volt, kiemelkedő középső résszel, végigmenő, felülvilágított keresztcsarnokkal és sarokrizalitos zárótömbökkel. A háborús pusztítások után 1954-től a - Képzőművészeti Kivitelező Vállalatnak székhelye lett. 1958-61 Bardon Alfréd tervei alapján teljes mértékben átalakították A részben alápincézett részt lesüllyesztették és kiegészítették, boltozatát vasbeton síkfödémmel váltották fel, új nagy teherbírású födém és tartószerkezettel látták el. A tetőszerkezetet elbontották és megemelték, hogy osztószinteket létesíthessenek új födémekkel. Azért, hogy az átalakítás kívülről ne annyira látszódjon, a párkányokat részben felemelték. A belső térosztás tehát a főfalak elbontásával gyakorlatilag teljesen eltűnt. A volt háromosztatú tér nagy, felülvilágított szobrászműhely és két szintnyi irodaszárnnyá változott. Az épület bejárata ekkor került át a mai Olof Palme sétány felőli oldalra, a régi bejárat helyén rámpát és gazdasági bejáratot alakítottak ki.

A tervezett Millennium Háza Fotó: Városliget Zrt

A rekonstrukció célja az eredeti épületkontúr (tetősík, párkányszint visszaállítása), a homlokzat helyreállítása mellett az eredeti belső térrendszer visszaállítása. A rekonstrukció során a megmaradt eredeti elemek, a külső falak, a homlokzat téglaburkolata és Zsolnay kerámia elemei megtartásra, helyreállításra és pótlásra kerülnek a restaurálási terv szerint. A belső térben teljes szerkezeti falakat is érintő átépítés volt, így az eredeti fotókon látható díszítőfestések sem maradtak meg.  A központi előcsarnok díszítőfestése a szakrestaurátori terv és kutatás (fotók stb.) alapján tud megvalósulni."

MTI
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó