Az Európai Néppárton kívül is van élet
A fideszes hátország szerint itt az ideje kilépni a Néppártból
A Fidesz helyzete kényelmes, inkább az Európai Néppárt van lépéskényszerben, hiszen a magyar kormánypárt kizárásával jelentősen meggyengülne az Európai Parlament jelenlegi legnagyobb pártcsaládja — vélekedtek egybehangzóan a Magyar Nemzetnek nyilatkozó elemzők. Úgy látták: a Fidesz a néppárton kívül is megtalálhatja a módját annak, hogy érvényt szerezzen a jobboldali, bevándorlásellenes, szuverenista politikájának, sőt akár új lehetőségek is nyílhatnának előttük.
2019. március 20. 12:46

Bár a Fidesznek nem célja szakítani az Európai Néppárttal (EPP), mégis kialakulhat az a helyzet, hogy elvi alapvetések mentén értelmetlenné válik a további együttműködés.

Ha a magyar kormánypárt úgy ítéli meg, hogy Magyarország érdekeinek védelme a néppárt keretei között a továbbiakban már nem biztosítható, úgy indokolatlanná válhat olyan hajóban tovább tartózkodni, ahol a többség már folyamatosan más irányba evez – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója.

Hozzátette: Orbán Viktor kormányfő több alkalommal is kinyilvánította, hogy Magyarország mely kérdésekben – keresztény Európa, bevándorlás – nem tud engedni törekvéseiből.

Boros Bánk Levente, Kiszelly Zoltán, Ifj. Lomnici Zoltán

A politológus azt is hangsúlyozta, hogy a Fidesz számára az uniós intézmények mindig is eszköznek, nem pedig célnak számítottak, hiszen az azokban – így például az Európai Parlamentben – való részvétel a magyar érdekek érvényesítésének rendelődik alá.

Boros Bánk Levente rámutatott: a néppárt egy olyan liberális társaság, pártok és politikusok foglya lett, akik inkább akarnak az európai baloldalnak megfelelni, mintsem a pártcsalád eredeti, kereszténydemokrata értékeit képviselnék következetesen.

– Van élet az Európai Néppárton kívül is, hiszen a Budapest–Bécs–München-tengely gyengülésével és a Varsó–Budapest–Róma vonal erősödésével a Fidesz számára nyílhatnak új lehetőségek – elemezte lapunknak a nagyobbik magyar kormánypárt kilátásait Kiszelly Zoltán politológus.

Azt is hangsúlyozta, hogy kevés esélyt lát a Fidesz kizárására a májusi választás előtt, hiszen a konzervatív párt távozásával az EPP 12 mandátumot veszítene, s ez túl nagy veszteség lenne az néppárt számára, amelynek baloldaláról is morzsolódhatnak le tagpártok, amelyek az Emmanuel Macron francia elnök körül alakuló tömörüléshez csatlakozhatnak.

Az elemző rámutatott: az Orbán Viktor által is leírt irányvita zajlik jelenleg is a néppártban – a Manfred Weber, a Jean-Claude Juncker, valamint ­Angela Merkel nevével fémjelezett mainstream a pártcsaládtól balra keres szocialista és liberális szövetségeseket, köztük Guy Verhofstadt, vagy Emmanuel Macron francia elnök alakulatait – s az igazi konfliktus is ezek mentén a vonalak mentén zajlik, hiszen a néppárttól balra húzó formációk szavazták meg például a Sargentini-jelentést is, és kezdeményezték a Fidesz kizárását.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász úgy látja, a Fidesz kényelmes helyzetben van, hiszen egy esetleges néppárti búcsú következtében – mint az unió vélhetőleg legnagyobb politikai legitimációval rendelkező pártja – bizonyosan megtalálja módját, hogy a valódi keresztény, jobboldali és következetesen bevándorlásellenes, szuverenista politikájának érvényt tudjon szerezni a jövőben is az Európai Parlamentben is.

A néppárt helyzetét értékelve kifejtette: a pártcsalád korszakváltás előtt áll, s minden valószínűség szerint vége van az EPP hegemóniájának. – Sőt a néppárt puszta megmaradása is kérdés lehet, hiszen ideológiai értelemben már ma is vékony a válaszfal az EPP és az euró­pai liberálisok, baloldaliak között, s ezzel a pártcsalád szembemegy a saját kereszténydemokrata alapszabályával, és az önfeladás útjára lépett – mutatott rá.

Ifj. Lomnici Zoltán kifejtette: az Európai Néppártnak a gazdasági-szolidaritási dimenzió vonatkozásában kezdetben vállalható morális alapvetéséből mára teljességgel kifordított ideológia és kulturális önfeladás lett, amit az is alátámaszt, hogy manapság a vezető néppárti politikusok saját céljaik szolgálatába állítanák az uniós intézményeket.

A fideszes hátország szerint itt az ideje kilépni a Néppártból

A Fidesz és az Európai Néppárt kapcsolatáról tárgyal szerdán Brüsszelben a pártcsalád. A Fidesz küldöttségét Orbán Viktor miniszterelnök vezeti. Néhány bevándorláspárti törpepárt a Fidesz kizárását szeretné. Azonban a kérdés egyre erősebben az, hogy a Fidesz akar-e maradni egy egyre inkább bevándorláspárti irányba tartó Néppártban. Sőt: szabad-e maradnia. A Néppárt abszolút megosztott: több tagja – az olasz, a francia, a szlovén például – a Fidesz mellett van, viszont a flamand vagy luxemburgi kispártok meg ellene.

A Néppárt vezetői most nyilván számolgatnak: a következetesen kereszténydemokrata, bevándorlásellenes Fidesz megnehezíti a várható koalíciót a szocialistákkal, a liberálisokkal és a szélsőbaloldali zöldekkel – viszont egy Fidesz nélküli Néppárt még rosszabbul járhat, főleg, ha több párt is követi a Fideszt. Ez oda vezethet, hogy Manfred Weber, a néppárti csúcsjelölt elnöki reményeiről is lemondhat. A Néppárt részéről értékelvűségről szó sincs, kereszténydemokrata értékekről még kevesebb: csak számolgatás, hogy mi az érdekük a májusi uniós választásokkal kapcsolatban és megfelelés a bevándorláspárti erőknek. A Fidesznek addig van értelme a Néppártban maradnia, amíg van esély arra, hogy a pártcsalád a kereszténydemokrácia irányába visszatéríthető. De ez az esély napról napra fogy, vészesen fogy. Egy minden értékéről lemondó Néppártban viszont már nem szabad maradnia a Fidesznek. Ez a véleménye a Fidesz egész hátországának is.

De nézzük meg, mi is most ez az Európai Néppárt, az EPP? Hol tart most?

Ha a bevándorláspárti erők végérvényesen átveszik a hatalmat a Néppárton belül, akkor már tényleg semmi nem marad, ami a pártcsaládot megkülönböztetné a zöldektől, a liberálisoktól, a kommunistáktól, és a szocialistáktól – ez fejezi ki a legjobban, hogy milyen helyzetbe kormányozta magát az Európai Néppárt az elmúlt években, hogy megfeleljen a bevándorláspárti oldalnak.

A megfeleléskényszer onnan is fakad, hogy a jelenlegi erőviszonyok alapján a bevándorláspárti balliberálisok szavazata nélkül semmi esélye nincsen Manfred Webernek arra, hogy az Európai Bizottság elnökévé válasszák.

„Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz”

A magát kereszténydemokratának tartó pártcsalád szerdán tart közgyűlést Brüsszelben, amelyen minden bizonnyal szóba fog kerülni a Fidesz tagsága is. Az Alapjogokért Központ videójában felelevenítette az Európai Unió egyik alapító atyjának, Robert Schumannak – a jelenlegi helyzetre is vonatkoztatható – gondolatait, miszerint Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz. „Most úgy tűnik, hogy ez a bölcsesség az Európai Néppártra igazabb, mint valaha” – mondták.

A videóban az intézet két elemzője is megszólalt. Párkány Eszter arról beszélt, hogy az Európai Néppárt hajóját „veszélyes vizekre sodorták a liberális áramlatok.” És hogy a pártcsalád tagjainak jelentős része megtagadta az Isten-haza-család értékhármasát.

Törcsi Péter pedig arról beszélt, hogy ellentétek már korábban is voltak a jobboldali tömörülésen belül, a migrációs válság csak felszínre hozta őket. Az elemző úgy látja továbbá, hogy a párt liberális szárnya könnyen „foglyul ejtheti az EPP-t.”

Az Alapjogokért Központ ismertette, hogy az Európai Néppártot 1976-ban hozták létre azzal a céllal, hogy azoknak a konzervatív politikai szervezeteknek a családja legyen, amelyeknek gyökerei mélyen visszanyúlnak az európai kontinens keresztény történelmébe és civilizációjába. „Az utóbbi időkben azonban úgy tűnik, a Néppárt egyes vezetői szem elől tévesztették az alapítók céljait” – kommentálták a pártcsalád jelenét. Ezt Orbán Viktor magyar miniszterelnök gondolataival példázták, aki a Néppárt Helsinkiben megrendezett kongresszusán erőteljesen kritizálta a „kereszténydemokrata” vezetőket, hogy ünnepelték Karl Marxot és Fidel Castrót.

Ez lehet Weber legnagyobb tévedése

Mint arról korábban beszámoltunk, óriási hibát követne el Manfred Weber és az Európai Néppárt, ha megpróbálnák eltávolítani a Fideszt. Vagy, ami egyre valószínűbb: olyan helyzetbe hozzák saját magukat, hogy a Fidesz megelégeli a provokációt, és egyszerűen otthagyja az EPP-t. Weber minden bizonnyal elbúcsúzhatna bizottsági elnöki álmaitól, a Néppárt ugyanis könnyen lehet, hogy a második helyre csúszna a szocdemek mögött. Egy ilyen forgatókönyvnek a balliberálisok biztosan örülnének, a józan konzervatívok számára viszont ez maga lenne a rémálom.

A Néppárt taktikája elég átlátszó: arra készülnek, hogy nem elég a szocialistákkal és a liberálisokkal koalíciót kötni, de lehet, hogy a szélsőbaloldali Zöldekkel is össze kell állniuk. Viszont elszámolhatják magukat. Ha a bevándorláspárti erők lesznek az erősebbek a Néppártban, a Néppárt lemondhat a következetesen kereszténydemokrata, konzervatív pártokról – a Fideszről és még más pártokról is.

Vagyis lehet, hogy nyernek néhány szélsőbaloldali pluszképviselőt a reménybeli koalíciójukhoz, de több, már meglevő konzervatív képviselőt elveszítenek. Ezzel a taktikával a modernkori történelem – ha csúnya kifejezést használunk – balekpártja lehet Helmuth Kohl korábbi sikeres és tisztességes pártszövetsége.

Óriási hibát követne el Manfred Weber és az Európai Néppárt, ha megpróbálnák eltávolítani a Fideszt Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement

36 szövetségese van Sorosnak az EPP-ben

Azért is nehéz komoly bevándorlásellenes fordulatot várni a Néppárttól, mivel Soros György szervezete, az OSF feljegyzéséből kiderült (a feljegyzést a DC Leaks portál publikálta közel három éve), hogy a bevándorláspárti spekulánsnak 36 EPP-képviselő megbízható szövetségese. Több név mellé megjegyzést is fűztek, például a luxemburgi – papíron jobboldali – Frank Engel neve mellé: mégpedig az szerepel a Soros-iratokban, hogy megfelelő pillanatokban saját pártcsaládjával is kész szembefordulni. Engel ezt később bizonyította is, ő az egyik legharciasabb bírálója a Fidesznek. Így végképp érthetővé válik, hogy miért merülhetett fel egyáltalán az EPP-ben (az Európai Néppártban), hogy a Fideszt kizárják.

Weber minden bizonnyal azért, hogy a sorosista képviselőknek megfeleljen, felvetette a budapesti Soros-egyetem ügyét. (Ami egy alapvetően nem létező probléma.) Az intézmény helyzetét összekötötte Weber a Fidesz EPP-ben maradásával.

Éppen ezért Weber első állomása legutóbbi budapesti útján nem más volt, mint a Soros-egyetem, ahol – mindezt nehéz másképp értelmezni – nyilvános hűségesküt tett a bevándorláspárti üzletember mellett.

Weber ezen lépésének a fő célja is az volt, hogy megfeleljen a bevándorláspárti erőknek.

A nagy pálfordulás

A Fideszhez való viszonyban az egyik legnagyobb pálfordulást Joseph Daul mutatta be az elmúlt években. Mindennek az oka Soros György hatása és a magyar kormány következetes bevándorlásellenessége. Arról nem is beszélve, hogy egy olyan ember fogalmazza meg harsány kritikáit, aki annak idején kétszer is jelentős csalási ügybe keveredett, illetve komoly szerepe van abban, hogy az éves szinten 100 millió euróba kerülő, sokat bírált strasbourgi üléseket ne lehessen beszüntetni.

Joseph Daul sokak szerint az Európai Néppárt Manfred Webernél jóval erősebb politikusa, sőt, brüsszeli információk szerint lényegében ő irányítja Webert. A 72 éves francia politikusról sokat elmond, hogy Junckert nem bevándorláspárti, nem is a briteket az unióból elüldöző, sikertelen és alkalmatlan bizottsági elnöknek látja, hanem tiszteletre méltó kereszténydemokratának.

Magyarellenes politikussal fotózkodott Weber

Weber Fidesz elleni támadásának sajátos jelenete az volt, hogy a múlt hétvégén részt vett a Néppárt regionális konferenciáján Bukarestben. A magyarellenes kijelentései miatt már többször megbírságolt, a szélsőséges szavazók körében eléggé népszerű újságírót, Rares Bogdant, a jobboldali Realitatea TV műsorvezetőjét indítja EP-listavezetőnek a sok tekintetben kirekesztő, amúgy a Néppárthoz tartozó román Nemzeti Liberális Párt (PNL) a májusi EP-választásokon. Weber nem határolódott el a magyarellenes listavezetőtől, épp ellenkezőleg, a támogatásáról biztosította, sőt, még fotózkodott is vele.

Ez a bevándorláspárti erők célja

Összesen 13 párt van, amely ki akarja közösíteni a magyar kormánypártokat – ezek a pártok egyértelműen a bevándorláspárti oldalon vannak. Korábban bemutattuk azon bevándorláspárti, elsősorban nyugat-európai politikai tömörüléseket, amelyek – a szocialisták, liberálisok érdekeinek megfelelően – a Fidesz ellen fordultak, hogy megpróbálják eltüntetni maguk közül előbb a Fideszt, majd pedig a többi bevándorlásellenes pártot is az EPP-ből.

Számukra az is jó lenne, ha létrehoznának az Európai Parlamentben (EP) egy nagy migránspárti szivárványkoalíciót, amely Manfred Weber, az EPP bizottsági elnöki tisztségre vágyó, eddig a nemzetközi világban relatíve ismeretlen bajor EP-frakcióvezető helyett Soros György egyik legközelebbi szövetségesét, a baloldali Frans Timmermanst választaná meg az Európai Bizottság élére.

Timmermans Soros György hűséges katonájának számít, ezért amennyiben a néppárt felmorzsolása után a különböző bevándorláspárti, baloldali erők megválasztanák őt a bizottság elnökének, akkor kiszolgáltatná az egész Európai Uniót a milliárdos spekuláns kénye-kedvének. Ez a gyakorlatban azt eredményezné, hogy mindenféle korlát nélkül jöhetnének a kontinensre a harmadik világbeli migránsok.

Orbán Viktor és a Fidesz a keresztény identitás és kultúra védelméért küzd Fotó: MTI

Csak egyetlen helyes válasz van

Egyébként jó ideje zajlik a vita az európai politikában, hogy milyen értékeket képvisel valójában a magát eredetileg kereszténydemokrataként meghatározó Európai Néppárt. 2015-ben a Közel-Keleten és Észak-Afrikában felbomlottak az addig működő rendszerek, nagy számban indultak meg Európába a jobb életkörülményeket kereső gazdasági bevándorlók. A migrációs válság tetőpontján az Európai Néppárt mégis eltért a keresztény-konzervatív értékektől, és erőteljesen közeledni kezdett a liberálisok felé. Pedig a kialakult helyzetre csupán egyetlen helyes válasz létezik: meg kell őrizni a keresztény identitást, és meg kell védeni a keresztény kultúrát.

A Fidesz – Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével – ezért küzdött az elmúlt években.

Ezzel párhuzamosan viszont – szoros összefüggésben Soros György néppárti befolyásának növekedésével – felerősödtek azok a hangok, amelyek a magyar kormánypárt távozását követelik az EPP-ből, mondván a bevándorlásellenességgel, úgymond, megsértik a „közös európai értékeket”. Ami persze nevetséges vád: éppen Magyarország harcol a közös európai értékek mellett, a keresztény kultúra védelme mellett.

A Néppárt vezetése azonban sokáig nem fordult szembe a Fidesszel. Főleg, hogy mindenki számára nyilvánvalóvá vált: a 2015-ös migránsválság kirobbanásakor Angela Merkel német kancellárral szemben a magyar miniszterelnök képviselte a racionalitást, a józanságot, Európa jelenét és jövőjét. Világosan bebizonyosodott: Orbán Viktornak volt igaza.

Az európai parlamenti választás hajrájában azonban egyértelműen mondvacsinált okokból kiéleződött a konfliktus, és nyilvánvalóvá vált: az eddig magát keresztény-konzervatív politikusként meghatározó Manfred Weber már nem csitítani akarja a lázongó liberális szárnyat, hanem hergelni. A fő ellentét – erről beszélt Rogán Antal miniszter a hétvégén a közrádióban – a Fidesz és a Néppárt liberális szárnya között a bevándorlással kapcsolatos.

Kedden az is kiderült, hogy Judith Sargentini úgy véli, nyugodtan adhat utasításokat az Európai Néppártnak. Az egyébként szélsőbalos-liberális (mindemellett antiszemita) holland pártban politizáló Sargentini arra szólította fel az EPP-t, hogy fegyelmezze meg a Fideszt. Normális esetben azt várhatnánk, hogy az EPP szóvivője, vagy akár maga Manfred Weber kikéri magának, hogy az elméletileg rivális pártcsalád tagja ne utasítgassa. Persze, ez nem történt meg. Soros György egyik legmegbízhatóbb embere, a Magyarországot bíráló jelentés írója, Judith Sargentini minden további nélkül dirigálhat a – papíron legalábbis – konzervatív értékeket valló Néppártnak.

Itt az ideje kilépni

Valójában nem az a kérdés, hogy az Európai Néppárt mit csinál. Nem az a kérdés, hogy ma vagy esetleg egy következő néppárti ülésen több lesz-e a bevándorlásellenes néppárti képviselő, és akkor a Fidesz mellett foglalnak állást, vagy kevesebben. Nem is az a kérdés, hogy éppen aznap hogy számolják ki a néppárti vezetők: akkor van nagyobb esélye a csúcsjelöltnek, Manfred Webernek, hogy ő legyen majd az Európai Bizottság elnöke (az új Juncker…), ha a Fidesz velük marad, vagy ha nem. Hiszen mindezekből látszik, hogy egyre nehezebb értékekről, értékközösségről beszélni az Európai Néppárton belül.

És egyre kilátástalanabbnak tűnik, hogy ismét – jelképes értelemben – Helmuth Kohl pártcsaládja lesz a Néppárt. Egyre valószínűtlenebb, hogy a bevándorláspárti erők háttérbe szoríthatók. Egyre kisebb az esély, hogy a kereszténydemokrata értékek felé visszakormányozható az EPP.

Ugyanakkor köztudott: sok olyan tekintélyes, valóban értékelvű, elkötelezetten bevándorlásellenes párt van Európában, Közép- és Nyugat-Európában egyaránt, amely boldogan alakítana közös pártcsaládot a Fidesszel.

Látjuk, hogy mivé alakult az Európai Néppárt, és egyre nyilvánvalóbb, hogy milyen irányba tart. Ebben a Néppártban viszont nincs értelme maradnia a Fidesznek. Egy ilyen Európai Néppártot jobb otthagyni.

magyarnemzet.hu - Origo
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó