Manfred Weber először a CEU-ra ment
A német politikus első útja 10 órakor a CEU-ra vezetett, ahol találkozott az egyetem elnök-rektorával, Michael Ignatieff-fel.
2019. március 12. 14:38

Kedden Budapestre érkezett Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője és csúcsjelöltje, hogy találkozzon Orbán Viktor miniszterelnökkel. A német politikus első útja 10 órakor a CEU-ra vezetett, ahol találkozott az egyetem elnök-rektorával, Michael Ignatieff-fel.

A magyar kormányfővel tervezett – a Fidesz Európai Néppártban maradásáról – zárt körű megbeszélésre csak ezután került sor. Weber délután 3-kor ellátogat a Dohány utcai zsinagógába is, ahol Heisler Andrással, a Mazsihisz elnökével is találkozik.

A Közép-Európai Egyetemre (CEU) látogatott először Budapesten a hazánkba érkező Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője és csúcsjelöltje, aki alapvetően személyes találkozó céljából jött Orbán Viktor miniszterelnökhöz. A tét a Fidesz EPP-ben maradása, a CEU magyarországi működésének biztosítása pedig egyike volt Weber három feltételének, aminek teljesülése esetén elkerülhető a Fidesz kizárása a Néppártból.

A bajor politikus a CEU-n Michael Ignatieff rektorral folytatott megbeszélést. Weber az Augsburgerg Allgemeine nevű bajor lap azt írja, hogy Bajorország pénzügyi segítséget akar nyújtani a CEU-nak. E szerint két egyetemi katedrát a délnémet szövetségi állam finanszírozna, egy harmadikat pedig egy alapítványon keresztül képzelnének el. Az ajánlat furcsasága azonban az, hogy a CEU-nak valójában nem a finanszírozásával van gondja, hanem azzal, hogy a magyar kormány szerint az intézmény nem tartja be a hazai jogszabályokat, emiatt nem biztosítják a működését sem.

A CEU közleménye végül nem tesz említést a látogatás kapcsán a finanszírozásról, hanem azt írják:  Weber Úr azért érkezett, hogy megbeszélje, hogyan biztosítható a CEU amerikai akkreditációjú intézményként való működése Magyarországon. A CEU támogatja Weber Úr kezdeményezését, és várja a Manfred Weber és Orbán Viktor közötti találkozó eredményét. 

 Az Index információi szerint a CEU rektora kedden délelőtt a budapesti amerikai ügyvivővel és a brit nagykövettel tárgyalt, ezután fogadta Webert.

Az EPP csúcsjelöltje ezután Orbánnal tárgyal zárt ajtók mögött. Délután pedig a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökével, Heisler Andrással folytat tárgyalást, valamint ellátogat a Dohány utcai zsinagógába.

magyarnemzet.hu - 168 óra
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • „Késelés történt, agyonlőtték a gyanúsítottat”
  A „politikai korrektség” pszichoterrorja hatott. Egy újságíró agya áldozatul esett: meghibbant attól a megfeleléskényszertől, amelyet környezete kialakított benne. Nem merte leírni azt, hogy a tettes, a bűnöző, a terrorista.
 • Orbán: jó évet zár a V4
  Jó évet zár a V4, európai összehasonlításban mind a négy ország jól kezelte a járványt, így az első csatát megnyerték - mondta Orbán Viktor magyar minsizterelnök.
 • Nemzeti örökségünk megőrzése a színházban is
  Nyílt levél színművészeinktől - A Színház- és Filmművészeti Egyetemen százötvenöt éve generációk adják egymásnak tovább a tudást és a szakma szeretetét. Nemzeti kultúránk védelmében kinyilvánítjuk, hogy támogatunk minden olyan átalakítást, amely az egyetemen felhalmozott hatalmas tapasztalatot - továbbfejlesztve azt - nemzeti örökségünk megőrzésének és gyarapításának szolgálatába állítja.
 • Ütközetre készülnek katonáink
  Zászlóaljszintű komplex gyakorlaton vett részt a KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj. A feladatba bevonták azokat az alegységeket is, amelyek riasztás estén együttműködnek a magyar katonákkal és különleges képességeikkel hozzájárulnak a feladatok sikeres teljesítéséhez.
MTI Hírfelhasználó