Manfred Weber először a CEU-ra ment
A német politikus első útja 10 órakor a CEU-ra vezetett, ahol találkozott az egyetem elnök-rektorával, Michael Ignatieff-fel.
2019. március 12. 14:38

Kedden Budapestre érkezett Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője és csúcsjelöltje, hogy találkozzon Orbán Viktor miniszterelnökkel. A német politikus első útja 10 órakor a CEU-ra vezetett, ahol találkozott az egyetem elnök-rektorával, Michael Ignatieff-fel.

A magyar kormányfővel tervezett – a Fidesz Európai Néppártban maradásáról – zárt körű megbeszélésre csak ezután került sor. Weber délután 3-kor ellátogat a Dohány utcai zsinagógába is, ahol Heisler Andrással, a Mazsihisz elnökével is találkozik.

A Közép-Európai Egyetemre (CEU) látogatott először Budapesten a hazánkba érkező Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője és csúcsjelöltje, aki alapvetően személyes találkozó céljából jött Orbán Viktor miniszterelnökhöz. A tét a Fidesz EPP-ben maradása, a CEU magyarországi működésének biztosítása pedig egyike volt Weber három feltételének, aminek teljesülése esetén elkerülhető a Fidesz kizárása a Néppártból.

A bajor politikus a CEU-n Michael Ignatieff rektorral folytatott megbeszélést. Weber az Augsburgerg Allgemeine nevű bajor lap azt írja, hogy Bajorország pénzügyi segítséget akar nyújtani a CEU-nak. E szerint két egyetemi katedrát a délnémet szövetségi állam finanszírozna, egy harmadikat pedig egy alapítványon keresztül képzelnének el. Az ajánlat furcsasága azonban az, hogy a CEU-nak valójában nem a finanszírozásával van gondja, hanem azzal, hogy a magyar kormány szerint az intézmény nem tartja be a hazai jogszabályokat, emiatt nem biztosítják a működését sem.

A CEU közleménye végül nem tesz említést a látogatás kapcsán a finanszírozásról, hanem azt írják:  Weber Úr azért érkezett, hogy megbeszélje, hogyan biztosítható a CEU amerikai akkreditációjú intézményként való működése Magyarországon. A CEU támogatja Weber Úr kezdeményezését, és várja a Manfred Weber és Orbán Viktor közötti találkozó eredményét. 

 Az Index információi szerint a CEU rektora kedden délelőtt a budapesti amerikai ügyvivővel és a brit nagykövettel tárgyalt, ezután fogadta Webert.

Az EPP csúcsjelöltje ezután Orbánnal tárgyal zárt ajtók mögött. Délután pedig a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökével, Heisler Andrással folytat tárgyalást, valamint ellátogat a Dohány utcai zsinagógába.

magyarnemzet.hu - 168 óra
  • Nőtt a Fidesz előnye, sok múlhat a mozgósításon
    A 2014-es, a 2018-as és a 2019-es szavazások eredményei, illetve a közvélemény-kutatási adatok, valamint a helyi erőviszonyok feltérképezése alapján a Fővárosi Közgyűlés mellett a megyei közgyűlésekben, a huszonhárom megyei jogú városban, a tízezer fő feletti városokban és a kistelepüléseken is a Fidesz-KDNP elsöprő győzelme várható az október 13-i önkormányzati választáson.
  • Befejeződött a komáromi Csillag erőd felújítása és bővítése
    A Liget Budapest Projekt egyetlen vidéki helyszíneként befejeződött a komáromi Csillag erőd felújítása és bővítése. A létesítmény 7000 négyzetméteres kiállítótérrel gyarapodott, ahol a Szépművészeti Múzeum gipsz szobormásolatait mutatják be - mondta el Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa az épület pénteki sajtóbejárása előtt.
  • Parlamenti szünet a brexit előtt
    A brit történelem szinte folyamatos csatározás valamelyik európai konkurenssel földön, vízen és levegőben, vagy éppen magán a Brit-szigeteken polgárháborúk formájában.
MTI Hírfelhasználó