Bármi áron a közbeszéd tárgya akar lenni Gyurcsány?
Gyurcsány Ferenc hétfőn ismertette a Demokratikus Koalíció hét plusz egy pontból álló családpolitikai javaslatcsomagját. A szakértők szerint a párt elnöke komolytalan felvetések sorát mutatta be.
2019. március 6. 10:21

Hét pont a 7 pont ellenében – felületesen így lehetne összefoglalni Gyurcsány Ferenc javaslatsorát, amellyel az Orbán Viktor által bejelentett családvédelmi akciótervre reagált hétfőn. A DK elnöke a Fidesz családpolitikáját nemcsak, hogy nem tartja eredményesnek, hanem kifejezetten kudarcosnak látja az intézkedéseket – hangzott el az M1 Szemtől szembe című műsorában.

Emlékeztettek: közben Gyurcsány Ferenc felesége, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti listáját vezető Dobrev Klára is programot hirdetett. Szeretné, ha bevezetnék az európai családi pótlékot, az európai minimálbért és a minimálnyugdíjat, mindennek fedezetére pedig az európai multiadót. A törekvéseiket úgy foglalta össze egy héttel ezelőtti sajtótájékoztatóján, hogy az Európai Egyesült Államokat fogják építeni.

 

Válasz Orbán Viktor családpolitikai javaslataira?

A Demokratikus Koalíció elnöke hétfőn ismertette a párt hét plusz egy pontból álló családpolitikai javaslatcsomagját, ami azt célozza, hogy növekedjen a gyermekvállalási kedv Magyarországon. A Gyurcsány Ferenc által megfogalmazott javaslatok egyébként több esetben közvetve kapcsolódnak a családvállaláshoz és családtámogatáshoz – hangzott el a műsorban.

A DK elnökének javaslatcsomagja nem értelmezhető egyfajta válaszként Orbán Viktor családvédelmi akciótervére, inkább annak apropóján ismertette saját terveit Gyurcsány Ferenc – mondta Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Mint mondta, komolyan vehető programpontokat nem igazán lehet találni a DK-s javaslatcsomagban. Hozzátette: olyan kommunista javaslatokat is felsorol a csomag, mint az alanyi jogon járó közműszolgáltatás. A kutatási igazgató úgy fogalmazott: amikor valaki azt mondja, hogy ingyen jár egy bizonyos szolgáltatás, az hazudik, hiszen bármilyen közműszolgáltatásról legyen szó, azért valaki fizet, így nem lehet ingyen biztosítani.

Orbán Viktort utánozza a DK-elnök

Látszik, hogy mit hoz politikai múltjából Gyurcsány Ferenc, hiszen ez tetten érhető a javaslatokon is, inkább arról van szó, hogy a hírekbe szeretne bekerülni. Az ellenzéki politikus célja, hogy mindenáron reagáljon a miniszterelnök megszólalásaira – magyarázta Törcsi Péter.

Gyurcsány Ferenc, amikor miniszterelnök volt, az akkori ellenzék vezetőjét, Orbán Viktort próbálta utánozni – fogalmazott Törcsi. Hozzátette: ebbe a rögeszmébe ragadt bele Gyurcsány Ferenc, mindig próbál tromfolni arra, amit a magyar miniszterelnök mond.

„Felhúzta” magát a miniszterelnökhöz

Gyurcsány Ferenc 2004-ben miniszterelnöki pozíciót töltött be – emlékeztetett ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője. Mint mondta, Gyurcsány akkor úgy építette fel magát, hogy Orbán Viktorhoz próbálta hasonlítani magát, illetve személy szerint a mostani kormányfőt támadta.

Ifjabb Lomnici szerint Gyurcsány „felhúzta” magát a miniszterelnökhöz, egyoldalú függelmi viszonyban áll Orbán Viktorral. Mint mondta, a DK elnökének politikája egyre inkább védekező állást mutat.

Bírálta a Fidesz kormányzását

Gyurcsány Ferenc egyébként hétfőn, budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az elmúlt száz esztendő során összesen három olyan év volt, amikor kilencvenezernél kevesebb gyermek született Magyarországon. Mind a három év erre az évtizedre, a Fidesz kormányzására esett, ami bizonyítja, hogy a Fidesz családpolitikája kifejezetten kudarcos – hangoztatta.

hirado.hu - M1
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • A világon egyre jellemzőbb a kormányzati döntéshozatal kiszervezése
  A világon egyre jellemzőbb a kormányzati döntéshozatal kiszervezése az Alapjogokért Központ kutatása szerint, és ez sérti a nemzetállamok szuverenitását - mondta Szolomayer Balázs, a kutatóintézet vezető elemzője szombaton az M1 aktuális csatornán.
 • Megújul a jáki templom és környéke
  A 2017 végén megkezdett munka újabb fázisáról szólt A jáki apátsági templom restaurálásának folytatása és értékeinek bemutatása elnevezésű beruházás helyszíni projektismertetője július 9-én.
 • Draskovics a rádióból üzent: jövő héten dönt a BKK a Lánchídról
  Jövő héten kerül a BKK igazgatósága elé a Lánchíd felújításának pályázati kiírása. Draskovics Tibor, az igazgatóság elnöke erről a Klubrádióban számolt be, a testület tagjai is csak innen értesültek, hogy milyen döntés előtt állnak. Közben műszakilag felülvizsgálták a Lánchíd felújításának részleteit, hogy melyek azok a részletek, amelyek elhagyhatók és mely esetekben olcsóbb a csere, mint a restaurálás.
MTI Hírfelhasználó