Nincs veszélyben a Fidesz és a CSU kapcsolata
„Mi, magyarok ragaszkodunk a nemzetek önvédelemhez való jogához, a németeknek viszont más a filozófiájuk, ezért okozott törést a német-magyar politikai kapcsolatokban a bevándorlás” – ezt mondta Orbán Viktor a Welt am Sonntag-nak adott interjúban.
2019. március 4. 11:01

A miniszterelnök a német lapnak beszélt a kormányzati plakátkampányt ért támadásokról is. Azt mondta: a Fidesz pártcsaládja, vagyis az Európai Néppárt részéről érkezett bírálatok valójában az ellenfelek hatalmi érdekeit szolgálják – hangzott el az M1 Ma este című műsorában, ahol a miniszterelnöki interjúról Farkas Örs politikai elemző beszélt.

Nincsenek hatással a gazdasági kapcsolatokra a politikai nézetkülönbségek

Mindenki tapasztalja a magyar és a német fél közti politikai konfliktusokat, amelyek a Merkel távozásáról szóló bejelentés óta erősödtek is valamelyest. Merkellel szemben elsősorban a bevándorláspolitikához kapcsolódóan alakultak ki nézetkülönbségek a magyar kormányban – fogalmazott Farkas Örs. Hozzátette: a magyar és a bajor viszony szorosabb lett, mióta Merkel távozott a CDU éléről, valamint megjegyezte, hogy a CDU és a CSU között is több adok-kapok alakult ki.

A politikai viták ellenére a német-magyar gazdasági kapcsolatokban nem ment végbe semmilyen irányváltás, hiszen a német tőke továbbra is özönlik a magyar gazdaságba, a Magyarországon jelen lévő, német tulajdonú vállalatok pedig rendre jó évet zártak 2018-ban – fogalmazott. Elégedettek az itteni működésükkel, és fejlesztésekről is lehet olvasni – fűzte hozzá.

A Fidesz és a CSU kapcsolata nincs veszélyben

Arra a felvetésre, hogy a CSU és Markus Söder részéről is érkezett bírálat a magyar kormány plakátkampányára, Farkas azt mondta: a Fidesz és a CSU viszonya kiváló, a felszínen lévő ellentétek inkább a két fél belpolitikájának szólnak. Az, hogy a nyilatkozatok között feszül ellentét, nem jelenti az évtizedekre visszanyúló kapcsolatok megszakítását – hangsúlyozta.

Kifejtette: mindkét félnek a saját választópolgárai felé kell üzeneteket megfogalmazni, ezt pedig lehet, hogy időnként egymás kárára teszik meg. Ezek a megnyilvánulások azonban nem jelentik, hogy alapjaiban inogna meg a pártok közötti kapcsolat.

A néppárton belül nem mindenki gondolkodik ugyanúgy

Ha lehet hinni a közvélemény-kutató cégeknek, akkor a választás után a Fidesz akár a harmadik legnagyobb erő is lehet a néppárton belül – hívta fel a figyelmet, majd kifejtette: az Európai Néppárt összetétele heterogén, és nem azonos például a magyar belpolitikában megismert pártokéval. Sok olyan pártot foglal magába, amely csak a nevében kereszténydemokrata, politikáját tekintve azonban távol áll ezektől az értékektől. Jean-Claude Juncker is ennek a néppártnak a tagja, holott a keresztény értékekkel teljesen ellentétes politikát folytat. A Fidesz az a párt, amely megpróbálja visszaterelni a pártcsaládot az eredeti irányába – fogalmazott.

Hozzátette: elsősorban az északi – skandináv, Benelux – tagpártok támadják a Fidesz politikáját. A miniszterelnök helyesen mondta, hogy ezek a folyamatok a bevándorlási folyamatokat nyíltan támogató európai baloldalról érkeznek, ezáltal pedig fennáll a néppárti egység megbomlásának a veszélye.

Létezhet a brüsszeli elképzelésekkel ellentétes politika is

A magyar kormány plakátkampányáról – amelyben Juncker fotóját a közeljövőben Timmermanséra cserélik – a szakértő úgy fogalmazott: eddig Jean-Claude Juncker kezében volt a kulcs a bevándorlással szembeni fellépéshez – ezt elmulasztotta megtenni –, most pedig Timmermans fogalmazza meg azokat az eszméket és programokat,amelyek támogatnák a bevándorlást. Orbán Viktor, Matteo Salvini, a lengyelek és a britek úgy gondolták: létezhet olyan politika, amely nem egyezik meg Brüsszel véleményével, és az elképzeléseiket akkor is következetesen vállalják, ha az unió ezért támadja őket – mondta Farkas Örs.

M1
Címkék:
  • 78 EP-képviselő a brüsszeli klímahisztéria ellen
    A baloldal az utóbbi hetekben mindent bevet, hogy a saját kudarcos zöldideológiáját érvényesítve megfossza az atomenergiát és a földgázt a zöld minősítéstől.
  • Jelentősen bővültek a szociális támogatások
    Az elmúlt években nagyobb mértékben bővültek a szociális támogatások, mint amilyen mértékben bővült a magyar gazdaság - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Hodászon, ahol átadta a családok felújított átmeneti otthonát.
  • Átadták a Károli Gáspár-díjakat
    Károli Gáspár-díjjal tüntették ki Imre László Széchenyi-díjas egyetemi tanárt és Reuss Andrást, az Evangélikus Hittudományi Egyetem nyugalmazott rektorát.
MTI Hírfelhasználó