Nincs veszélyben a Fidesz és a CSU kapcsolata
„Mi, magyarok ragaszkodunk a nemzetek önvédelemhez való jogához, a németeknek viszont más a filozófiájuk, ezért okozott törést a német-magyar politikai kapcsolatokban a bevándorlás” – ezt mondta Orbán Viktor a Welt am Sonntag-nak adott interjúban.
2019. március 4. 11:01

A miniszterelnök a német lapnak beszélt a kormányzati plakátkampányt ért támadásokról is. Azt mondta: a Fidesz pártcsaládja, vagyis az Európai Néppárt részéről érkezett bírálatok valójában az ellenfelek hatalmi érdekeit szolgálják – hangzott el az M1 Ma este című műsorában, ahol a miniszterelnöki interjúról Farkas Örs politikai elemző beszélt.

Nincsenek hatással a gazdasági kapcsolatokra a politikai nézetkülönbségek

Mindenki tapasztalja a magyar és a német fél közti politikai konfliktusokat, amelyek a Merkel távozásáról szóló bejelentés óta erősödtek is valamelyest. Merkellel szemben elsősorban a bevándorláspolitikához kapcsolódóan alakultak ki nézetkülönbségek a magyar kormányban – fogalmazott Farkas Örs. Hozzátette: a magyar és a bajor viszony szorosabb lett, mióta Merkel távozott a CDU éléről, valamint megjegyezte, hogy a CDU és a CSU között is több adok-kapok alakult ki.

A politikai viták ellenére a német-magyar gazdasági kapcsolatokban nem ment végbe semmilyen irányváltás, hiszen a német tőke továbbra is özönlik a magyar gazdaságba, a Magyarországon jelen lévő, német tulajdonú vállalatok pedig rendre jó évet zártak 2018-ban – fogalmazott. Elégedettek az itteni működésükkel, és fejlesztésekről is lehet olvasni – fűzte hozzá.

A Fidesz és a CSU kapcsolata nincs veszélyben

Arra a felvetésre, hogy a CSU és Markus Söder részéről is érkezett bírálat a magyar kormány plakátkampányára, Farkas azt mondta: a Fidesz és a CSU viszonya kiváló, a felszínen lévő ellentétek inkább a két fél belpolitikájának szólnak. Az, hogy a nyilatkozatok között feszül ellentét, nem jelenti az évtizedekre visszanyúló kapcsolatok megszakítását – hangsúlyozta.

Kifejtette: mindkét félnek a saját választópolgárai felé kell üzeneteket megfogalmazni, ezt pedig lehet, hogy időnként egymás kárára teszik meg. Ezek a megnyilvánulások azonban nem jelentik, hogy alapjaiban inogna meg a pártok közötti kapcsolat.

A néppárton belül nem mindenki gondolkodik ugyanúgy

Ha lehet hinni a közvélemény-kutató cégeknek, akkor a választás után a Fidesz akár a harmadik legnagyobb erő is lehet a néppárton belül – hívta fel a figyelmet, majd kifejtette: az Európai Néppárt összetétele heterogén, és nem azonos például a magyar belpolitikában megismert pártokéval. Sok olyan pártot foglal magába, amely csak a nevében kereszténydemokrata, politikáját tekintve azonban távol áll ezektől az értékektől. Jean-Claude Juncker is ennek a néppártnak a tagja, holott a keresztény értékekkel teljesen ellentétes politikát folytat. A Fidesz az a párt, amely megpróbálja visszaterelni a pártcsaládot az eredeti irányába – fogalmazott.

Hozzátette: elsősorban az északi – skandináv, Benelux – tagpártok támadják a Fidesz politikáját. A miniszterelnök helyesen mondta, hogy ezek a folyamatok a bevándorlási folyamatokat nyíltan támogató európai baloldalról érkeznek, ezáltal pedig fennáll a néppárti egység megbomlásának a veszélye.

Létezhet a brüsszeli elképzelésekkel ellentétes politika is

A magyar kormány plakátkampányáról – amelyben Juncker fotóját a közeljövőben Timmermanséra cserélik – a szakértő úgy fogalmazott: eddig Jean-Claude Juncker kezében volt a kulcs a bevándorlással szembeni fellépéshez – ezt elmulasztotta megtenni –, most pedig Timmermans fogalmazza meg azokat az eszméket és programokat,amelyek támogatnák a bevándorlást. Orbán Viktor, Matteo Salvini, a lengyelek és a britek úgy gondolták: létezhet olyan politika, amely nem egyezik meg Brüsszel véleményével, és az elképzeléseiket akkor is következetesen vállalják, ha az unió ezért támadja őket – mondta Farkas Örs.

M1
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Uralkodók földi maradványait azonosították a kutatók
  Több magyar uralkodó, köztük Szent László király földi maradványait azonosították a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói a Székesfehérvári Középkori Romkertben talált csontleletek között - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága kedden az MTI-t.
 • Az akarat újra építi a falakat
  A Kovácsi Bazilika országos és nemzetközi jelentőségű. A konkrét tervezést meg kell előzze egy – minél teljesebb körű – régészeti kutatás és feltárás, hiszen a Bazilika és az azt körbeölelő cinterem (temető) vasúti töltés alatti része még teljesen ismeretlen. Nem kizárt, hogy a magyar történelem jelentős leletei, tárgyai kerülnek még elő – véli Rainer Péter.
 • Leállt a szállítás a Barátság kőolajvezeték déli ágán
  A Transznyeft megerősítette a RIA Novosztyi hírügynökségnek a hírt, hogy a Barátság kőolajvezeték déli, Magyarországot, Csehországot és Szlovákiát ellátó ágán nem küldenek napok óta olajat.
MTI Hírfelhasználó