Brüsszel aprópénzt ad a kerítésre, de a jövőnket kérné érte cserébe
Húszmillió eurós hozzájárulást ígért az Európai Bizottság Magyarország határvédelemre fordított költségeihez, az összeg az idei év folyamán érkezik meg — értesült a Magyar Nemzet. A migrációs válság óta a déli határzárra és a határvédelemre fordított magyar költségek az egymilliárd eurót is meghaladják.
2019. március 2. 22:55

Mindössze húszmillió euró hozzájárulást ígért az Európai Bizottság (EB) határvédelmi célokra Magyarországnak, s az összeget az év végéig utalják át – tudta meg a Magyar Nemzet belügyminisztériumi forrásból.

Az EB korábban a fentinél jóval nagyobb összegű hozzájárulást hagyott jóvá a déli határzár és határvédelem migrációs válság kezdetétől számított, több mint egymilliárd eurós költségéhez, ám az ígért pénzeket a tavalyi év végéig nem juttatták el hazánknak. Még tavaly augusztus végén jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy az EB a határvédelemre 2015 óta elköltött hazai kiadásaiból 324 millió eurót – jelenlegi árfolyammal számolva több mint százmilliárd forintot – elfogad, s ebből 54 millió eurót – vagyis nagyjából 17 milliárd forintot – rövid időn belül átutal. A fennmaradó mintegy 270 millió euró kifizetését későbbre ígérték – hangzott el akkor.

 

A biztonsági intézkedések eddig több mint egymilliárd eurót emésztettek fel a magyar büdzséből Fotó: MTI/Sóki Tamás

Orbán Viktor kormányfő 2017 augusztusának végén levélben fordult Jean-Claude Junckerhez, az Európai Bizottság elnökéhez, kérve, hogy az Európai Unió fizesse ki Magyarországnak a migrációs válság miatt folytatott határvédelem – addig 883 millió euróra, vagyis 270 milliárd forintra rúgó – költségének a felét. A miniszterelnök levelének nyilvánosságra kerülését követően élénk vita kezdődött az EU-ban, hogy jogos-e a kormányfő felvetése. Horst Seehofer akkori bajor miniszterelnök szerint jogos volt a magyar fél kérése.

– Magyarország ugyanis nagyban hozzájárult a balkáni migrációs útvonal lezárásához, ami jelentősen csökkentette a Németországra nehezedő migrációs nyomást is – fogalmazott akkor Seehofer.

Szimbolikus együttállás a bácsszentgyörgyi határátkelő és a kerítés innenső oldalán: Magyarország, Európa és a kereszténység jelképei – és az ezeket védő katonák Fotó: MTI/Sóki Tamás

A szaktárca legújabb számításai szerint 2015 vége óta 373,5 milliárd forintot fordított az állam a magyar – és egyben az uniós – határ védelmére.

A legnagyobb összeg egyébként a 2017-es évről szóló rubrikában szerepel: akkor nem kevesebb mint 155 milliárd forintot költöttünk el erre a célra.

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Orbán Viktor: Idén és jövőre is folytatódni fog a háború
  Jelentés a két ülésszak közötti kormányzati döntésekről címmel napirend előtt felszólal az Országgyűlésben Orbán Viktor miniszterelnök.
 • Az Orbán-kormány a legstabilabb az EU-ban
  A magyar kormány a legstabilabb politikailag az Európai Unióban – derül ki a Pantarhei elemző- és tanácsadó cég kutatásából. A felmérés eredményei arra mutatnak, hogy az EU-országok jelenlegi jobb- és balközép, sok pártból álló koalíciós kormányai a jelenlegi válságos politikai és gazdasági helyzetben nehezen tudnak túlélni egy teljes ciklust. A tanulmány szerint a 2024-es európai parlamenti választásokon a nemzeti, jobboldali, illetve baloldali populista pártok felemelkedése jöhet el.
 • Megkezdi az őszi ülésszakot a parlament
  A házelnök – a parlament honlapján olvasható – napirendi javaslata alapján az ülés 13 órakor kezdődik.
MTI Hírfelhasználó