Áder János a NATO előtti új kihívásokról
Olyan új biztonsági kihívásokkal kell számolnia a NATO-nak, mint a klímaváltozás, a növekvő migrációs nyomás vagy az Európában fokozódó terrorveszély - mondta Áder János köztársasági elnök a Bukaresti Kilencek államfőinek csütörtöki kassai találkozóját követően a magyarországi közmédia képviselőinek.
2019. február 28. 18:16

Áder János elmondta: a négy visegrádi és a három balti állam mellett Bulgáriát és Romániát magában foglaló országcsoport vezetői úgy látták, egyre több forrást kell biztosítaniuk a terrorizmus elleni védekezésre, valamint egyetértettek abban, hogy ezen a területen javítani kell az együttműködést, az információcserét a jövőben.

Az államfő fontosnak nevezte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azon kijelentését, amely szerint nem a bürokráciát kell növelni, hanem a védelmi képességeket javítani.

Áder János megjegyezte: jogos az az elvárás, hogy a szervezet minden tagállama fordítsa védelmi kiadásokra a hazai össztermékének (GDP) két százalékát.

Magyarország ebben a tekintetben lemaradásban volt, a felzárkózást elkezdtük - jelentette ki az államfő, emlékeztetve arra, hogy 2024-re vállaltuk a szint elérését.

Megemlítette, a NATO-tagállamok körülbelül fele felel meg ennek az elvárásnak.

Nagyon fontos a NATO egységének megőrzése - hangsúlyozta Áder János, a kohézió mellett a szolidaritás eszméjének fontosságát emelve ki.

Fenn kell tartanunk azt a közös elhatározást, hogy az ehhez szükséges többletforrásokat közösen biztosítjuk - tette hozzá a köztársasági elnök.

MTI
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
  • Mikulássapkás hazugság
    Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
MTI Hírfelhasználó