A Rákóczi-főiskolát dicsérte Szilágyi Péter
A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai magyar főiskola a nehéz körülmények között is bátran helytállva egyfajta világítótoronyként büszkén őrzi a magyarság fényét Beregszászban és a térségben egyaránt - jelentette ki Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos csütörtökön Beregszászban, a Rákóczi-főiskola Felsőfokú Szakképző Intézetének diplomaátadó ünnepségén.
2019. február 28. 17:56

A turisztika szakon végzett friss diplomásokat köszöntő beszédében Szilágyi Péter hangsúlyozta, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola több annál, mint egy többségi környezetben működő hagyományos iskola, hiszen felsőoktatási intézmény, szakképző intézet, kutatóműhely és kulturális központ is egyben. "Itt különleges szemléletet kapnak a diákok, ahol nem kizárólag tudással, hanem a magyar kultúrával, a magyar identitással is felvérteznek az oktatók, nemcsak információt kapnak az előadótermek falai közt, hanem a magyarság megélésének a lehetőségét is" - tette hozzá.

A miniszteri biztos emlékeztetett arra, hogy a Rákóczi-főiskola a magyar nemzetpolitika számára kiemelt jelentőséggel bír fennállása óta, hiszen - mint fogalmazott - a magyar anyanyelvű oktatás, a magyar azonosságtudat továbbörökítésének szempontjából egyedülálló felsőoktatási intézménye a térségnek. Fontos, hogy ma Kárpátalján a magyar közösség támaszkodhat egy ilyen intézményre, ahol gyermekeik anyanyelvükön sajátíthatják el mindazt a tudást és tapasztalatot, amelyet a későbbiekben kamatoztatni tudnak - mutatott rá. Megjegyezte, a kárpátaljai magyarság ma nehéz időket él, amikor egyetlen fogódzkodója a magyar nyelv, a magyar kultúra lehet.

"Köszönjük, hogy ilyen körülmények között is bátran helytállva egyfajta világítótoronyként büszkén őrzik a magyarság fényét Beregszászban és a térségben egyaránt." Ehhez az értékőrző munkához pedig minden körülmények között mindenkor számíthatnak az anyaország, az egész magyar társadalom, a magyar kormány támogatására és segítségére" - mondta.

Szilágyi Péter kifejtette, hogy a mai napon szakképesítést kapó hallgatók ifjú szakemberekként egy olyan terület képviselőivé válhatnak, amely a természeti és kulturális kincsekben bővelkedő Kárpátalja hírnevét országhatárokon túlra is elvihetik, olyan ismereteket szereztek amelyekkel a térséget felvirágoztathatják. Szaktudásuk lehetőséget biztosít a végzős diákok számára, hogy szülőföldjükön boldogulva közösségük meghatározó szereplőivé válhassanak - mutatott rá a miniszteri biztos. 

Soós Katalin, a Felsőfokú Szakképző Intézet igazgatója beszédében elmondta, hogy három és fél éves képzés után 24 diák veheti át a turisztika szakon vendéglátói, idegenvezetői, szervezői képességek megszerzéséről szóló, az ukrán állam által elismert oklevelét. Hozzáfűzte, hogy a szakképző intézetben jelenleg 323 diák tanul Kárpátalja 66 településéről. Elmondása szerint szakmai tapasztalatszerzés szempontjából is nagyon fontos, hogy az általa vezetett intézet és annak diákjai részt vehetnek a Határtalanul Programban. 

Az igazgató köszönetet mondott a magyar kormánynak és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának az intézménynek nyújtott támogatásért.  

MTI
MTI Hírfelhasználó