A Rákóczi-főiskolát dicsérte Szilágyi Péter
A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai magyar főiskola a nehéz körülmények között is bátran helytállva egyfajta világítótoronyként büszkén őrzi a magyarság fényét Beregszászban és a térségben egyaránt - jelentette ki Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos csütörtökön Beregszászban, a Rákóczi-főiskola Felsőfokú Szakképző Intézetének diplomaátadó ünnepségén.
2019. február 28. 17:56

A turisztika szakon végzett friss diplomásokat köszöntő beszédében Szilágyi Péter hangsúlyozta, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola több annál, mint egy többségi környezetben működő hagyományos iskola, hiszen felsőoktatási intézmény, szakképző intézet, kutatóműhely és kulturális központ is egyben. "Itt különleges szemléletet kapnak a diákok, ahol nem kizárólag tudással, hanem a magyar kultúrával, a magyar identitással is felvérteznek az oktatók, nemcsak információt kapnak az előadótermek falai közt, hanem a magyarság megélésének a lehetőségét is" - tette hozzá.

A miniszteri biztos emlékeztetett arra, hogy a Rákóczi-főiskola a magyar nemzetpolitika számára kiemelt jelentőséggel bír fennállása óta, hiszen - mint fogalmazott - a magyar anyanyelvű oktatás, a magyar azonosságtudat továbbörökítésének szempontjából egyedülálló felsőoktatási intézménye a térségnek. Fontos, hogy ma Kárpátalján a magyar közösség támaszkodhat egy ilyen intézményre, ahol gyermekeik anyanyelvükön sajátíthatják el mindazt a tudást és tapasztalatot, amelyet a későbbiekben kamatoztatni tudnak - mutatott rá. Megjegyezte, a kárpátaljai magyarság ma nehéz időket él, amikor egyetlen fogódzkodója a magyar nyelv, a magyar kultúra lehet.

"Köszönjük, hogy ilyen körülmények között is bátran helytállva egyfajta világítótoronyként büszkén őrzik a magyarság fényét Beregszászban és a térségben egyaránt." Ehhez az értékőrző munkához pedig minden körülmények között mindenkor számíthatnak az anyaország, az egész magyar társadalom, a magyar kormány támogatására és segítségére" - mondta.

Szilágyi Péter kifejtette, hogy a mai napon szakképesítést kapó hallgatók ifjú szakemberekként egy olyan terület képviselőivé válhatnak, amely a természeti és kulturális kincsekben bővelkedő Kárpátalja hírnevét országhatárokon túlra is elvihetik, olyan ismereteket szereztek amelyekkel a térséget felvirágoztathatják. Szaktudásuk lehetőséget biztosít a végzős diákok számára, hogy szülőföldjükön boldogulva közösségük meghatározó szereplőivé válhassanak - mutatott rá a miniszteri biztos. 

Soós Katalin, a Felsőfokú Szakképző Intézet igazgatója beszédében elmondta, hogy három és fél éves képzés után 24 diák veheti át a turisztika szakon vendéglátói, idegenvezetői, szervezői képességek megszerzéséről szóló, az ukrán állam által elismert oklevelét. Hozzáfűzte, hogy a szakképző intézetben jelenleg 323 diák tanul Kárpátalja 66 településéről. Elmondása szerint szakmai tapasztalatszerzés szempontjából is nagyon fontos, hogy az általa vezetett intézet és annak diákjai részt vehetnek a Határtalanul Programban. 

Az igazgató köszönetet mondott a magyar kormánynak és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának az intézménynek nyújtott támogatásért.  

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A woke imperializmus meleg fogadtatása
  Ha az embereknek meg lehet tiltani, hogy valakit a számukra ismerős néven említsenek, az arra utal, hogy a woke ideológia terjesztői már nem is palástolják autoriter hajlamaikat. Az ilyen gyakorlat a legrosszabb középkori igazságszolgáltatási szokásokra emlékeztet – írja Frank Füredi.
 • A Parlamentben nyílt meg a Kurultaj
  Több mint 20 nemzet képviselőjének jelenlétében a Parlamentben nyílt meg a Bugacon pénteken kezdődő Kurultaj hagyományőrző rendezvény.
 • A háborúk felelősei
  Kizárt, hogy Putyin (elemzést érdemlő) „dühe” ne játszott volna szerepet a támadási parancs előzményeként. Ő az, aki bármit csinált, a közvéleményt befolyásolni képes nyugati médiában csak és kizárólag negatív jelzővel illették, miközben elnöksége alatt a korábban szétzilált Oroszország újfent katonai és gazdasági hatalom lett – fogalmaz Földi László.
MTI Hírfelhasználó