Még botrányosabb a svéd miniszter nyilatkozata
Megírtuk, hogy bocsánatkérésre szólította fel a svéd szociális minisztert a családvédelmi akcióterv kapcsán tett kijelentései miatt Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Most kiderült, még súlyosabb az eset.
2019. február 17. 21:50

Súlyosabb a rágalom, mint azt elsőre hittük Annika Strandhäll svéd szociális ügyekért felelős miniszter a Twitteren írt véleményével kapcsolatosan. A magyar liberális média elhallgatta a valós értelmezését a mondatoknak. Az ellenzéki lapokban megjelent fordítások nem teljesen tükrözik a svéd mondanivalót. Sőt. Az olvasók nem a szöveg eredeti értelmérôl tájékozodhattak. A Twitteren olvasható szövegben ugyanis komoly vádakat fogalmazott meg a miniszter.

https://twitter.com/strandhall?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1095381772307783680&ref_url=https%3A%2F%2Fnyheteridag.se%2Fstrandhall-i-internationellt-blasvader-efter-fortackt-nazismanklagelse%2F

Nem csak az áll Strandhäll február 12-én bejegyzett Twitterében, hogy Magyarországot a náci 30-as évek Németországához hasonlítja, hanem még annál is súlyosabbat állít a svéd miniszter. Strandhäll Orbán Viktor családvédelmi akciótervére  hivatkozik és soha el nem hangzott mondatokat és szavakat tulajdonított neki. Olyan szavakat illesztett a miniszterelnök szájába, amelyek soha el nem hangzottak sem a miniszterelnök, sem a magyar kormánytagok, illetve egyetlen magyar politikus szájából sem.

A Twitter alján ott van a svéd lap, az Aftonbladet vezércikke, amely hasonló állításokat tartalmaz. Ugyanakkor a bejegyzés pontos fordítása fontos. Helyesen értelmezve és a tartalommal összegyeztetett szövegkörnyezetbe helyezve Annika Strandhäll Twitter bejegyzésében ez áll svédül: „Det som sker i Ungern är alarmerande. Nu vill Orban att fler ”äkta” ungerska barn föds. Politiken osar 30-tal och som högerpopulist behöver man skapa dimridåer för vad den här typen av politik gör med den självständighet kvinnor kämpat för.”

Magyarul:  „Ami Magyarországon történik, az riasztó. Orbán azt akarja, hogy több „tiszta származású” magyar gyerek szülessen. Ez a politika a 30-as évektől bűzlik, és mint jobboldali populista ködösítenie kell, hogy eltakarja azt, amit egy ilyen politika csinál az önállósággal, amiért a nők küzdöttek.”  

Több dologra is fel kell hívni itt a figyelmet. Először is Strandhäll azt állítja, hogy tudja, hogy Orbán Viktor mit akar. Másodszor súlyosan félrevezető szavakat használ, amelyet idézőjelbe tesz, mintha a miniszterelnök mondta volna.  A svéd definicióban az „äkta” szónak itt kizárólag rasszista értelme van ebben a mondatban. Tehát „tiszta” magyar gyerekeket akar Orbán Viktor.  A svéd gyakorlat szerint idézőjelbe tesszük azt, ami ténylegesen elhangzott és tudjuk is azt bizonyítani. Kétségkívül a svéd „äkta” szó ebben a szövegközegben a „tiszta, eredeti, illetve ha hozzátesszük a helyes értelmezését, „fajtiszta” magyar gyermekekről beszélt, amelyet Orbán Viktor személyéhez kötött.

Strandhäll a svéd olvasókat ezzel is az EU-s választások előtt magyarellenes hangulatra hergeli és egyben súyosan megsérti Orbán Viktor személyét, amikor ilyen valótlantságokat állít.

Utóirat:

A svéd Dagens Nyheter országos napilap szerint https://www.dn.se/nyheter/politik/fick-inte-betalt-for-ministerns-glasveranda/ Annika Strandhäll szociális ügyekért felelős miniszter asszony élettársának a stockholmi elsőfokú bíróságon 2017 óta ki nem fizetett pénzbüntetés van kiszabva. Az ok, hogy az élettárs a MediaMarkt egyik üzletében lopott két lámpát. Valamint több tízezer koronával tartozik egy építész cégnek. A számlatartozást, a pár patinás kertvárosi házán végzett munkálatok utáni számlát Strandhäll élettársa máig nem fizette ki.  A cikk ez év január 23-án keltezett.

Politidu Mária

Stockholm

gondola
  • Orbán: háborús veszélyhelyzetet hirdet a kormány
    "Látjuk, a háború és a brüsszeli szankciók hatalmas gazdasági felforduláshoz és drasztikus áremelkedésekhez vezettek. A világ egy gazdasági válság küszöbén áll. Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia és meg kell védenie a családok anyagi biztonságát" - jelentette ki a miniszterelnök.
  • Megalakult az ötödik Orbán-kormány
    Megalakult az ötödik Orbán-kormány - Novák Katalin köztársasági elnök átiratát a miniszterek kinevezéséről az Országgyűlés keddi ülésén ismertették.
  • Ne kerüljön napirendre a szankciós javaslat az ET ülésén
    Orbán Viktor miniszterelnök azt javasolja az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek, hogy ne kerüljön napirendre a testület következő, május végi ülésén az Európai Bizottság 6. szankciócsomagra vonatkozó, Oroszországgal szembeni javaslata.
MTI Hírfelhasználó