A gluténérzékenység leggyakoribb jelei
Nehéz kenyér, tészta, pizza, péksütik és társaik nélkül élni – szerencsére ma már nem is nagyon kell, akkor sem, ha gluténérzékenységet állapítanak meg nálad.
2019. február 2. 14:23

Rengeteg olyan termék készül, ami ugyanolyan, mint az eredeti, csak az allergén anyag hiányzik belőle. Ha arra gyanakodsz, hogy a tested nem igazán kedveli a glutént, nézd végig ezt a felsorolást – ha 2-3 igaz rád a pontok közül, elég valószínű, hogy el kell kezdened gluténmentes étrendre váltani.

Mi az a glutén?

Manapság nagyon divatos gluténmentes termékeket enni, még akkor is, ha egyébként semmi szükségünk nem lenne arra, hogy ilyen speciális élelmiszert fogyasszunk.

A gluténmentes ételek nem lájtosabbak, és nem is egészségesebbek, mint a gluténnal dúsított társaik, ez ugyanis egy egyszerű fehérjekeverék: a gliadin és a glutenin keveréke. A búzában, rozsban és árpában található meg, valamint az ezekből készített ételekben.

Ha nem vagy rá allergiás, semmi szükség, hogy kizárd az étrendedből – persze érdemes mértékkel fogyasztani, mint minden lisztalapú terméket.

A felfúvódás az első jel

Ahogy a laktózérzékenység esetében is (és gyakorlatilag a legtöbb ételallergiánál), az első árulkodó jel a gluténtartalmú ételek utáni puffadás, kellemetlen, felfúvódott érzés, és a fokozott gázosodás.

Mielőtt rögtön farkast kiáltasz, érdemes elgondolkodni, hogy maga az étel nem okozhat-e ilyen tüneteket – egy lángos után például ember legyen a talpán, aki nem érzi úgy, hogy majd’ kipukkad a hasa, és teljesen felfúvódott.

Ha azonban a gluténtartalmú étel teljesen ártalmatlan (mondjuk néhány szelet teljes kiőrlésű kenyér), és még így is bajok vannak, érdemes odafigyelned, hogyan reagál a szervezeted, ha kicsit megvonod tőle az allergén fehérjét.

Megjelenik a csirkebőr

A keratosis pilaris (KP), azaz csirkebőr egy jellemző tünete a gluténérzékenységnek, ételallergiák közül pedig leginkább erre jellemző, így segítségével könnyen beazonosítható, miről is van szó tulajdonképpen.

Csirkebőröd akkor van, ha apró, piros pöttyök, netán kis fehér dudorok jelennek meg a felkarod hátsó részén, a combodon vagy a fenekeden. A KP magában azonban nem kizárólag a gluténallergia miatt jelenik meg, így érdemes először rendesen kivizsgáltatni, mert genetikai okai is lehetnek.

Valójában ez nem egy problémás elváltozás: ha gluténérzékeny vagy, a glutén elhagyásától elmúlik, de ha nem, akkor szalicilsavas hámlasztó a megoldás.

Szokatlan fáradtság

Ha sokat eszel, egyáltalán nem furcsa, hogy utána legszívesebben beájulnál az ágyba – a testednek szüksége van a plusz energiára ahhoz, hogy megeméssze, amit elfogyasztottál. Ezért nem is szokták ajánlani, hogy munka közben vagy tanulás során nagy lakomákat csapj, hiszen utána lehetetlen koncentrálni.

Ha azonban nem ettél sokat, mégis elködösödik a tudatod, nehezen tudsz koncentrálni és fáradtnak érzed magad, érdemes a gluténérzékenységre gyanakodni.

Nem is feltétlenül kell, hogy leessen a fejed az asztalra, ha már érzed, hogy valami nem stimmel, és nem esett jól a gluténtartalmú étel, próbáld ki, hogy így érzed-e magad olyan ebéd után is, amiben nincs gluténtartalmú összetevő.

Ízületi fájdalom jelentkezik

Ugyanígy, ha hatalmas adag vacsorát eszel, persze, hogy pókhasad lesz tőle.

De ha nem ettél feltűnően sokat, és felfúvódsz, megdagadnak az ízületeid az ujjaidban, a térdedben és a csípődben egy-egy gluténtól hemzsegő étel után, akkor több, mint valószínű, hogy baj van. Ez az egyik legegyértelműbb tünete a gluténérzékenységnek, ugyanis fájdalommal is jár, így nem igazán lehet másra fogni.

Ha tehát az ízületi fájdalom rendszeresen jelentkezik gluténfogyasztás után, már borítékolható az érzékenység.

Mit tegyél?

Ma már nem kell semmiről lemondanod, ha gluténérzékenységgel diagnosztizálnak. Minden nagyobb áruházban (sőt, talán már a kisboltokban is) kaphatóak gluténmentes tészták, kenyerek, sőt, liszt is – mind egy kicsit drágább, mint a hagyományos, de legalább biztosan nem lesz bajod tőle.

Ha nem szeretnél ilyeneket enni, akkor térj át a paleo étrendre, ez ugyanis nem tartalmaz búzafélékből készült ételeket – egy egészséges embernek nem ajánlott ilyen drasztikusan megválni az egészséges szénhidrátok e formájától, de a te testednek kifejezetten jót tehet, ha paleo étkeket fogyasztasz.

bien.hu
  • Szomorú séta ezzel a Gergővel
    Azt, hogy máris zöldebb és szabadabb lett a főváros, szép szülővárosom, nem kérdés, azt csak a hülye nem érzi.
  • Karácsony Kommün
    Hát igen, nagy pártokhoz, vagy egy fővároshoz azért komoly vezetők is kellenek, kellenének. S ha nincsenek, jön a szakadék.
MTI Hírfelhasználó