Egy magyar polonista kalandjai a Szolidaritás Lengyelországában
Megjelent Szalai Attila naplója
2019. január 23. 10:57

Ma 18 órakor a Nagymező utcai Lengyel Intézetben Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jelenlétében mutatják be Szalai Attila Lengyel földön – Emlékek, naplók 1976–1990 című kötetét.

A Magyar Napló Kiadónál Lengyelország függetlenné válása 100. évfordulójára megjelent, csaknem 900 oldalas könyv, amelyet eseménynaptár és kislexikon is kiegészít, a volt diplomata Lengyelországban eltöltött éveiről szól. A Budapesten 1950-ben született Szalai Attila már a húszas éveiben fordított lengyel lírát, 1976-ban pedig Lengyelországba költözött. Részt vett a lengyel ellenállási mozgalomban, dolgozott a Tygodnik Mazowszénak és más szamizdat lapoknak. A Szolidaritás idején a hatalom által üldözöttek családjainak segítésében vett részt, a lengyel és magyar demokratikus ellenzék közti összekötő volt. 1989–90-ben a Gazeta Wyborczában külpolitikai tárgyú írásokat közölt, majd hazaköltözött, itthon az Új Magyarország főmunkatársa, később főszerkesztője, majd a Napi Magyarország főszerkesztője volt, 1998 és 2001 között a varsói nagykövetség tanácsosa, 2001 és 2005 között a varsói Magyar Kulturális Intézet igazgatója volt.

Magyar Hírlap
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Alapvető emberi jog a nemzeti önazonossághoz
  A fórum a térség államaiban élő 12 millió magyar ember választott képviselőinek reprezentatív politikai testületeként a tagok 94,44 százalékának, a külhoni tagok 100 százalékának támogatásával, ellenszavazat nélkül fogadta el a felhívást.
 • Pünkösd - Egység a sokféleségben
  A mai néppártban már elfelejtett régi kereszténydemokrata jelszó szerint az európai közösség: egység a sokféleségben.
 • Donald Tusknak még nincs elege Magyarország bírálásából
  Ezúttal nem vont párhuzamot Magyarország és a náci Németország között, de Donald Tusk immár sokadik alkalommal tett negatív megjegyzéseket Orbán Viktor miniszterelnökről a Respekt című cseh hetilapnak nyilatkozva. Az Európai Néppárt elnöke szerint kizárólag politikai értelemben van mondanivalója a magyar kormányfőnek, baráti módon már aligha. Tusk beszélt arról is: a Fidesz néppárti felfüggesztése, a párt „karanténja” akár hosszasan is elnyúlhat.
MTI Hírfelhasználó