Egy magyar polonista kalandjai a Szolidaritás Lengyelországában
Megjelent Szalai Attila naplója
2019. január 23. 10:57

Ma 18 órakor a Nagymező utcai Lengyel Intézetben Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jelenlétében mutatják be Szalai Attila Lengyel földön – Emlékek, naplók 1976–1990 című kötetét.

A Magyar Napló Kiadónál Lengyelország függetlenné válása 100. évfordulójára megjelent, csaknem 900 oldalas könyv, amelyet eseménynaptár és kislexikon is kiegészít, a volt diplomata Lengyelországban eltöltött éveiről szól. A Budapesten 1950-ben született Szalai Attila már a húszas éveiben fordított lengyel lírát, 1976-ban pedig Lengyelországba költözött. Részt vett a lengyel ellenállási mozgalomban, dolgozott a Tygodnik Mazowszénak és más szamizdat lapoknak. A Szolidaritás idején a hatalom által üldözöttek családjainak segítésében vett részt, a lengyel és magyar demokratikus ellenzék közti összekötő volt. 1989–90-ben a Gazeta Wyborczában külpolitikai tárgyú írásokat közölt, majd hazaköltözött, itthon az Új Magyarország főmunkatársa, később főszerkesztője, majd a Napi Magyarország főszerkesztője volt, 1998 és 2001 között a varsói nagykövetség tanácsosa, 2001 és 2005 között a varsói Magyar Kulturális Intézet igazgatója volt.

Magyar Hírlap
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • Hazánk első szuperszonikus kutatórakétája
  Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
 • Nekünk Magyarország biztonsága az első
  Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.
 • Szijjártó: FARE önkéntes munkásőrök csoportja
  Szijjártó Péter nonszensznek nevezte a szervezet tevékenységét, és reményét fejezte ki, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke „megszabadítja az európai futballt ettől a munkásőr-szervezettől, mert ezek csak bajt okoztak, meg bajokat is fognak okozni”. „Jól látszik, hogy fogalmuk sincsen a világról, és halvány fogalmuk sincsen a magyar történelemről” – emelte ki.
MTI Hírfelhasználó