Jogosan léptek fel a képviselők ellen az MTVA őrei
A Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálata szerint jogosan léptek fel az MTVA őrei azok ellen az ellenzéki képviselők ellen, akik december 16-án és 17-én a köztelevízió székházában be akarták olvastatni ötpontos követelésüket.
2019. január 22. 12:21

Megvizsgálta és elutasította az ügyészség azokat a feljelentéseket, amelyeket a december 16–17-én MTVA-székháznál történt események miatt tettek az országgyűlési képviselők és más személyek – közölte tegnap a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF). Mint írták, a döntésüket a 2500 GB terjedelmű, mintegy ezerórányi felvétel alapján hozták meg.

– Az országgyűlési képviselők az MTVA székházában nem hivatalos személyként jártak el, nem hivatalos eljárást folytattak, hanem megjelenésükkel, mozgásukkal kezdetektől fogva az volt a céljuk, hogy a tüntetéshez kapcsolódva, politikai követelések beolvasásával a műsorrendet megzavarva az élő műsorokat megszakítsák – fogalmazott a főügyészség. Kiemelték, hogy a rendbontó magatartásuk miatt jogszerűen fellépő MTVA fegyveres biztonsági őrség tagjainak eljárását akadályozták, azzal szemben tettlegesen ellenálltak.

A KNYF határozata szerint a felvételek azt igazolják, hogy a képviselők eltávolítása az épületből jogszerűen történt; tehát nem volt alap arra, hogy a helyszínen tartózkodó rendőrök az ingatlanba bemenjenek és intézkedést kezdeményezzenek. – Mindezek alapján az országgyűlési képviselők sérelmére hivatalos személy elleni erőszak bűncselekménye és más bűncselekmény sem valósult meg, ezért e körben a feljelentést elutasítottuk. Ezzel szemben az MTVA és dolgozói sérelmére elkövetett cselekmények miatt tett feljelentések tárgyában a közérdekű üzem működése megzavarása bűntettének kísérlete és más bűncselekmények gyanúja állapítható meg, ezért ismeretlen tettes ellen nyomozást rendeltünk el – áll a közleményben.

Reagáltak az ellenzéki pártok

Az MSZP szerint az ügyészség megint az erőszak oldalára állt. A főügyészség koholt vádak alapján indított nyomozást az ellenzéki képviselők ellen. Mint írták: „tovább küzdünk az igazságért, ezért az ügyészség eljárása ellen panasszal élünk, és pótmagánvádat nyújtunk be a bírósághoz”.

Az LMP szerint az ügyészség a Fidesz politikai megrendeléseinek végrehajtója. A Párbeszéd szerint a legfőbb ügyész a Fidesz katonája.

A Demokratikus Koalíció szerint az, ami az MTVA-ban velük történt, az hivatalos személlyel szembeni erőszak. Országgyűlési képviselővel szemben ugyanis csak rendőr intézkedhet, és csak akkor, ha tetten éri bűncselekmény elkövetése közben.

Padlón az ellenzék

Mint ismert, a túlóratörvény elleni demonstráció során az ellenzéki képviselők a köztévé Kunigunda útjai székházához mentek, hogy ötpontos követelésüket beolvastassák. Több ellenzéki politikus megpróbált erőszakkal beférkőzni a köztelevízió egyik stúdiójába, hogy megzavarja az élő adást.

magyaridok.hu - MTI
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Alapvető emberi jog a nemzeti önazonossághoz
  A fórum a térség államaiban élő 12 millió magyar ember választott képviselőinek reprezentatív politikai testületeként a tagok 94,44 százalékának, a külhoni tagok 100 százalékának támogatásával, ellenszavazat nélkül fogadta el a felhívást.
 • Pünkösd - Egység a sokféleségben
  A mai néppártban már elfelejtett régi kereszténydemokrata jelszó szerint az európai közösség: egység a sokféleségben.
 • Donald Tusknak még nincs elege Magyarország bírálásából
  Ezúttal nem vont párhuzamot Magyarország és a náci Németország között, de Donald Tusk immár sokadik alkalommal tett negatív megjegyzéseket Orbán Viktor miniszterelnökről a Respekt című cseh hetilapnak nyilatkozva. Az Európai Néppárt elnöke szerint kizárólag politikai értelemben van mondanivalója a magyar kormányfőnek, baráti módon már aligha. Tusk beszélt arról is: a Fidesz néppárti felfüggesztése, a párt „karanténja” akár hosszasan is elnyúlhat.
MTI Hírfelhasználó