Miért vannak győzelemre ítélve a populisták?
A liberális demokrácia és piacgazdaság hívei túl nagy jelentőséget tulajdonítanak az olyan gazdasági mutatóknak, mint a GDP növekedése vagy a munkanélküliség alakulása, így nem látják, mi befolyásolja az átlagemberek döntéseit.
2019. január 13. 14:17

A német versenyhatóság évtizedek óta meglehetősen konzervatív döntéseket hoz, azaz a piaci verseny védelme érdekében kőkeményen lép fel az azt megsértő nagyvállalatok, kartellezőkel szemben. Feltűnő, milyen kevéssé törődnek azzal az érvvel, hogy a nagy cégek tevékenységének köszönhető a makrogazdasági mutatók javulása, mindenekelőtt a GDP növekedése. Miért vette fel a versenyhatóság ezt a magatartást? - tette fel a kérdést Wolfgang Münchau a Financial Times (FT) publicistája Wolfgang Karttének, a szervezet akkori vezetőjének vagy húsz éve. A válasz szerinte ma is tanulságos.

Kartte - aki 2003-ban elhunyt - a legtöbb német gazdasági törvényhozóhoz hasonlóan nem közgazdász, hanem jogász volt, ami érthetőbbé teszi gondolkodásmódját. Úgy fogta fel a munkáját a versenyhatóság élén, hogy a kisembert kell védenie a nagy embertől. Emellett úgy gondolta, hogy nem az a dolga, hogy egyenlő feltételeket teremtsen a piaci szereplőknek a gazdasági tevékenységükhöz, hanem hogy lejtőssé tegye a pályát a kisemberek felé.

 

Vesztesek

Az FT publicistája szerint az elmúlt időszak, hasonló kisember-nagy ember problémát hozott azzal a különbséggel, hogy senki sem igyekszik visszabillenteni a pályát az előbbi felé az utóbbitól. A kisebb cégek a jövedelmükhöz képest többet adóznak, mint a nagy multik. A 2008-as pénzügyi összeomlást követő válságkezelés nyomán nőttek a vagyoni és a jövedelmi különbségek. A jelentős bevándorlás és az új technológiák megjelenése bizonytalanságot szült. Ha az emiatt megrettenő embereket szánalmasnak látjuk és lekezelően bánunk velük, azzal olajat öntünk a félelmeik tüzére.

A szociális piacgazdaság olyan régi hívei, mint Kartte talán ódivatúnak tűnnek, de mindenkinél jobban látták, hogyan omlott össze Németországban az 1920-as években a liberális világrendre alapozott gazdaság, és hogyan fordult szembe azzal az emberek többsége. Leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy a Weimari Köztársaság a nagy embert támogatta a kisemberrel szemben. Egyik jellemzője az volt, hogy a nagy ipari konszerneknek kedvezett, ami veszélyeztette a kisebb vállalkozásokat.

Átszabott piac

Amikor Kartte generációja a háború után hatalomra került, elkezdték elbillenteni a piaci játékteret a kis- és középvállalkozások felé, ezzel megalapozták a német a gazdaság erősségét, igaz, egyben lassan változó természetét is. Az FT szakírója szerint ebből adódik az a tanulság, hogy nem nyilvánvaló, hogyan kell szabályozni a jövedelem és a vagyon elosztását a gazdaságban. Mérlegelni kell az egyes lehetőségek előnyeit és hátrányait.

Szerinte Margaret Thatcher, a legendás brit miniszterelnök arra adott példát az 1980-as években, hogyan lehet a kapitalizmust úgy szabályozni, hogy eközben a népesség nagyját bent tartsuk a játékban. A privatizációval bevonta az átlagos megtakarítások birtokosait a részvénypiacra, az önkormányzati lakások eladásával tulajdonossá tette a bérlőket. Ezt nem lehet ugyan megismételni, mert már nincsenek eladó cégek és lakások, ám aki meg akarja védeni a modern kapitalizmust, annak ma is meg kell találnia a módját, hogy érdekeltté tegye az átlagszavazót a rendszer fenntartásában.

Mikromutatók

Ehhez Münchau szerint a makromutatók helyett több figyelmet kell fordítani a mikromutatókra. A brexitről döntő 2016. nyári referendum előtt elfogadhatóan nőtt a brit GDP, egyetlen makrogazdasági mutató sem utalt arra, hogy a többség az EU-s kilépésre fog voksolni. A kisebb jelzőszámok azonban másról tanúskodtak. A Resolution Foundation kutatóintézet vizsgálata kiderítette, hogy a háztartások 60 százalékának szabadon elkölthető, azaz a rezsi felett megmaradó jövedelme 2002 és 2015 között stagnált. És a jövedelem nagysága szempontjából az alsó hatvan százalékot érintette ez a probléma.

A jelenlegi franciaországi tiltakozóhullám ellentétben áll a pénzügyi válságot követő gazdasági növekedéssel, ám összhangban van azzal, ami a Mckinsey Global Institute tanácsadó cég vizsgálatából kiderül, nevezetesen hogy a fejlett világban a háztartások szinte mindegyikének hirtelen megállt a jövedelemnövekedése.

Thatcher annak idején a jól képzett munkásosztály tagjait, azaz a medián jövedelem körül keresőket tudta megnyerni magának. Utódai elvesztették a középosztálynak ezt a részét, és a nyakukba kapták a brexitet. A tanulság: bármely rendszer, amely hátra hagyja a háztartások 60 százalékát, bukásra van ítélve.

napi.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az unió hamis üzenettel csalogatja a migránsokat
  Iparággá vált a migránsokat Európába juttató bűnözés. Az alvilágnak ezt a részét a brüsszeli bürokrácia is segíti, mert olyan üzeneteket küld a kibocsátó térségekbe, hogy támogatja a szervezett migrációt – derül ki Horváth József szavaiból.
 • Széchenyi európaisága a mának is mintát ad
  Széchenyi István Magyarország felemelkedését a korban rohamosan fejlődő Nyugat-Európához való felzárkózásban, és a kontinensnek a kapitalizmus útjára lépett felében kialakított gazdasági minták átvételében látta – mondta Latorcai Csaba államtitkár a Széchenyi Társaság idei dÍjkiosztó ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia épületében.
 • Gyárfásra koncentráltak a rendőrök elejétől fogva
  Kovács Lajos nyugalmazott rendőrezredes tanúkénti meghallgatásával folytatódott ma a Fővárosi Törvényszéken a Fenyő János médiavállalkozó meggyilkoltatása miatt zajló per. Az ezredes éveken át vezette a nyomozást, egészen addig, amíg feljebbvalói parancsra meg kellett szüntetniük, miután egy sor bizonyítékot összegyűjtöttek.
MTI Hírfelhasználó