Orbán Viktor irányt mutat évértékelőjében
A miniszterelnök február 10-én, várhatóan a Várkert Bazárban tartja évértékelő beszédét, ahol ismerteti a kormány legújabb családtámogatási döntéseit, és az európai parlamenti választás tétjéről is beszélni fog. A Fidesz–KDNP február 13. és 14. között tartja meg kihelyezett frakcióülését. Az Országgyűlés tavaszi ülésszaka február 18-án kezdődik.
2019. január 13. 11:20

Az elmúlt évhez képest korábban, február 10-én, vasárnap tartja 21. évértékelőjét Orbán Viktor miniszterelnök, jó eséllyel a Várkert Bazárban – tudta meg a Magyar Idők. Az időpont megválasztása összefüggésben van azzal, hogy a kormánypártok – a korábbi évek gyakorlatától eltérően – az évértékelőt követő héten rendezik szokásos kihelyezett frakcióülésüket, az Országgyűlés tavaszi ülésszakát megelőzően. Tavaly a képviselőcsoportok tanácskozása megelőzte Orbán Viktor évértékelőjét, most viszont olyan fontos bejelentések várhatók a február 10-i kormányfői beszédben, amelyek feladatot rónak majd a frakciókra a törvényhozásban.

A miniszterelnök csütörtöki Kormányinfón tett bejelentése szerint az évértékelőn fogja egyebek mellett ismertetni a családok védelméről szóló, tavaly november–decemberi nemzeti konzultáció kapcsán meghozott kormányzati intézkedéseket. A konzultációban 1,38 millió kérdőívet küldtek vissza. Ez volt a harmadik legnagyobb részvételű nemzeti konzultáció, ami azt mutatja, hogy nemcsak a kormánynak, hanem az egész országnak fontos a családok helyzete, a gyermekvállalás és a demográfia kérdése.

A miniszterelnök az európai parlamenti választás tétjéről is beszélni fog. Orbán Viktor a Kormányinfón úgy fogalmazott: „Magyarország célja, hogy az EU minden intézményrendszerén belül, minden intézményben kerüljenek többségbe a bevándorlásellenes erők, az EP-ben, utána a az Európai Bizottságban, majd a nemzeti parlamenti választások eredményeként az Európai Tanácsban is.”

A kormány által belső használatra készíttetett decemberi közvélemény-kutatási adatok szerint a magyar választópolgárok 52 százaléka a bevándorlást tartja a legfontosabb kérdésnek. Ennek a felmérésnek az adatai egyébként megerősítik az Eurobarométer tavalyi, összeurópai és nemzeti közvélemény-kutatásainak megállapításait.

A miniszterelnök várhatóan ismét a Várkert Bazárban mondja el a beszédét Fotó: Mirkó István

A kormánypártok kihelyezett, összevont frakcióülését információink szerint február 13–14-én tartják meg, az Országgyűlés tavaszi ülésszaka pedig a következő hétfőn, február 18-án kezdődik. A kihelyezett frakcióülés február 13-én este Orbán Viktor miniszterelnök zárt ajtók mögötti értékelőjével indul. Csütörtökön a nap kiemelt témája a családok védelméről szóló konzultációval kapcsolatos feladatok kijelölése lesz. Természetesen az EP-kampányra való felkészülés és a migráció is szerepel a Fidesz–KDNP képviselőinek közös ülésén. A képviselők munkacsoportjai a tavaszi ülésszak törvényhozási programját is megtárgyalják. A parlament honlapján elérhető tervezet szerint már benyújtották az idegenrendészeti szervvel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló javaslatot.

A törvényalkotási programban ezenkívül többek közt szerepel az egyes rendészeti és migrációs törvények jogharmonizációs és egyéb célú módosítása, a közigazgatási bíróságok felállításához kapcsolódó törvényi előírások módosítása, valamint a Magyarország 2020. évi központi költségvetésének megalapozásához szükséges döntések. A februári frakcióülés helyszíne, amint azt korábban megírtuk, a korábbi évek gyakorlatával szemben nem Visegrádon lesz, az biztonsági okokból jelenleg még nem nyilvános.

Orbán Viktor február 10-én az európai parlamenti választás tétjéről is beszél Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A miniszterelnöki évértékelő intézményét Orbán Viktor 1999-ben honosította meg Magyarországon a Vigadóban tartott beszédével. Legutóbb tavaly, február 18-án tartotta meg szokásos, mind a hazai, mind a nemzetközi színtéren számon tartott évértékelő beszédét a kormányfő a Várkert Bazárban.
A kihelyezett frakcióülések hagyománya 2010-ig nyúlik vissza, amikor Tapolcán tartottak először kihelyezett ülést a Fidesz–KDNP parlamenti képviselői. Legutóbb az őszi parlamenti ülésszakot megelőzően, szeptember 12-i kezdettel, Velencén tartott többnapos tanácskozást a Fidesz- és a KDNP-frakció. Mind az évértékelő, mind a kihelyezett frakcióülések gyakorlatát átvették az ellenzéki pártok elnökei és parlamenti képviselőcsoportjaik is.

magyaridok.hu
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó