Elindult a határozott bérfelzárkózás
Már tavalyelőtt az Európai Unió második legnagyobb bővülését értük el
Lassú, de határozott bérfelzárkózás kezdődött a kelet-közép-európai régióban a nyugati országokhoz, 2017-ben Magyarországon volt a 28 tagállam közül a második legnagyobb a keresetek növekedése – derül ki a Századvég Alapítvány friss kutatásából. Ezt alátámasztja a többi makrogazdasági mutató is.
2019. január 7. 11:02

Jelentősen felülmúlja a kelet-közép-európai régió bérnövekedési üteme a nyugat-európai uniós országokét, ami azt jelenti, hogy lassú, de határozott felzárkózás van folyamatban – állapítja meg legújabb elemzésében a Századvég Alapítvány. A reálbérek az infláció hatását kiszűrve 2010 és 2018 között 38,1 százalékkal nőttek, míg a családi adókedvezményt is figyelembe véve a bővülés meghaladta a 43 százalékot. Ez azért is jelentős eredmény, mert 2002 és 2010 között a nettó átlagbért reálértéken mindössze 13,3 százalékkal sikerült emelni.

A béremelkedésre két fontos tényező hatott. Az egyik a munkaerőpiac átalakulása: míg korábban sok munkavállaló versenyzett kevés álláshelyért, addig mára megfordult a tendencia, a munkáltatónak kell versenyeznie a dolgozóért. A másik, nagy hatást eredményező lépés a 2016-ban megkötött hatéves bérmegállapodás volt. A Századvég szerint az egyezségben foglaltaknak köszönhetően 2018 első tíz hónapjában a nettó bérek az alkalmazottak körében átlagosan 11,6 százalékkal nőttek, ami az infláció hatását figyelembe véve is mintegy 8,5 százalékos reálbér-emelkedés. Ez a 2017-es folyamatok folytatódását jelenti, amikor is a bérek nominálisan átlagosan 12,9, reálértékben pedig több mint 10 százalékkal nőttek.

Az uniós összehasonlításból is látható, hogy a régiós bérek növekedése felülmúlja a 28 tagország átlagát, amellyel egy lassú, de határozott felzárkózási folyamat már elkezdődött. Míg az EU-ban a bérek átlagosan csupán 2,4 százalékkal nőttek 2017-ben, addig nálunk 10 százalékot meghaladó ütemben, ami a második legnagyobb növekedés.

Az adatokat a többi gazdasági mutató is alátámasztja: a kiskereskedelmi forgalom volumene az év első tíz hónapjában 6,3 százalékkal növekedett, ami nominálisan 9,8 százalékos bővülés. A belföldi szálláshelyeken a magyar háztartások 9,8 százalékkal költöttek többet, mint egy évvel korábban. A háztartások pénzügyi eszközeinek állománya 9,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a tavalyi harmadik negyedévben, ami a pénzügyi eszközök tranzakcióinak 55 százalékos bővülését jelenti.

– Az utóbbi években jelentősen nőttek a bérek és a foglalkoztatottság. Míg 2010-ben a 15 és 64 év közöttiek körében csupán 55,9 százalékos volt a foglalkoztatottság, a legfrissebb adatok 69,7 százalékot jeleznek, ami valamivel jobb az unió átlagánál – mutatott rá Regős Zoltán, a Századvég közgazdásza az ­M1-en. Ez azt jelenti, hogy ma hétszázezer emberrel többen dolgoznak, mint nyolc éve.

magyaridok.hu
  • Orbán Viktor Madridban majd Párizsban tárgyal
    Az európai konzervatív pártvezetők találkozóját megelőzően került sor Orbán Viktor és Santiago Abascal, a VOX elnökének megbeszélésére, a téma az európai keresztény és konzervatív értékek védelme, a családok és a gyermekvállalás támogatása valamint az illegális bevándorlás elleni fellépés volt.
  • A csíkszeredai Szent Ágoston plébániatemplom felújítása
    A magyar kormány 26 millió forintos támogatásával cserélték ki a csíkszeredai Szent Ágoston plébániatemplom nyílászáróit és óriási méretű üvegfelületeit.
  • A V4-ek védelmi vezetői: egységes NATO, egységes EU
    A visegrádi országok (V4) - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia - parlamentjeinek honvédelmi és rendészeti bizottságai kiállnak az egységes NATO és az egységes Európai Unió mellett - közölte a magyar országgyűlési bizottság elnöke a pénteki debreceni tanácskozás utáni sajtótájékoztatón
MTI Hírfelhasználó