Az alkoholizmus és botrányfüggőség
Dr Bubó intelmei
Az alkoholizmus, vagy alkoholfüggőség egy szellemi és fizikai leépülést okozó, durva kínokkal járó haláltusát kiváltó májzsugorral végződő, krónikus betegség. A krónikus jelző azt jelenti, hogy a függőség, mint betegség gyógyíthatatlan, élethosszig tart, kizárólag tünetmentesíteni lehet.
2019. január 7. 12:15

A tünetmentesítés abban áll, hogy a beteg nem iszik: két tünetmentes nap után jöhet a két tünetmentes hét, azt követően két tünetmentes hónap és év, majd a hátralévő tünetmentes élet.

A botrányfüggőségről, vagy botrányalkoholizmusról is el lehet mondani a fentieket, azzal a különbséggel, hogy a botrányfüggőnek nem alkohol, hanem a botrányokozás oltja szomját. Ám a hasonlóság itt ismét összeér, mert a botránydózist - akár az alkoholét - napról napra emelni kell, hogy a hatás meglegyen.

Az alkoholnak (és a botránynak is) létezik azonban az un. halálos dózisa, melynek mennyisége nem függ a hozzászokás mértékétől, mert nem biológiai, hanem fizikai jelenség áll a halálhoz vezető folyamat hátterében. Az alkohol egy higroszkópos folyadék, eme tulajdonságából eredően kiszorítja a sejtekből a vizet, az élő sejtek pedig kiszáradnak és elpusztulnak, nagyjából egyszerre.

Nincs ellenanyag, nincs ellenszer, nincs ellenméreg, ha az alkohol egy bizonyos koncentrációt elér a vérben, mindenképpen végez az élő szervezettel.

A botrány - az alkoholhoz hasonlóan - felszabadítja a gátlásokat. Ahogy szaporodik a szervezetben, úgy érez tőle az ember egyre nagyobb dühöt a fejében és erőt a testében. A botrány mágikus vonzerővel tereli össze a botránytól ittas, dühtől és virtuális hatalomérzettől megrészegült embereket, akik ellepik az utcákat, tereket.

A botránytól részegek egymással ellenséges csoportokat alkotva, egymást gyilkolászva igyekeznek értelmet adni a fölöttébb értelmetlen függőségüknek, a győztes csoport cselekedeteit pedig a történetírók később forradalomnak nevezik el.

A botrányforradalom az alkoholhoz hasonlóan szintén elpusztítja "gyermekeit", de új generációkat, vagyis degenerációkat teremt, melynek tagjai úgy tartják hogy a véres forradalom, mint olyan, szerves része a fejlődésnek, velejárója a történelemnek. Mekkorát tévednek!

Mert erre a téveszmére az emberek ideológiákat, az ideológiákra társadalmakat építenek fel, melyek önbeteljesítő jóstatként, meghatározott periódusokban ugyan azokat a véres forradalmakhoz vezető, súlyos hibákat követik el...

Tóth Tamás

gondola
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Széchenyi európaisága a mának is mintát ad
  Széchenyi István Magyarország felemelkedését a korban rohamosan fejlődő Nyugat-Európához való felzárkózásban, és a kontinensnek a kapitalizmus útjára lépett felében kialakított gazdasági minták átvételében látta – mondta Latorcai Csaba államtitkár a Széchenyi Társaság idei dÍjkiosztó ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia épületében.
 • Gyárfásra koncentráltak a rendőrök elejétől fogva
  Kovács Lajos nyugalmazott rendőrezredes tanúkénti meghallgatásával folytatódott ma a Fővárosi Törvényszéken a Fenyő János médiavállalkozó meggyilkoltatása miatt zajló per. Az ezredes éveken át vezette a nyomozást, egészen addig, amíg feljebbvalói parancsra meg kellett szüntetniük, miután egy sor bizonyítékot összegyűjtöttek.
 • A jegybank folytatja az infláció elleni küzdelmet
  Az alapkamatemelési ciklus lezárásával nincs vége az infláció elleni küzdelemnek, a jegybank más eszközökre nagyobb hangsúlyt fektetve folytatja a pénzügyi szigorítást és az infláció elleni küzdelmet - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a 125 bázispontos kamatemelést követő sajtótájékoztatón, kedden.
MTI Hírfelhasználó