Képes lesz Románia kihasználni az uniós elnökség előnyeit?
Január elsejétől Románia tölti be az Európai Unió soros elnökségét. A hat hónapra szóló mandátum kezdete előtt pár nappal az Európai Bizottság elnöke bírálta Romániát. Jean-Claude Juncker szerint nem biztos, hogy Bukarest megértette, mit jelent az EU-országok vezetése. Az RMDSZ szenátora szerint az ország nem fog előnyt kovácsolni elnöksége alatt.
2019. január 2. 18:10

A kelet-európai ország a tisztséget Ausztriától vette át, majd júliusban Finnországnak adja tovább. A legnagyobb kérdés, hogy felkészült-e Románia az elnökségre, és milyen lehetőségeket jelent a tisztség az erdélyi magyarság szempontjából – hangzott el az M1 Ma este című műsorában.

Január tizedikén, a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság Bukarestbe látogat, ahol Románia prioritásairól egyeztetnek. Az elkövetkezendő fél évben, Románia, mint minden más tagállam, amikor átveszi a soros elnökséget, megpróbál néhány dolgot leszögezni, amellyel foglalkozni fog az elkövetkezendő fél évben – mondta Tánczos Barna, az RMDSZ szenátora.

A Fekete-tenger fő téma lehet

Véleménye szerint megjelennek majd a klasszikus „európai értékek”, az „erős Európa” és „több Európa” szlogenek. Ezen kívül Románia számára talán a közös európai védelmi stratégia lehet az az érdekes téma, amelyben ki tudják hangsúlyozni azt a szerepet, amelyet Románia a Fekete-tenger szomszédságában képviselni tud.

A szenátor szerint a Fekete-tenger ma egy potenciális katonai konfliktus helyszíne. Véleménye szerint ez lenne az a téma, amely Románia számára egy helyzetelőnyt tudna kovácsolni.

Jelentős előrelépéseket tehetne Románia

Májusban rendezik az európai parlamenti választásokat, amely hatalmas jelentőséggel bír az unió életében is. Ahogy minden tagállam számára, úgy Románia számára is ritka lehetőséget jelent az elnökség betöltése – hangsúlyozta Tánczos. Ezalatt a periódus alatt az ország meg tudja mutatni kapacitásait, diplomáciai szinten jelentős előrelépéseket tehetne, ennek ellenére – a szenátor szerint – Románia nem lesz képes kihasználni a soros elnökség jelentette előnyöket.

Hozzátette: a romániai konfliktusok rányomták a bélyegüket az európai parlamenti választásokra való felkészülésre.

Belpolitikailag sem egységes front Románia

A szenátor szerint Románia képtelen lesz ellátni a rá bízott feladatokat, hasonlóan vélekedik egyébként Jean-Claude Juncker is. Egy német lapnak úgy nyilatkozott, hogy Romániának az unió egységét kellene megmutatnia, miközben belpolitikailag sincs egységes front.

Tánczos szerint az a Juncker bírálja a románokat, aki néhány héttel ezelőtt szinte az egész világot fel akarta szólítani arra, hogy ünnepeljék 1918. december elsejének évfordulóját, ami a magyaroknak egy tragédia egyébként.

Hozzátette: az EB elnökén nehéz kiigazodni, hiszen egyszer a románokért aggódik, másszor ellenük szólal fel. A szenátor szerint jogos Juncker aggodalma, hiszen Románia nehezen fog tudni túllépni a hazai konfliktusokon, annak ellenére, hogy Klaus Johannis, Románia elnöke és Viorica Dăncilă miniszterelnök mindent megtesznek azért, hogy kívülről minél kevesebb látszódjon az országon belüli ellentétekből.

Elnökválasztásra készül az ország

Tánczos emlékeztetett, Romániában 2019-ben elnökválasztást tartanak, ami kemény harc lesz a szociáldemokraták és a jobboldaliak között. A szenátor szerint az a harc majd meglátszik az elnökség alatt is.

Romániában csaknem két éve másról sem szól a belpolitika, mint a kormány és az államfő egymásnak feszüléséről. A szenátor szerint ez Brüsszelben nem fog megjelenni.

Románia és az Európai Unió zászlaját vetítitk a román kormány épületének, a Victoria-palotának a homlokzatára (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

Ugyanakkor érdekesnek nevezte azt, hogy a román kormány az uniós elnökségre való felkészülés során olyan uniós szlogeneket hangoztatott, mint a multikulturalitás, és mint a közös értékek. Bírálják tehát a kelet-nyugat közötti törésvonalat, ennek ellenére a legcinikusabban a román diplomácia támadja azokat a kisebbségvédelmi kezdeményezéseket, amelyeket például az RMDSZ is indított.

Véleménye szerint ez a kettősség továbbra is jelen lesz a román diplomáciában.

Nyitókép: Sebastian Kurzot, az Európai Unió soros elnöki tisztségét betöltő Ausztria kancellárját fogadja Klaus Iohannis román elnök a bukaresti államfői rezidencián december 21-én. Fotó: MTI/EPA/Bogdan Cristel)

hirado.hu - M1 - Ma Este
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Nyugaton másképp látják a kommunizmust, mint mi
  – Ahhoz, hogy megértsük, miért értenek mást bizonyos jelenkori politikai fogalmak alatt Nyugat- és Közép-Európában, meg kell ismernünk egymás történelmét – állítja ifj. Bertényi Iván, a bécsi Collegium Hungaricum tudományos igazgatóhelyettese, a Bécsi Magyar Történeti Intézet igazgatója.
 • Újabb autópálya éri el az országhatárt
  Hamarosan kiválasztják a kivitelezőt az M6-os autópálya hiány­zó, mintegy húsz kilométeres szakaszára, amelynek révén nem csak újabb határátkelőt ér el a hazai gyorsforgalmi hálózat, de közvetlen kapcsolatot kap a villányi borvidék.
 • A propaganda logikája
  Hosszú cikket közölt a 24.hu nevezetű portál „A magyarok látják messze a legaggasztóbbnak az egészségügy helyzetét” címmel.
MTI Hírfelhasználó