Sok ellenzéki felszólalás, kevés érdemi munka
Az áprilisi választásokat köve­tően ebben az évben ötvenegy napot ülésezett a magyar országgyűlés. Az ellenzéki képviselők főként az általános politikai szócsatákban, a napirend előtti felszólalásokban, illetve az azonnali kérdések műfajában aktívak, az érdemi, törvényhozói munkából kevésbé veszik ki részüket, Gyurcsány Ferenc például alig vesz részt a szavazásokon.
2018. december 30. 09:42

Idén a megválasztott 199 képviselő 138 törvényt fogadott el ötvenegy ülésnap alatt, a legaktívabb képviselő a KDNP-s Rétvári Bence volt, aki eddig 209 alkalommal szólalt fel, őt Völner Pál fideszes honatya követi; ő 91 alkalommal kért szót. Ez jórészt abból adódik, hogy mindketten államtitkárként képviselik a kormányt a parlamenti üléseken, Rétvári a több nagy szakterületet magába foglaló Emberi Erőforrások Minisztériumát, Völner pedig a törvényalkotás szempontjából kulcsfontosságú igazságügyi tárcát. A kormánypártiak közül az aktív felszólalók közé tartozik a KDNP-s Nacsa Lőrinc (83 felszólalással) és a fideszes Dunai Mónika (40 felszólalással).

A legnagyobb ellenzéki párt, a Jobbik elnöke, Sneider Tamás viszont csupán három alkalommal szólalt fel. Az ellenzéki képviselők közül az első helyet a jobbikos színekben politizáló Z. Kárpát Dániel szerezte meg a maga 156 felszólalásával, őt a DK-s Arató Gergely követi, aki 113 alkalommal kért szót május óta. Tordai Bence 94, Bangóné Borbély Ildikó 86, Ungár Péter pedig 78 felszólalással örvendeztette meg a képviselőket. De érdemes megnézni, hogy az ellenzéki politikusok, frakcióvezetők milyen munkát végeznek a fizetésükért. Az Mfor.hu kimutatása szerint a képviselők hét százaléka 1 782 000 forintos havi bruttó fizetésért dolgozik. Ők a képviselői munkájuk mellett más tisztséget is viselnek, például frakcióvezetők, míg a képviselők 22 százalékának fizetése 1 514 700 forint, 21 százalék 1 336 500 forintot keres, 14 százalék 1 247 400 forintot, 19 százalék 1 069 200 forintot visz haza, 17 százalékuk pedig 891 ezer forintért végzi a képviselői munkáját. (De utóbbiak is kereshetnek többet, például miniszterként még bruttó 1,7 milliót.) Tizennégy képviselőnek a fizetése gyakorlatilag miniszteri javadalmazás szintjén van, így pél­dául Gyurcsány Ferenc (DK), Szél Bernadett (LMP), Tóth Bertalan (MSZP), Sneider Tamás (Jobbik), Szabó Tímea (Párbeszéd). Gyurcsány egyébként csak öt alkalommal szólalt fel eddig és bruttó 1 782 000 forintot visz haza havonta. Keresztes László Lóránt bruttó 1 724 516 forintos juttatásban részesül az LMP frakcióvezetőjeként, eddig 44 alkalommal szólalt fel.

 

Szabó Tímea is a jól kereső ellenzéki politikusok közé tartozik Fotó: Havran Zoltán

Demeter Márta a idei év nagy meglepetéseként szocialista képviselőből néhány hónap leforgása alatt az LMP társelnökévé avanzsált, ezzel egyébként anyagilag is jól járt: novemberben bruttó 1 293 387 forintért tárhat fel nemzetbiztonsági titkokat mintegy „véletlenül”. Szél Bernadett az elmúlt időszakban pedig 15 alkalommal szólalt fel, 39 önálló indítványt adott be, egyebek mellett olyan fontos kérdésekben, mint például, hogy folyik-e ombudsmani vizsgálat a társadalmi nemek tanulmánya szakok megszüntetése kapcsán? Hadházy Ákos a képviselői alapfizetést viszi haza, ő eddig egyszer szólalt fel ebben a parlamenti ciklusban. Az MSZP frakcióvezetője, Tóth Bertalan eddig 13 alkalommal tett napirend előtti felszólalást, a frakcióvezető- helyettes Tóth Csaba pedig összesen hat alkalommal.

A Párbeszéd frakcióvezetője, Szabó Tímea eddig harminc alkalommal szólalt fel, leginkább „aktuális ügyekről”. Kocsis-Cake Olivio bruttó 1 336 500 forintért dolgozik, a politikus 27 felszólalást produkált, és Tordai Bence sem szűkölködik, novemberben bruttó 1 514 700 forintot kapott a képviselői és bizottsági munkájáért.

magyaridok.hu
  • Gulyás: indul a vakcina-előjegyzési kampány
    A koronavírus elleni vakcina előjegyzésére vonatkozó kampány elindulását jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján, amelyen arról is beszélt, hogy a miniszterelnök konzultációi után születik döntés a december 11. utáni intézkedésekről.
  • Donald Trump: Ha igazam van, Joe Biden nem lehet elnök
    A mainstream média szinte teljesen mellőzte, a Facebook és a Twitter pedig az üzenet valóságtartalmát firtató címkékkel látta el Donald Trump minapi beszédét, amit a hivatalban lévő elnök az eddigi legfontosabb felszólalásaként jellemzett.
  • Tisztifőorvos: decemberre várható a második hullám tetőzése
    Szakemberek szerint decemberre várható a koronavírus-járvány második hullámának tetőzése - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó