Egy pályafutás képei
Az állandóságra szavaztak a CDU küldöttei
Annegret Kramp-Karrenbauert választották a CDU pártelnökének. Kiszelly Zoltán elemző és Tóth Erik politológus szerint a küldöttek ezzel az állandóságra szavaztak, és az új pártvezetőtől nem is várnak nagy változást a több mint tizennyolc év után leköszönő Angela Merkel politikájához képest.
2018. december 8. 15:38

Angela Merkelt 2000. április 10-én választották meg először a CDU elnökének, azóta nyolcszor erősítették meg pozíciójában. Az elmúlt években azonban a kereszténydemokraták 40 százalék fölötti támogatottsága 30 százalék alá csúszott. A kancellár háromszor kényszerült nagykoalícióban kormányozni, és a populista AfD személyében kihívója is akadt. Merkel október 29-én bejelentette, hogy nem pályázza meg újra a tisztséget, és legkésőbb 2021 őszén visszavonul a politikai életből. A szombati elnökválasztáson Annegret Kramp-Karrenbauert választották a CDU élére.

A Merkel-klón győzött

„Sokan mondják, hogy Annegret Kramp-Karrenbauer Angela Merkel klónja: hasonlít rá és a karrierje is sok dologban egyezik, hiszen Merkel is először a párt főtitkára volt, innen került a pártelnöki, majd a kancellári székbe” – fogalmazott Kiszelly Zoltán politológus az M1 Szemtől szembe című műsorában.

Annegret Kramp-Karrenbauer és Angela Merkel leköszönő elnök a CDU tisztújító kongresszusán (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

Mint mondta, Angela Merkel azzal tett szert vezető szerepre, hogy ki akart lépni a még mindig befolyásos, de formális pozíciót már nem birtokló Helmut Kohl árnyékából, és a mostani választás is erről szólt: kilépjenek-e az utódok Angela Merkel politikájának árnyékából? A két férfi jelölt erre vállalkozott, de végül a küldöttek azt a jelöltet választották, aki Angela Merkel politikáját folytatja.

Amikor Annegret Kramp-Karrenbauer Merkel politikájához képest visszalépést ígért, az még kicsit talán a kampány hatása volt, mert tapasztalta a választópolgárok elvárásait: az emberek nem a bevándorlás megszervezését, hanem éppen ellenkezőleg, a határozott fellépést sürgették – reagált Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője.

Annegret Kramp-Karrenbauer előállt néhány olyan gondolattal, ami szimpatikus lehet például egy közép-európai állampolgár számára. A migránsok kötelező betelepítési kvótája helyett közös szolidaritást javasolt. Angela Merkel is nemrég az utóbbi mellett foglalt állást, ebből kifolyólag Annegret Kramp-Karrenbauer politikájából később sem biztos, hogy kikerülnek a kötelező betelepítési mechanizmusok, de azért számíthatunk változásokra a német belpolitikában – fogalmazott Tóth.

Megállítható-e a CDU népszerűségvesztése?

Arra a kérdésre, hogy a CDU elnökválasztása után is megmarad-e Angela Merkel kancellár függetlensége, Kiszelly Zoltán azt felelte, hogy a kancellárt egy komplett programmal választják meg. A koalíciós szerződés utolsó bekezdése azonban lehetővé teszi, hogy a három kormányzó párt félidőnél, azaz jövő szeptemberben felülvizsgálhatja, hogy mit valósítottak meg a programból.

„Angela Merkel »egy béna kacsa, akit nem a pártja fog«, hiszen amikor nem volt meg a kancellári többség a saját pártjától, akkor bátran számíthatott a zöldek vagy a baloldal szavazatára is” – hangsúlyozta Kiszelly.

A német parlament támogatja az ENSZ migrációs csomagját (Fotó: MTI/EPA/Alexander Becher)

A nagykoalíció támogatóinak folyamatos csökkenése a migráció támogatása mellett abból fakad, hogy a német emberek legégetőbb problémáit – a dolgozói és az időskori szegénységet, a lakhatási nehézségeket és a dízelautók növekvő tilalmát – évek óta nem sikerül megoldani. A német polgárok új válaszokat várnak a politikától, így miután Merkelhez hasonló kaliberű elnököt választottak a CDU élére, a párt további népszerűtlenedése várható – folytatta a politológus.

Tóth Erik úgy gondolja: Annegret Kramp-Karrenbauer megválasztásával nem lehet fordulatra számítani a migrációs politikában. A Bundestag a napokban a nagykoalíció jóvoltából megszavazta az ENSZ migrációs csomagját. Ez azt mutatja, hogy a CDU-elnök nem fog érdemi hatást kifejteni a kormányzati vagy a párt által képviselt migrációs politikára. Egyszerűen nincsenek meg a megfelelő erős politikusok, akik képesek lennének felvenni a versenyt.

Mi volt a gond Merz-cel és Spahnnal?

Tóth Erik elmondta: amikor a küldötteknek dönteniük kellett, hogy milyen 3 éves ciklus következzen, akkor a stabilitást választották. Merz úgy fogalmazott, hogy tiszta pozíciót szeretne felvenni, azaz CDU-elnökként szembement volna Angela Merkel politikájával, ezt a politikai konfliktust pedig a párttagok nem tudták volna feloldani, így a szembenállás országos szinten még inkább legyengítette volna a pártot.

Merz a nagytőke embere, egy lobbista, aki ismeri a politikusokat. Nagyon befolyásos szereplő. A német nagytőke embere, amely fontosnak tartja, hogy kapcsolatban legyen az Egyesült Államokkal. Ez jelenthetett problémát az elnökválasztáson. Merz felforgatta volna a pártot, sok „Merkel-árva” került volna ki az alakulatból, ezek a tagok viszont legalább jövő szeptemberig pozícióban maradnak – reagált Kiszelly Zoltán.

Merz 482, Kramp-Karrenbauer 517 szavazatot kapott az elnökválasztás második körében (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

Spahn hozzáállása magánéleti kérdésekhez nem találkozik a német nép többségének véleményével. Egyrészt fiatal, másrészt nem tudott a másik két jelölttel szemben olyan alternatívákat felállítani, amit a párttagok értelmezhetnek – mondta Tóth Erik a harmadik jelöltről.

Spahn még a csikóéveiben van. Meghökkentő ötletei vannak, nem kiforrott. 15 év múlva remek politikus lesz – tette hozzá Kiszelly Zoltán.

Visszapillantás

CDU-kongresszus, 1991, Drezda Angela Merkel  és pártfogója Helmut Kohl Foto: Michael Jung / dpa

Angela Merkel első miniszteri székében Bonnban Foto: Peter Timm

1993-ban Foto: AP

Angela Merkel és Friedrich Merz 2000 márciusában a berlini Reichstagban Foto: picture-alliance / dpa

2000. április 10. Essen Angela Merkel és Wolfgang Schäuble Foto: Martin Gerten / dpa

Angela Merkel Wolfgang Schäuble és Friedrich Merz között Foto: Wolfgang Rattay / Reuters

2005 május Angela Merkel és Edmund Stoiber (CSU)Foto: picture-alliance/ dpa/dpaweb

Gerhard Schröder (SPD) gratulál Angela Merkelnek Foto: dpa

2007, Heiligendamm George W. Bush és Wladimir Putin Foto: AP

2011 újévi köszöntés Angela Merkel és Guido Westerwelle külügyminiszter Christian Wulff államfő és felesége Bettina Foto: API

Merkel és Schäuble - és a menekültválság Foto vom 17. Juli 2015 Getty Images

Nürnbergi CSU-kongresszus - Horst Seehofer az ellenőrizetlen migránsáradatról beszél Foto: Sven Hoppe / dpa

 2018. július 3. Koalíciós válságtanácskozás  Merkel, Andrea Nahles SPD-elnök és Olaf Scholz  Foto: CLEMENS BILAN/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Búcsú Hamburgban 2011. december 7. Foto: Michael Kappeler / picture-alliance

hirado.hu - M1
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó