Cseh László: egyre közelebb járok a búcsú napjához
A ma 33 esztendős Cseh László a kudarcból próbál erőt meríteni.
2018. december 3. 15:30

Nem érzi úgy Cseh László, hogy kiöregedett volna az élsportból, és pályafutása első Eb-érem nélküli esztendeje után nyomban más hivatást kellene választania. A magyar úszóválogatott 33 esztendős rangidőse most a kudarcérzéséből próbál erőt meríteni, ami nem tűnik könnyű feladatnak, de kilátástalan kísérletnek sem. Önbizalma a régi, nincs elege a kihívásokból.

„Lehetnék jobban is, de mivel az oknyomozásban egész jól haladunk az edzőmmel, ez már önmagában is megnyugvást jelent nekem. Tíz évvel ezelőtt nem hittem volna, hogy túl a harmincon is új dolgokat kell kipróbálnom, most viszont éppen az újítás és a megújulás erejében bízok. Jövőre mindenképpen változtatunk az évközi versenyprogramomon, több lehetőséget szeretnék kihasználni, és amikor csak lehet, rendesen oda is tenni magamat. Úgy tűnik, hogy az úszás tanulópadjából csak pályafutásom legvégén kászálódhatok ki, addig a versenyhelyzet kezelésének lélektani tantárgyából folyamatosan készülnöm és vizsgáznom kell” - nyilatkozta a születésnapos Cseh László az SzPress Hírszolgálatnak.

Négy olimpián hat érmet sikerült nyernie, négy ezüstöt és két bronzot, előbb 2005-ben Montrealban, aztán tíz esztendővel később Kazanyban lett világbajnok, miközben 14 Európa-bajnoki győzelemmel is jeleskedett. „Harminchárom lettem, van olyan vetélytársam, akinél majdnem kétszer vagyok korosabb, a felnőttes gondolkodásmód és higgadtság így sem mindig jellemző rám – folytatta. – Ezért is örülök annak, hogy negyedik éve Plagányi Zsolt az edzőm, mondhatom a nyugalom szobra, aki olykor pszichológusokra jellemző fellépéssel tudja elhessegetni a rossz gondolataimat a versenyek előtt, de néha közben is.

Nem vagyok elveszett ember, jól követem a világ dolgait, de olykor még mindig istápolásra szorulok.” Ha bekerül a válogatottba, és ez egyelőre az alapvető célja, a jövő évi lesz a tizedik nagymedencés világbajnoksága, amelynek a dél-koreai Kvangdzsu ad otthont. Legutóbb 2017-ben, a Duna Arénában szédületes hajrával lett ezüstérmes a 200 pillangón, ez volt pályafutásának utolsó csúcspontja.

„Én már 20 évvel ezelőtt, 13 éves srácként is annyit adtam bele az úszásba, amennyit csak tudtam. Sokszor gondolkodok el azon, hogy miként tudok még mindig ott lenni a legjobbjak között, és visszaverni az ifjú titánok rohamát. Az edzéseken megtett távokat soha nem összegeztem, de 10-20 ezer kilométert biztos, hogy már magam mögött hagytam. Semmi sem volt hiába, és ha úgy érezném, hogy már nem érdemes erőltetni a versenyzést, becsülettel hátra léptem volna. Egyre közelebb járok a búcsú napjához, próbálok előre tekinteni. Az már biztos, hogy visszavonulásom után nem edzőnek vagy sportvezetőnek fogok felcsapni. Szeretem az úszást, minden nehézségével együtt, most decemberben is profi úszóhoz méltó odadással edzek. Sajnálom, hogy a FINA megfosztott a torinói verseny lehetőségétől, amit aligha pótolhat az egri és a győri évadzáró. Készülök karácsonyra, és most már tényleg szeretnék hozzáfogni az egyetemi diplomamunkám megírásához” – mondta befejezésül Cseh László.

Infostart
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Minden illegális bevándorló biológiai fenyegetést jelent
  Minden Magyarország területére illegálisan belépni akaró, az ellenőrzést elkerülő bevándorló biológiai, egészségügyi fenyegetést jelent Magyarország számára, amit bármi áron meg kell akadályozni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Egységes felvidéki magyar érdekképviselet
  Létrejött a megegyezés az egységes felvidéki magyar érdekképviselet, egy új egyesített magyar párt létrehozásáról, azon a hárompárti találkozón, amelyet a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Most-Híd párt és az Összefogás mozgalom vezetői között tartottak az MKP pozsonyi székházában pénteken.
 • A páholyok mögött...
  Hálózatok, köztük a szabadkőművesség, nem a főszereplők, ők csupán „fegyverek”, de nekünk a fegyvert tartó kéz, és főként e „láthatatlan kéz” gazdájának pontos azonosítása a feladatunk, hogy mindenki számára világos legyen az évezredek óta tartó létrontásuk lényege.
MTI Hírfelhasználó