„Ja. A heftijét elferdítettem egy kicsit”
Azzal hencegett a jobbikos, hogy leütött egy zsidó nőt
Egy zsidó nő leütésével hencegett Szávay István, a Jobbik országgyűlési képviselője egy tegnap nyilvánosságra került hangfelvétel szerint. A párt frakcióvezető-helyettese a Jobbik tavaszi tisztújító kongresszusán dicsekedett azzal, hogy bántalmazta az illetőt. A képviselő a nőverést tagadja, a stílusért elnézést kért.
2018. november 29. 09:55

Hangfelvételt tett közzé a Hír TV arról, hogy Szávay István, a Jobbik országgyűlési képviselője a párt tavaszi tisztújító kongresszusának napján arról beszél, leütött egy zsidó nőt egy budapesti belvárosi szórakozóhelyen.

A hírcsatorna birtokába került felvételen a párt frakcióvezető-helyettese azzal hencegett, hogy leütött egy nőt, aki „Beszólt, hogy náci bűz van”. A Jobbik politikusa ezután azt mondta, „Én meg leütöttem, hogy büdös zsidó! Pakk!” A felvételen az is hallható, hogy Szávay áldozatát gúnyolva azt mondta, „egy igazi ilyen kampós orrú rohadék volt”. Mikor beszélgetőtársai azt kérdezik, „orrba gyűrte-e” az illetőt, Szávay úgy felel: „Ja. A heftijét elferdítettem egy kicsit.”

 

Az újabb botrány főszereplője: Szávay István országgyűlési képviselő Fotó: MTI

A Jobbik képviselője tagadja, hogy megütött volna egy nőt, azt azonban elismeri, hogy minősíthetetlen stílusban beszélt. Annak ellenére, hogy a felvételen a nő „leütéséről”, „heftijének elferdítéséről” beszélt, Szávay közösségi oldalán azt állítja, „tettlegességre nem került sor, ez nyilván túlzás volt, amit a beszélgetés során később magam is egyértelművé tettem”.

Szávay úgy magyarázta a történteket, hogy májusban egy belvárosi klubban durva inzultus érte, ahol egy hölgy belekötött, agresszívan, fenyegetően lépett fel, mondván, hogy náciknak semmi keresnivalójuk egy liberális szórakozóhelyen. Szávay, aki az esetet „rendkívül megalázónak” találta, jobbnak látta távozni a helyről.

A politikus szerint a nyilvánosságra került felvétel megvágott, „az elhangzottak jól hallhatóan egy rendkívül durva és ízléstelen vicc tárgyát képezték, ami természetesen nem igaz”. A sértő hangnemért és jelzőkért azonban elnézést kért, hozzátéve, hogy a nők elleni erőszakot határozottan elítéli, és soha nem ütött meg és soha nem ütne meg nőt.

Kommunikációs öngól

A hangfelvétel romba döntheti mindazt, amiért a Jobbik látszólag oly kitartóan harcolt, vagyis, hogy tisztára mossa a zsidózó, antiszemitázó párt szennyesét.

Vona Gábor tavaly augusztusban egy interjúban úgy fogalmazott: a Jobbik soha nem volt antiszemita, cigányellenes, rasszista párt, de a „rossz mondatok” és „félrecsúszott folyamat” miatt kész bocsánatot kérni a Jobbik nevében a zsidóságtól és a cigányságtól. A zsidó kultúra központjában, a Spinoza Házban tett látogatásakor azt mondta, hogy neki a Gárda semmit nem jelent, Orbán Viktor tőle jobbra áll, végül azt kérte a jelen lévő balliberális értelmiségtől, higgyék el neki, hogy ő és a Jobbik is megváltozott, hiszen mindenkinek meg kell adni a jogot arra, hogy megváltozhasson.

Vona Gábor hanukaüdvözletet is küldött a hazai zsidó felekezeteknek, jelezve: pártja már nem az, ami régen volt. Tavaly decemberben a Die Pressének adott interjújában Vona annyit viszont elismert, hogy félrenézett pártja antiszemita és rasszista nyilatkozatainál.

A volt pártelnök is elítéli

A Kormányinfón is előkerült Szávay István ügye. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint, ha a hangfelvételen szereplő személy elismeri, hogy ő tette a kijelentést, akkor az érintett országgyűlési képviselőnek és pártjának is le kell vonnia a megfelelő konzekvenciát.
– Vállalhatatlannak tartom – mind­össze ennyit reagált  Magyar Időknek Vona Gábor, a Jobbik korábbi elnöke a sajtóban megjelentekre.

Az MSZP sajtóosztálya megkeresésünkre azt mondta, amennyiben a felvétel hiteles, akkor Szávaynak azonnal távoznia kell a közéletből. Arra a kérdésünkre viszont nem kaptunk választ, hogy a történtek után a párt elképzelhetőnek tart-e bármilyen együttműködést a Jobbikkal. A XV. kerületi időközi polgármester-választáson a Jobbikkal háttéralkut kötő Gyurcsány Ferencék viszont egyáltalán nem kívántak reagálni a történtekre.

Bősz Anett, a liberálisok országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, ha valóban megtörtént mindaz, amiről Szávay István beszél, akkor gyűlölet-bűncselekményről van szó, és nők elleni erőszakról, testi sértéssel.

Ha a Jobbik politikusa olyat állít a felvételen, ami meg sem történt és csupán az ázsióját kívánta emelni ezzel a történettel, akkor ez abban az esetben is elítélendő. Apáti István, a Mi Hazánk független országgyűlési képviselője azt mondta, semmit sem tud az esetről, de a nők elleni erőszakot minden körülmények között ­elítéli.

– Valamennyi, nőket ért támadást én személy szerint elítélek, teljesen mindegy, hogy milyen származású a sértett vagy éppen kicsoda az elkövető, finoman szólva is durvának tartom, ha valaki egy nőt bántalmaz. De ez csak egy általános vélemény, ettől az ügytől teljesen függetlenül – mondta a képviselő.

– Fontos rögzíteni, hogy a nők bántalmazása mélyen elutasítandó, és különösen az is, ha ez származás miatti erőszak alkalmazással párosul, mivel ebben az esetben felmerülhet a közösség tagja elleni erőszak bűncselekménye – nyilatkozta kérdésünkre Gaudi-Nagy Tamás.

A jogvédő szerint fontos rámutatni, hogy a liberális áljogvédők által alkalmazott kettős mérce is rendkívül káros, akik jellemzően csak a szexuális deviánsok, bevándorlók vagy cigánysághoz, zsidósághoz tartozók esetében látják alkalmazhatónak a gyűlölet-bűncselekményt, azonban rendre hallgatnak a magyarsághoz tartozása ­miatt bántalmazott határon inneni és túli honfitársaink esetében.

Akik nem nyilatkoznak

Megkerestük Kálmán Olgát is, aki az elmúlt években rendszeresen baráti hangvételű műsorokat készített jobbikos politikusokkal, ő azonban semmilyen módon nem kívánta kommentálni Szávay István tettét.

A képviselő magyarázkodik: csak viccelt, amikor a történtekről mesélt a hangfelvételen Fotó: MTI

A korábban a Hír Televízió egyik meghatározó arcának számító újságíró azt is határozottan tagadta, hogy bármilyen közösséget vállalt volna a Jobbikkal, holott Simicska Lajos, a csatorna korábbi tulajdonosa maga beszélt arról, hogy a Hír TV vállaltan a Jobbikot támogatta a tavaszi választást megelőző kampányban.

Havas Henrik, amint megtudta, hogy a Szávayval kapcsolatos botrányos hangfelvétellel kapcsolatban kérdeznénk, közölte, hogy nem nyilatkozik.
Megkerestünk több jogvédő szervezetet is, hogy mi a véleményük a kiszivárgott hangfelvételről. ­

Zádori Zsolt, a Magyar Helsinki Bizottság szóvivője nem foglalt állást az esettel kapcsolatban, csak annyit közölt, hogy nekünk semmilyen ügyben nem nyilatkozik.

A Társaság a Szabadságjogokért, a Nők a Nőkért az Erőszak Ellen, valamint a Tett és Védelem nevű szervezetektől lapzártánkig nem érkezett válasz, ahogyan az LMP-hez küldött érdeklődésünkre sem.

magyaridok.hu
  • 1956 kommunistáinak leszármazottai itt élnek közöttünk
    Soltész Miklós 1956 kommunistáinak leszármazottjairól: „Szemeket lövettek ki, békés tüntetőkre és ünneplőkre támadtak" - hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve: ők azok, akik rabosítottak fiatalokat, egzisztenciájukban megfenyegették őket, jogalap nélkül kutattak át autókat és otthonokat.
  • Az Elk*rtuk a múlt részévé tette 2006-ot
    Nagyon sok színész jött a toborzásra, komoly volt az érdeklődés, többen igényelték is a mélyebb beszélgetést a film tétjéről, súlyáról, hatásáról, a művészeti közegben várható utóéletről. Nem kellett kompromisszumot kötniük, nem volt olyan, aki elállt volna a feladattól, végül minden szerepet az játszott el, akit egyébként is kiválasztottak – mondta Helmeczy Dorottya.
  • Erősítik a V4-országok felsőoktatási együttműködését
    Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a tárca és a Széchenyi István Egyetem szervezésében megvalósult V4-es felsőoktatási csúcstalálkozón angol nyelvű beszédében azt mondta, a felsőoktatás terén a V4-országok között jó az együttműködés, ugyanakkor lehetne jobb is. Ennek érdekében a magyar V4-elnökség ideje alatt célkitűzés, hogy az egyetemek kapcsolatait erősítsék.
MTI Hírfelhasználó