Békés berlini karácsony
Minden korábbinál nagyobb szabású biztonsági intézkedések mellett nyílt meg a karácsonyi vásár Berlinben. A fokozott intézkedést idén is az indokolta, hogy két éve egy tunéziai férfi teherautóval az emberek közé hajtott. A terrortámadásban tizenketten meghaltak. Most három védelmi vonal veszi körbe a vásárt.
2018. november 27. 15:04

A Vilmos császár-emléktemplom körüli terület hagyományosan a karácsonyi vásárok helyszíne a német fővárosban, évente több százezren is kíváncsiak a programokra. A zavartalan ünnepi készülődést azonban – most először – az teszi lehetővé, hogy különleges, háromszoros védelmi rendszert építettek ki a hatóságok.

A gyűrűn teherautóblokkot helyeztek el. Tervezői szerint egy nyolcvan kilométer/órás sebességgel haladó 18 tonnás kamiont is képes megállítani.

A második kört az úgynevezett terrablock torlasz jelenti, amely gépfegyveres támadások ellen fejlesztettek ki, a homokzsákokkal töltött rekeszek ugyanis fedezékül is szolgálnak.

Legbelül pedig betonelemek, illetve arra rögzített kerítéselemek vannak, amelyek a kéretlen betolakodók kivédésére szolgálnak.

A védelem kérdése azért ilyen fontos, mert Németország legsúlyosabb iszlamista terrortámadását 2016-ban éppen a berlini karácsonyi vásáron követték el. A tunéziai származású Anisz Amri lopott kamionnal hajtott a tömegbe, tizenkét ember halt meg a támadásban.

A berlinieket megosztja a vásárt övező fal – mondta az M1 tudósítója a helyszínen. Elmondta, a többség úgy gondolja, hogy  jó dolog a védekezés, azonban egyesek szerint elrontja a hangulatot.

A berlini városvezetés több mint 800 millió forintnyi eurót költött a védelmi rendszerre. Azt mondják, ez kivételes eset, mert egyébként a kiállítóknak kellene viselniük ezt a költséget, de ezt mintaprojektnek szánják, és szeretnék, ha más német városok is átvennék.

Fotó: MTI/EPA/Omer Messinger, Hayoung Jeon, Clemens Bilan

hirado.hu - M1
Címkék:
  • Orbán Viktor Madridban majd Párizsban tárgyal
    Az európai konzervatív pártvezetők találkozóját megelőzően került sor Orbán Viktor és Santiago Abascal, a VOX elnökének megbeszélésére, a téma az európai keresztény és konzervatív értékek védelme, a családok és a gyermekvállalás támogatása valamint az illegális bevándorlás elleni fellépés volt.
  • A csíkszeredai Szent Ágoston plébániatemplom felújítása
    A magyar kormány 26 millió forintos támogatásával cserélték ki a csíkszeredai Szent Ágoston plébániatemplom nyílászáróit és óriási méretű üvegfelületeit.
  • A V4-ek védelmi vezetői: egységes NATO, egységes EU
    A visegrádi országok (V4) - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia - parlamentjeinek honvédelmi és rendészeti bizottságai kiállnak az egységes NATO és az egységes Európai Unió mellett - közölte a magyar országgyűlési bizottság elnöke a pénteki debreceni tanácskozás utáni sajtótájékoztatón
MTI Hírfelhasználó