Békés berlini karácsony
Minden korábbinál nagyobb szabású biztonsági intézkedések mellett nyílt meg a karácsonyi vásár Berlinben. A fokozott intézkedést idén is az indokolta, hogy két éve egy tunéziai férfi teherautóval az emberek közé hajtott. A terrortámadásban tizenketten meghaltak. Most három védelmi vonal veszi körbe a vásárt.
2018. november 27. 15:04

A Vilmos császár-emléktemplom körüli terület hagyományosan a karácsonyi vásárok helyszíne a német fővárosban, évente több százezren is kíváncsiak a programokra. A zavartalan ünnepi készülődést azonban – most először – az teszi lehetővé, hogy különleges, háromszoros védelmi rendszert építettek ki a hatóságok.

A gyűrűn teherautóblokkot helyeztek el. Tervezői szerint egy nyolcvan kilométer/órás sebességgel haladó 18 tonnás kamiont is képes megállítani.

A második kört az úgynevezett terrablock torlasz jelenti, amely gépfegyveres támadások ellen fejlesztettek ki, a homokzsákokkal töltött rekeszek ugyanis fedezékül is szolgálnak.

Legbelül pedig betonelemek, illetve arra rögzített kerítéselemek vannak, amelyek a kéretlen betolakodók kivédésére szolgálnak.

A védelem kérdése azért ilyen fontos, mert Németország legsúlyosabb iszlamista terrortámadását 2016-ban éppen a berlini karácsonyi vásáron követték el. A tunéziai származású Anisz Amri lopott kamionnal hajtott a tömegbe, tizenkét ember halt meg a támadásban.

A berlinieket megosztja a vásárt övező fal – mondta az M1 tudósítója a helyszínen. Elmondta, a többség úgy gondolja, hogy  jó dolog a védekezés, azonban egyesek szerint elrontja a hangulatot.

A berlini városvezetés több mint 800 millió forintnyi eurót költött a védelmi rendszerre. Azt mondják, ez kivételes eset, mert egyébként a kiállítóknak kellene viselniük ezt a költséget, de ezt mintaprojektnek szánják, és szeretnék, ha más német városok is átvennék.

Fotó: MTI/EPA/Omer Messinger, Hayoung Jeon, Clemens Bilan

hirado.hu - M1
Címkék:
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Magyarországnak ki kell maradnia az éleződő háborúból
  A háború témája ismét felülír minden más belpolitikai kérdést az elkövetkező időszakban – erről beszélt a Magyar Hírlap hétértékelő rovatában Deák Dániel politológus. A DK és a Momentum dominanciaharca az évértékelő beszédekben folytatódott, az elemző szerint ismét bebizonyosodott, hogy az erőtlen Donáth Annával szemben Gyurcsány Ferenc erősítette pozicióját.
 • A „dollárbaloldal" továbbra is magyarellenes
  Gyurcsány Ferenc és a „dollárbaloldal" - úgy, ahogy korábban más nemzeti sorskérdések esetén - most is a magyar emberek érdekével szemben határozza meg a politikáját – fogalmaz Hollik István.
 • Életveszélyes az EP vérgőzös javaslata
  Hidvéghi Balázs azt mondta: a javaslat szövege egészen elképesztő állításokat és felhívásokat tartalmaz például a fegyverszállítások tekintetében, nemcsak üdvözli például a tankok Ukrajnába küldését, hanem kifejezetten felhív vadászrepülőgépek és nagy hatótávolságú rakétarendszerek szállítására is.
MTI Hírfelhasználó