A hajléktalan-törvénnyel véget ért a Demszky-korszak
Hosszú évtizedeken keresztül nem sikerült megvalósítani a fővárosban a közterületek rendjét és tisztaságát, a kormány a hajléktalan-törvénnyel ezt is megtette, miközben az elesett és kiszolgáltatott fedél nélkülieknek emberhez méltó életet biztosít a hajléktalan-ellátórendszer – jelentette ki a PestiSrácok.hu kérdésére Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője. A politikus szerint az a hiteles kereszténydemokrata megközelítés, ha az érem mindkét oldalát nézzük, vagyis biztosítjuk a hajléktalanok életfeltételeit, egyúttal a közterületen közlekedő ember jogait is figyelembe vesszük.
2018. november 21. 15:30

Harrach Péter egyetértett azon felvetéssel, hogy a hajléktalan-törvénnyel végképp véget ért a Demszky-korszak Budapesten. A politikust az ellenzék és a balliberális médiumok által sokat támadott és kritizált hajléktalan-törvényről és annak hatásairól, következményeiről kérdeztük.

Harrach Péter szerint egyértelmű, hogy hosszú évtizedeken keresztül nem sikerült megvalósítani a fővárosban a közterületek rendjét és tisztaságát, a kormány a hajléktalan-törvénnyel ezt is megtette, miközben az elesett és kiszolgáltatott fedél nélküliek emberhez méltó életet tudnak élni.

„Egy kereszténydemokrata kötőszava a „nem csak… hanem… is”. Nincs ez másként a hajléktalan-törvénnyel kapcsolatban sem, hiszen az érem mindkét oldalát látni kell. Fontos az emberi méltóság, és fontos a rendezett és tiszta környezet is. A hajléktalanok életfeltételeit is biztosítani kell, de közben a közlekedők jogait is figyelembe kell venni. Normális ember nem mondhatja, hogy jobb az utcán, méltatlan körülmények között, önpusztító módon élni, mint egy hajléktalanszállón” – nyomatékosította. Véleménye szerint nem az utcán élés az alapvető emberi jog, hanem az emberhez méltó élet. A törvény ezt veszi figyelembe, miközben a fővárosban élők, a közlekedők jogait is biztosítja.

A több ezer hajléktalan közül néhány száz fedél nélküli tartózkodott életvitelszerűen a fővárosi utcán. A törvény hatályba lépése után a túlnyomó többségük együttműködött és elfogadta a segítséget, mindössze csak néhányan voltak azok, akik megtagadták az együttműködést. A politikus azt is kiemelte, tisztában vannak azzal, hogy a hajléktalanszállón biztosított lakhatással a fedél nélkülieknek csak az egyik problémáját oldották meg, de kétség kívül a legnagyobb problémájukat.

A törvényt és az intézkedést támadó liberális hisztériakampányról Harrach Péter úgy vélekedett, hogy az ellenzék és a médiája frusztrált és agresszív. „Az ellenzék rossz állapotban van, ennek egyik oka, hogy egyéni és csoportérdekek keresztezik egymást és ezek erősebbek, mint a közösségi szolgálat. A megosztottság és a tehetetlenség frusztrált állapotot idéz elő, a frusztráció pedig agresszivitást szül. Az ellenzéknél és az ellenzéki médiumoknál ez látszik. Zilált az állapotuk és súlytalan a mondanivalójuk, jobb híján támadnak, és valótlanságokat kreálnak (…) Feszültségkeltésük nem csak a közhangulatnak árt, hanem a hajléktalanoknak is, amikor arra biztatják őket, hogy maradjanak az utcán.” – fogalmazott Harrach Péter.

A teljes tartalom IDE kattintva érhető el.

magyaridok.hu - PestiSrácok.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Déli határunkon tűzharcok folytak, sérültek is vannak
  Bűnözők folytattak katonai jellegű akciót hazánk ellen a déli határon: tűzharc zajlott, sérültjeink is vannak. Brüsszel süketnek és vaknak tetteti magát – derült ki Bakondi György rádiónyilatkozatából.
 • Szent Miklós Napok
  Szent Miklós ünnepe, és egyben a nevét viselő templom búcsúja jövő keddre esik, és ez zárja az idei Szent Miklós Napok programsorozatot Gyergyószentmiklóson, amely rendezvény szombattól kínál élményeket minden korosztálynak.
 • Magyarország 365 fotópályázat – díjazottak
  Kihirdették csütörtökön Budapesten az idei Magyarország 365 fotópályázat díjazottjait. A neves szakemberekből álló zsűritől 16 pályázó kapott elismerést.
MTI Hírfelhasználó