Nem értik a jogvédők, miért kell több gyermek
Az ellenzék mellett a Társaság a Szabadságjogokért is támadásba lendült a kormány családvédelmi nemzeti konzultációja ellen. A liberális jogvédők szerint arra is választ kellene adni, hogy egyáltalán miért kell több gyermek. A Kopp Mária Intézet legfrissebb felmérése szerint az emberek döntő többsége tudja a választ a TASZ által problémásnak tartott kérdésekre.
2018. november 20. 11:16

„Egy valódi családvédelmi konzultá­cióban arra a kérdésre is válaszokat kellene keresni, hogy miért akarjuk, hogy több gyermek szülessen, melyek azok a problémák, amikre így keressük a megoldást, milyen hatásai vannak, ha erőltetjük azt az elvárást, hogy több gyermeket vállaljon mindenki” – olvasható a Társaság a Szabadságjogokért blogján.

A jogvédők szerint a szegények sorsa nem érdekli a kormányt, mivel számos juttatást, családpolitikai ösztönzőt bejelentett munkavégzéshez kötöttek. A november 5-én indult legújabb nemzeti konzultáció utolsó kérdését, azt, hogy a mostani családtámogatási rendszert kétharmados törvénybe foglalja a kormány, szintén problémásnak tartja a TASZ.

 

A többség tudja a választ erre a kérdésre Fotó: Teknős Miklós

A liberális jogvédők szerint ezzel megnehezíti a mostani kabinet, hogy a jövőbeli kormányok a saját programjuknak megfelelő támogatási rendszert alakítsanak ki.

A fenti megállapításokat az ellenzék baloldali és liberális része is vallja. A konzultáció bejelentését követően a DK részéről Bauer Tamás arról értekezett, hogy a születéseknél hatékonyabb a demográfiai válság kezelése bevándorlással, illetve diszkriminatívnak tartja az egynemű párokkal szemben a gyermekek apához és anyához fűződő jogait, és függetlenné tenné a munkavégzéstől a családoknak adott támogatásokat. Az MSZP egyszerűen tagadja, hogy létezik szülőket és gyermekeket is támogató családpolitika Magyarországon.

Az ellenzékkel és a jogvédőkkel szemben a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért, röviden KINCS legfrissebb közvélemény-kutatása mást mutat.

A népesedési-családpolitikai felmérés szerint az anyagi biztonság mellett az érzelmi háttér is fontos, az, hogy az élet minden területén családbarát szemlélet érvényesüljön.

A több mint kétezer válaszadó 52 százaléka szerint fontos a házasság a gyermekvállaláshoz. Az első gyermek születésénél lényeges szempontnak nevezték meg a válaszadók a kapcsolat érettségét, a munkahelyi és az anyagi biztonságot. A válaszadók 73 százaléka szerint a családi jólét alapját a munkajövedelemnek kell adnia.

Fűrész Tünde, a KINCS elnöke elmondta: a korelmány a közelmúltban elindított, jelenleg is folyó nemzeti konzultáció során minden állampolgárt megkérdez a családok védelméről, és mindez nagyon jó iránymutatást fog adni, hogy a magyar család- és népesedéspolitika minél eredményesebb és hatékonyabb legyen.

magyaridok.hu
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó