Jövő májusban meglehet a Fidesz újabb kétharmada
Tovább növelheti képviselői számát a Fidesz-KDNP a strasbourgi Európai Parlamentben (EP). A jelenlegi 12 helyett 14-15 képviselője is lehet a magyar kormánypártoknak. Ezzel a Fidesz az Unió második legsikeresebb pártjává léphet elő – írja az Origo.
2018. november 19. 13:24

Az LMP, a Momentum és a Mi Hazánk Mozgalom be sem jutna az EP-be, a Liberálisokat már nem is mérik. Az Európai Parlament várható összetételéről szóló mandátumbecsléseket a Politico portál közölte. Eszerint a Fidesz-KDNP 54,2 százalékot kapna, ha most tartanák az EP-választásokat, vagyis a kormánypártok tarolnának az uniós voksoláson. A felmérések alapján a a Jobbik 15,8 százalékot, az MSZP 9,65 százalékot, míg a Gyurcsány-féle DK 7,57 százalékot kapna.

A legfrissebb, november 12-i mandátumbecslés arra alapoz, hogy az EP-választási részvétel hasonlóan alakul, mint 2014-ben, amikor a szavazásra jogosultak 28,97 százaléka járult az urnákhoz. Az LMP, a Momentum, a Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) és a Mi Hazánk Mozgalom nem jutna be az EP-be, míg a Liberálisok támogatottsága nem mérhető.

Mandátumokban ez a következőképpen nézne ki:

Fidesz-KDNP: 14 EP-képviselő
Jobbik: 4 EP-képviselő
MSZP: 2 EP-képviselő
DK: 1 EP-képviselő

Ez azt jelenti, hogy a Fidesz ismét kétharmadot szerezne, hiszen a Magyarország számára fenntartott 21 helyből 14-et szerezne meg. A Politico november 8-i becslése még ennél is nagyobb Fidesz fölényt mért:

Fidesz-KDNP: 15 EP-képviselő (56,93 százaléknyi szavazat)
Jobbik: 3 EP-képviselő (13,61 százalék)
MSZP: 2 EP-képviselő (9,91 százalék)
DK: 1 EP-képviselő (6,95 százalék)

Jelenleg a következőképpen oszlik meg az Európai Parlamentben a magyarországi mandátumok száma:

Fidesz-KDNP: 12 képviselő
Jobbik: 3 képviselő
MSZP: 2 képviselő
DK: 2 képviselő
Együtt-PM: 1 képviselő
LMP: 1 képviselő

Jól látható tehát, hogy a kormánypártok további 2-3 fővel növelhetik a mandátumaik számát. Gyurcsány pártjának feleződne a mandátumszáma, azaz a jelenlegi két fő helyet csupán egy személyt juttathatnának Strasbourgba, míg a mérhetetlen Párbeszéd ezen felmérés alapján elveszítené jelenlegi egyetlen mandátumát. A Politico által készített becslés alapján az EP-választásokat követően Fidesz-KDNP lenne az Európai Unió második legerősebb pártja, ennél jobb eredményt csak a máltai Munkáspárt érne el (62,06 százalék – 4 mandátum).

Az Európai Néppárton (EPP) belül egyértelműen a Fidesz érné el a legjobb eredményt, ezzel a centrista-konzervatív pártszövetség legerősebb politikai tömörülése maradhatna. (2014-ben is a magyar kormánypártok teljesítettek legjobban az EPP pártcsaládban, ez akkor 51,48%-ot jelentett.) A magyarországi közvélemény-kutatók is elsöprő Fidesz győzelemmel számolnak, a Nézőpont Intézet szerint 13 mandátumot szereznének a magyar kormánypártok.

A felmérésre 2018. október 10-29. között került sor, 2000 fő megkérdezésével.

Origo
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó