Morzsabál
Ez most ugye egy félreértés?- kérdezte Mesterházy Attila, az MSZP egykori elnöke (és jelenleg is erős embere) Karácsony Gergelytől, akinek pártja, a Párbeszéd, a legfrissebb adatokat nézve, ott lohol a Kétfarkú Kutya egyszerre mindkét farka nyomában.
2018. november 18. 10:38

A Párbeszéd tudvalévően az MSZP legfőbb szövetségese és támogatottja: a szocialisták szíves segedelme nélkül frakciónyi bársonyszékük se volna a parlamentben. A politika formális szabályai szerint a Párbeszédnek, ha nem is haptákban, de semmiképpen sem fölényes alkupozícióban illenék megállnia az MSZP előtt.

Csak hát a szocialistákra, már ami a szövetségesi viszonyt illeti, sose vonatkoztak a politika formális szabályai. Az MSZP mindig jól tűrte, mi több, netán szerette is, ha lovagolnak rajta. Mégpedig lehetőleg egy nála kisebb lovagoljon, hiszen egy zsoké akkor igazi zsoké, ha minél súlytalanabb. (Erre Horn Gyula kezdte még szocializálni a pártot, amikor 1994-ben – úgymond pragmatikus megfontolásokból – kormányába invitálta az SZDSZ-t.)

Ilyesmiről most szó sincs persze. A hatalom tortájából mostanság jó, ha pár morzsa jut csak az MSZP-nek. Mégis, nagyon úgy fest, hogy a régi beidegződésen ez nemigen változtat. A szociknak mintha ma is nagyon kellene egy lovas. Ám az SZDSZ híján jelenleg csak a Párbeszéd pattanhat a hátukra.

Mesterházy így némi joggal nehezményezi, hogy a jövő tavaszi EP-választásokon a Párbeszéd akkor vállalja csak a közös listás indulást, ha az önkormányzati voksoláson Zuglóban az MSZP majd Karácsony Gergelyt támogatja. Azt a politikust, aki a főpolgármester jelölés előtt egyébként legszívesebben előválasztást tartatna Budapesten, hadd derüljön ki, melyik kandidátus a legesélyesebb. Zuglóban azonban nem kell neki efféle előjáték, Zugló magától értetődőn legyen csak az övé.

Erre tehette föl ominózus kérdését a szoci exelnök, merthogy a fenti „eszmefuttatás” tényleg nem tűnik logikusnak.

És akkor még egyéb logikátlanságokról, a többi párt, a többi szereplő idegrángásairól még nem is beszéltünk.

Áll tehát az ellenzéki térfélen a morzsabál, új ötletek, hogy ne mondjam, új gondolatok azonban nemigen jelentkeznek. Régi nóták, régi jelmezek, régi marakodások töltik ki az ellenzéki teret, pedig a túlélés szempontjából a jövő évi voksolások a szóban forgó pártok számára perdöntőek lehetnek. Rossz európai és rossz önkormányzati bizonyítvány esetén „vonzerejük” még tovább csökkenhet, s ez akkor is így lesz, ha mindeközben a keresleti piac változatlan marad. Márpedig a soron következő választásokra puszta tagadással nem lesz egyszerű a szavazókat mozgósítaniuk. Akármire és akárkire nem vevők az emberek.

A magyar pártrendszer évtizedes stabil sajátossága, hogy az ellenzéki választók hiába keresik, nemigen találják a pártjukat. S elnézve azt a gondolati vákuumot és személyiség-hiányt, ami szívósan megmutatkozik, ez a helyzet aligha változik meg hirtelen.

Nem egymással, illetve egyikkel a másik ellen, hanem gondolatokkal illenék végre összefogniuk, különben sokáig elhúzódhat még a morzsabál. Vagy már az se lesz előbb-utóbb.

Galló Béla

politológus

mozgasterblog.hu
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • Megbukott a PC-szóhasználat
  Új körülmény van ugyanis: rengeteg a kamera, és sok jó minőségű videó egyértelművé teszi a bűntényt és a bűnöző személyét, még a jogerős bírósági ítélet előtt.
 • Soha nem volt még ilyen nagy a tét
  Az európai parlamenti választásnak korábban soha nem volt még ilyen nagy tétje - mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában nyilatkozva.
 • A baloldal 20 éves stratégiája dőlt romba a héten
  A kölcsönös tisztelet és az együttműködési szándék jellemezte az amerikai elnök és a magyar kormányfő megbeszélését. Orbán Viktor erős szövetségest szerzett Donald Trump személyében a politológusok szerint. A két politikus találkozóját jelentős sajtóvisszhang előzte meg.
 • Salvini: Május 26-án bevesszük Európát!
  A népek és nemzetek Európáját hirdette meg az EU-t eddig uraló elittel szemben Matteo Salvini az olasz kormánypárt, a Liga vezetője szombaton Milánóban, az európai szuverenista erők közös EP-választási kampányzáróján.
MTI Hírfelhasználó