Csak Magyarország áll ki a keleti keresztények mellett
Legyenek azok iraki vagy szíriai keresztények, a magyar kormány segít rajtuk, hogy a szülőföldjükön maradjanak.
2018. november 16. 10:36

Az Üldözött Keresztények Megsegítéséért Felelős Államtitkárság meghívására két éven belül ez már a harmadik alkalom, hogy Budapestre látogatott el Nikodémusz Daúd Saraf, Moszul városának szír ortodox püspöke, akivel a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tartott előadása után beszélgetett a s4c.news nevű portál munkatársa.

-Nem lehet és nem is szabad elválasztani a szír ortodoxokat a többi keresztény testvéreinktől – mondta az interjú során az ortodox főpap. Nekünk közös a sorsunk és közös az életünk. Amikor az Iszlám Állam megszállta hazánkat, mindannyiunkat az arab “N” betűvel jelöltek meg, ezért az összes keresztény felekezet nevében beszélek – tette hozzá a püspök.

Szaddám idejében sem volt könnyű, de mégis más volt

A főpap emlékeztetett rá, hogy 2003 előtt egy diktatúrában éltek, viszont eben a diktatúrában léteztek az állami intézmények. Biztonság volt és egy működő rendszer. A rendőrség jelen volt mindenhol, a segélyvonal hívása után azonnal kijöttek és rendet teremtettek, ha szükséges volt. Igaz, Szaddám Huszein diktátor, gyilkos vezető volt, az ő lelkén is szárad, hogy Irakban káosz alakult ki, de a rendszere alatt legalább volt központi kormány, ami az állami intézményeken keresztül működtette az országot.

-Szaddám rendszere alatt nekünk, keresztényeknek, ugyanolyan sorsunk volt, mint a többi iraki etnikai és vallási közösségnek. Nem voltak kiváltságaink, de legalább biztonságban éltünk. Nem szóltunk bele a politikába. Szaddám ideje alatt, aki politizált és beszélt róla, az meghalt. Ma annyit beszélhetünk, amennyit akarunk, mégis meghalunk – húzta alá Nikodémusz Daúd Saraf.

Megdöbbentő szenvedéseken mentek keresztül

A beszélgetés során a püspök felidézte budapesti előadását, melyben arról is említést tett, hogy 2003 és 2014 között négyszer üldözték el a keresztényeket Moszulból. Tehát az Iszlám Állam megjelenése előtt, az úgynevezett demokratikus Irakban többször üldözték el őket szülőföldjükről, mint az iszlamisták.

-Ez csak azért történhetett meg, mert nem működött az állami rendszer, nem voltak rendvédelmi erők, akik betartatják a törvényt – tette hozzá a püspök.

2005-ben a moszuli mecsetek minaretjeiből hangosan szólították fel a muszlimokat, hogy ne vásárolják meg a keresztény ingatlanokat, mert az úgyis az övék lesz. Ekkor még nem is létezett az Iszlám Állam! – sorolta a meghökkentő eseteket Nikodémusz Daúd Saraf.

-Néha úgy gondolom, hogy az ISIS-jelenség és az általa kiprovokált válasz vetett véget a mi szenvedéseinknek. Igaz, brutális módon, de tizenegy év szenvedés ezzel véget ért. A legnagyobb baj az, hogy a központi kormányzat az Iszlám Állam után is gyenge kezekben van. Múlt héten öngyilkos merényletet követtek el a Tigris folyó jobb partján. Moszulban már nincsenek keresztények, ezért abban a merényletben csak muszlimok haltak meg. Ez a káosz mindaddig fennáll, míg nem teremtenek valóban rendet és biztonságot az országban – mondta a keresztény portálnak a főpap.

Yohanna Mosche szír katolikus érsek, Azbej Tristan államtitkár és Nikodémusz Saraf szír ortodox püspök

A nyugat és a nagyhatalmak részéről süket fülekre találtak

A szír ortodox püspök úgy látja, hogy a nagyhatalmak örülnek annak, ami most Irakban zajlik.

-Ők a legnagyobb felelősei annak, ami az országunkban történt. Mivel ők okozták ezt a pusztítást, ezért kötelességük részt venni az újjáépítésben és olyan kormányzatot támogatni, amely nemzeti és Irak javát szolgálja, nem úgy, mint most. Irakban maffiák uralkodnak, azért vannak hatalmon, hogy lopjanak és kiárusítsák az ország vagyonát és ásványkincseit. Szaddám rendszerében egy diktátor volt, ma száz és ezer diktátor uralkodik. Korábban egy tolvaj fosztotta az ország vagyonát, ma ezer vezér teszi ugyanezt.

Régebben egy gyilkos uralkodott felettünk, ma ezer mészáros sanyargatja az iraki népet – jegyezte meg nem kis keserűséggel a főpap, aki kiemelte, kötelességeik lennének irányunkban azoknak az országoknak, akik kezében megvan a lehetőség, hogy változtassanak Irak sorsán.

A püspök emlékeztetett rá, hogy hiába mondta el mindezeket a tényeket például Washingtonban a külügyminisztériumban, Brüsszelben az Európai Unió politikusainak, Genfben az ENSZ közgyűlésén vagy a svéd parlamentben és még számos helyen, mindig csak süket fülekre talált.

Magyarország segítsége fantasztikus

-Ha az ember összehasonlítja Magyarország lehetőségeit a nagyhatalmakéval, akkor azt tudom mondani, hogy óriási és fantasztikus segítséget nyújtanak nekünk a magyarok! – emelte ki a püspök.

-Már az is egyedülálló, hogy Magyarországnak olyan kormánya és miniszterelnöke van, akik nyíltan kimondják: „mi megvédjük a keresztényeket! Nekünk fontos a keresztények sorsa!”

Ilyet eddig más politikusoktól nem hallottunk.

A magyar kormány próbál minél többet segíteni rajtunk. Ezt nem azért mondom, mert most épp Magyarországon vagyok, és második hazámként tekintek rá. Őszintén így gondolom.

Az egyetlen ország, amely szívből a keleti kereszténység mellé állt, az Magyarország – mondta a püspök.

Legyenek azok iraki vagy szíriai keresztények, a magyar kormány segít rajtuk, hogy a szülőföldjükön maradjanak.

A szír ortodox főpap kiemelte, továbbra is arra kéri a magyar népet, segítsék az ország vezetőit a munkájukban, mert ők az egyetlenek, akik segítenek a keresztényeken!

-Azt kérem a magyar keresztény testvéreimtől, hogy imádkozzanak értünk, hogy Isten megerősítsen minket, és átvészeljük ezt a nehéz korszakot, hogy hazánkban megmaradhassunk Jézus tanúi! – mondta a beszélgetés végén Nikodémusz Daúd Saraf.

magyaridok.hu - s4c.news
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó