Ez már az MSZP végjátéka?
Sajtóértesülések szerint az MSZP pénzügyei körül is bizonytalanságok vannak, és a pártot még mindig a korábbi vezetők irányíthatják a háttérből. A Jobbikkal kapcsolatban pedig újabb pénzügyi, gazdasági problémák merültek fel, többen feljelentést is tettek a párt ellen.
2018. november 5. 14:49

Galló Béla politológus szerint az MSZP lejtmenetben van, ami pedig most zajlik a pártban, az már egy végjátéknak mondható, a résztvevők pedig a végjáték figurái. A párt régi vezetői irányítanak a háttérből, hiszen az MSZP új vezető politikusai gyengének bizonyultak – mondta a politológus a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Szerinte továbbra sem látszik, hogy bármiféle szellemi, politikai, anyagi kitörés lenne a pártban. Az MSZP úgynevezett szerves problémája, hogy hosszú ideje, nagyjából 2010 óta nem tudja növelni támogatottságát. A jelenlegi adatok szerint a párt népszerűsége 7 százalékon van, a biztos szavazók körében 11 százalék a támogatottsága, de ez is arról tanúskodik, hogy Tóth Bertalan nem alkalmas a párt vezetésének ellátására – mondta Galló Béla.

A Jobbik is folyamatosan gyengül

A Jobbikkal kapcsolatban elmondta, hasonló helyzetben van, mint az MSZP – folyamatosan gyengül. Már nemcsak arról van szó, hogy valamilyen külső intézmény vagy rendszer állít bizonyos dolgokat a párt pénzügyeiről, de a belső pártharcok logikájának megfelelően a Jobbikon belül is megy a „kavarás” – jegyezte meg.

Szerinte jól látszik, hogy a Jobbikon kívül minden más radikális párt feljövőben van Európában. Példának említette a francia Marine Le Pen pártját, aki a népszerűségi felmérések szerint már utolérte Emmanuel Macron elnököt. A Jobbik ehhez képest kezdeti radikális mivoltát tekintve megpróbált középre húzni, és balliberális tevékenységeket kezdett el felmutatni. A szakértő szerint ma már a Jobbik sem tudja megfogalmazni, hogy hová is tartozik pontosan.

A párt irányítása sem tiszta

Elmondta, korábban az MSZP és a Jobbik volt a két legmeghatározóbb párt az ellenzéki oldalon, ma már azonban olyan szinten meggyengült a két párt, hogy nem látszik semmilyen olyan politikai artikuláció, amely meg tudná szólítani ezt a térfelet. A mondandójuk kimerül egyrészt a Fidesz iránt megfogalmazott negatív kritikákban, másrészt pedig nincs semmilyen pozitív véleményük – hangsúlyozta Galló Béla.

Galló Béla szerint az sem biztos, hogy valóban Sneider Tamás irányítja a Jobbikot, mert ahány önjelölt vezető van, annyifélét mondanak a Jobbikon belül. Az valóban látszik, hogy Vona Gábor szerepe már a felére csökkent. Ugyanakkor semmilyen más jel nincs arra, hogy bármilyen pozitív fordulat következne be a pártban.

Az LMP–Jobbik együttműködésével kapcsolatban elmondta, nem lenne meglepő egy ilyen kezdeményezés, mert már semmi nem bizonyul meglepőnek az ellenzéki oldalon. Kérdéses azonban, hogyha létre is jönne egy ilyen koalíció, mi lenne a pozitív üzenete a magyar társadalom számára, amellyel ellensúlyozni tudná azokat az elemeket, amelyeket a Fidesz most már a harmadik ciklusában folytat, és mint látszik, sikeresen.

M1, hirado.hu
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • A kormány a nemzeti össztermék, a GDP 18-20%-át csoportosítja át
  Tíz év megfeszített munkával egyenesbe jött a magyar gazdaság, de a koronavírus-járvány miatt most kezdhetjük elölről az építkezést, ami igazságtalan – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, aki arról is beszélt hogy egyszerre kell megküzdenünk a járvánnyal és a gazdasági következményekkel is.
 • Áltudósok a Helsinki Bizottságban
  Manapság jogtudósoknak kiáltották ki magukat a Soros-hálózathoz tartozó „jogvédő” szervezetek.
 • Az ötpontos program már a jövőt építi
  Olyan helyzetben van az ország, hogy a válságkezelést nem hitelből kell finanszíroznia, szemben például Romániával, ahol a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) fordultak segítségért – mondta a Magyar Nemzetnek Novoszáth Péter közgazdász, aki értékelte a kormány ötpontos akciótervét.
MTI Hírfelhasználó