Orbán Viktor: a szocialistáknak rossz a lelkiismeretük
Több témában is is kérdezte az ellenzék Orbán Viktor miniszterelnököt hétfőn a parlamentben. A kormányfő mindre megfelelt, a legtöbbet talán Bangóné Borbély Ildikó gondolkodhat a kapott válaszon, de az LMP-s felszólalónak is érdemes lenne elemeznie az elhangzottakat.
2018. október 29. 20:09

Az azonnali kérdések során Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) úgy fogalmazott: Orbán Viktor januárban beveszi a budai Várat, és „fideszes rezidenciát” csinál belőle. Szavai szerint a beruházás a kormányfő urizálásának, a felesleges állami luxusnak a szimbóluma lett, a költözés „a fideszes rongyrázás jelképe”. Eközben az országban minden harmadik gyermek szegénységben nő fel – mondta. Hová lettek a fideszes parasztgyerekek? Miért akar a budai Várba költözni? – kérdezte a miniszterelnököt.

Orbán Viktor úgy reagált: nagy különbség van a nemzeti és az osztályharcos gondolkodás között, „a mi felfogásunk szerint mélyről jönni nem érdem, hanem állapot, érdem önöknél volt. (…) Nálunk nem az dönti el az emberek értékét, honnan jönnek, hanem az, hová tartanak, és milyen munkát végeznek”.

Hozzátette, nem költözik sehová, a XII. kerületi Cinege utcában lakik, és ott is fog, a miniszterelnöki és a miniszteri munkahelyeket pedig jogszabályok határozzák meg, rezidenciát nem vesznek igénybe.

Megjegyezte továbbá: urizálásügyben megérti, hogy a szocialistáknak rossz a lelkiismeretük, hiszen mindhárom utolsó miniszterelnökük multimilliárdos volt.

A Várral kapcsolatban azt is mondta a kormányfő, hogy míg „a kommunisták a Várat lerombolták”, addig a jelenlegi kormány elkötelezett a történelmi hagyományok helyreállítása mellett.

A falusiak a Fideszre szavaztak, az LMP-re pedig nem szavaztak

Keresztes László Lóránt (LMP) arra hívta fel a figyelmet, hogy egy friss statisztika szerint továbbra is négy hazai régió van az EU húsz legszegényebb térsége között, sőt már sok vidéki nagyvárosból is „menekül” a lakosság, de a legrosszabb helyzetben az aprófalvak vannak. Értékelése szerint a vidék tönkretétele, leszakadása az Orbán-kormány alatt ért el egy döbbenetes szintet.

Lemondtak a leszakadó vidéki térségekről? – kérdezte.

Orbán Viktor miniszterelnök azt felelte: a kormánynak az ország minden egyes térsége egyformán fontos. „Elég sokan vagyunk, akik falvakból jöttünk, és a falusiakat képviseljük” – mondta. Azt is megjegyezte, hogy „a falusiak a Fideszre szavaztak, az LMP-re pedig nem szavaztak”.

Keresztes László Lóránt erre azt mondta: azok a százezrek viszont, akik „elmenekültek” Nyugat-Európába, elutasították szavazataikkal a kormányt.

Orbán Viktor viszonválaszában közölte: mind a Modern városok, mind a Magyar falu programnak megvannak a költségvetési forrásai.

Utóbbi három fő iránya a falusi lakhatás, az alsóbbrendű utak felújítása, valamint óvodák, bölcsődék építése, bővítése – mondta.

A miniszterelnök a Párbeszéd társelnökének: tartózkodjon a rémhírterjesztéstől

Szabó Tímea azt mondta, hogy az Óbudai Gázgyár területéről többek között cianid, arzén, higany, illetve cink áramlik a Dunába. Az anyagok koncentrációja egyes esetekben az egészségügyi határértéknek akár az ezerszeresét is meghaladja, ez pedig már a főváros ivóvízbázisát is veszélyezteti – tette hozzá.

A politikus azt kérdezte, hogy a kormány tovább halogatja-e a cselekvést és megspórolja a kármentesítésre szánt pénzt?

Orbán Viktor miniszterelnök azt felelte, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal és a Fővárosi Vízművek tájékoztatása szerint Budapest vízellátása biztonságos.

A kormányhivatal azt is közölte, hogy az Óbudai Gázgyár területén nincs a lakosságot ellátó vízbázis, ezért az eset nem fenyegeti a főváros ivóvízellátását – közölte.

A Fővárosi Vízművek szerint a vizsgált paraméterek mért értékei továbbra is jóval a határérték alatt vannak – szögezte le. A kormányfő azt kérte a képviselőtől, hogy tartózkodjon a rémhírterjesztéstől.

Nem létező díjról kérdezett a Jobbik

Szilágyi György (Jobbik) azt mondta, hogy egy hónapja kérdezte a kormányfőt a „magán luxusutazásaival” kapcsolatban, a miniszterelnök azóta Londonban, Athénben és Szalonikiben is járt futballmérkőzéseken. Eközben Garancsi István üzletember további közbeszerzéseket és közpénzeket nyert, Székesfehérváron 26 milliárd forintért sportcsarnokot építhet és Orbán Viktor az üzletember cégét is kitüntette – fogalmazott. A képviselő azt kérdezte, megfelelő-e, hogy a miniszterelnök ajándékokat fogad el az üzletembertől.

Orbán Viktor azt válaszolta, hogy semmilyen díjat nem tud odaítélni senkinek, aki vállalkozással foglalkozik, mert nincs ilyen kormányzati díj.

Érdekesnek nevezte, hogy a képviselő tudja annak a székesfehérvári beruházásnak a győztesét, amiről a kormány még nem hozott semmilyen döntést.

Kijelentette: ha magyar sportegyesület, sportoló, művész, tudós vagy vállalkozó nemzetközi eseményen vesz részt, akkor oda el fog menni, ha ezt a munkája lehetővé teszi.

A kormány számára minden település egyformán fontos

Varga László (MSZP) arról beszélt, hogy a korábbi hírek ellenére nem Miskolcon, hanem Debrecenben épül fel a BMW új gyára. Megkérdezte, hogy a miniszterelnök próbálta-e személyes kapcsolatait latba vetni Miskolc mellett.

Orbán Viktor azt felelte, hogy a kormány számára minden település egyformán fontos. Hozzátette, hogy több miskolci beruházás megvalósulásában segített személyesen.

A kormányfő úgy fogalmazott: megérti, ha magyar városok egymással versengenek a beruházásokért, de ebben az esetben nem Miskolc futott versenyt Debrecennel, hanem Magyarország Szlovákiával.

Megjegyezte, hogy a régiós eloszlások alapján a kormány Kelet-Magyarországon 16 ezer projektet támogatott háromezer milliárd forint értékben, míg Nyugaton 11 ezer projektet 2400 milliárd forint értékben.

Ezt követően Latorcai János levezető elnök lezárta az azonnali kérdések óráját.

MTI
MTI Hírfelhasználó