A lehető legkisebb bürokráciával működtetni az államot
Segít az állam az elbocsátottaknak
A kormány célja a lehető legkisebb bürokráciával működtetni az államot – hangoztatta a kormányszóvivő a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.
2018. október 26. 10:11

Kovács Zoltán hozzátette: ennek a megközelítésnek a következménye a létszámcsökkentés, ami átlagosan 30 százalékos jövedelemnövekedést eredményez a központi közigazgatásban.

A kormányszóvivő a tervezett nemzeti konzultációról annyit mondott, arról a következő napokban bejelentés várható. Kiemelte: az eddigi hét nemzeti konzultáció rendkívül jó eszköznek bizonyult arra, hogy a magyar választókat megkérdezzék, mit gondolnak bizonyos kérdésekben. Ez segít a kormánynak és az Országgyűlésnek, hogy döntéseiket a magyar emberek elképzeléseihez igazítsák – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy az Egészséges Budapest Program keretében folyamatosan mérik fel a kapacitásokat, az ellátás színvonalának emeléséhez szükséges lépéseket. Ennek nyomán javasolták a szakemberek, hogy négy súlyponti kórházban biztosítsák a budapestiek ellátást. A Szent László kórházat majdnem félmilliárd forintból fejlesztik, elindul az új dél-pesti centrum építése, s a másik két kórházat is folyamatosan fejlesztik.

A kulturális tao-pénzek ügyében Kovács Zoltán azt mondta: olyan visszaélések, illetve visszaélések gyanúját felvető események történtek, amelyek alapján ez nem a legátláthatóbb, leghatékonyabb kulturális támogatási forma. A szakemberek és a politikusok most keresik a legjobb megoldást, és várhatóan a következő hetekben tájékoztatást adnak az eredményről.

A CEU-val kapcsolatban a kormányszóvivő megismételte, az intézmény bejelentése – a Bécsbe költözésről – politikai blöff. Kiemelte: egyértelmű, mindenkire vonatkozó szabályok vannak Magyarországon a felsőoktatási rendszerben a külföldi intézmények számára. A Közép-európai Egyetem (CEU) is pontosan tudja, milyen feltételeknek kell megfelelnie, s erre képes is – értékelt a kormányszóvivő.

Segít az állam az elbocsátottaknak

Tanácsadók, valamint külön programiroda segíti azokat a minisztériumoknál és háttérintézményeknél dolgozókat, akiknek a következő időszakban megszűnik az állásuk – értesült a részletekkel kapcsolatban a Magyar Idők. Pontos létszámadat egyelőre nincs, becslések szerint 3-4 ezer főt érint a leépítés, ami töredéke a korábban emlegetett számnak. Jövőre a kormánytisztviselők átlagosan 25-30 százalékos illetményfejlesztésre számíthatnak, differenciáltan. A versenyszférában ugyanakkor még nincs időpont az egyeztetések folytatására.

Segítséget kapnak az államtól az újbóli elhelyezkedéshez azok a kormánytisztviselők, tehát a minisztériumoknál és a háttérintézményeknél dolgozók, akiknek a következő időszakban megszűnik a státusuk – mondta a Magyar Időknek Mészáros Melinda.

A Liga Szakszervezetek elnöke az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács tegnapi ülését követően a lapunkat arról tájékoztatta: a korábban emlegetett létszámnál jóval kevesebb embert érint a leépítés.

Az érdekegyeztető fórumon elhangzottak szerint a mintegy 36,5 ezer státus 18,6 százalékát tervezik megszüntetni, ez 6810 álláshelyet jelent. Az összes státusznak átlagosan – minisztériumonként – 10 százaléka ugyanakkor jelenleg is betöltetlen, így a pontos létszámadatok egyelőre nem ismertek, a becslés szerint 2-4 ezer embert érint a lépés.

Közszférában dolgozók tüntetnek 2016-ban a Belügyminisztérium előtt. Demonstráció helyett most érdemi tárgyalások várhatók Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Mészáros Melinda felidézte: egyelőre még a munkavállalók sem tudják, kiket érint a racionalizálás, egyfelől az erről szóló kormányhatározat még nem jelent meg, másfelől a minisztériumok és az egyéb háttérintézmények sem közöltek konkrétumokat. Ráadásul gördülő létszámszűkítés várható, tehát a pozíciók megszüntetése hosszabb távú folyamat lesz.

Sem a pontos státusokra, sem a munkavállalók életkorára nincs egységes iránymutatás.

Amennyiben szükséges, újabb, akár átmeneti státusok is létrejöhetnek, ha a következő időszakban ezt megkövetelik a feladatok.
– Az állam már kidolgozta a munkavállalók újbóli elhelyezkedését segítő terveket – mondta a Liga elnöke.

Az érintetteket a Karrier híd program segítségével integrálnák nemcsak a magánszférába, de a költségvetési szféra azon területeire is, ahol a munkájukra nagy szükség lenne. Az OFA Nonprofit Kft. segítségével – tanácsadók bevonásával – személyre szabott lehetőségeket kapnak az érintettek a könnyebb elhelyezkedésük érdekében.

Abban az esetben, ha valaki régóta nem váltott munkahelyet, így nincs tapasztalata az elvárásokról, a felvételi eljárásokhoz is igénybe vehet segítséget. A 60 év felettiek kiemelt védelemben részesülnek, az ő újbóli foglalkoztatásuk esetén a munkaadó szociális hozzájárulási adókedvezményben részesül, ami motiválhatja a foglalkoztatót.

Mészáros Melinda arról is beszélt, új kormánytisztviselőkre vonatkozó törvény léphet hatályba, ám ennek tervezete még nem ismert. Jövőre várha­tóan átlagosan 25-30 százalékkal emelkedik a kormánytisztviselői illetmény, ám ezt differenciáltan kapják a munkavállalók.

A szakszervezet álláspontja szerint ha mindenképpen szükséges a létszámszűkítés, akkor üdvözlendő, hogy az állam tovább gondoskodik az érintettekről. Ezért a Liga felajánlotta az együttműködését a leépítésben érintettek minél könnyebb elhelyezkedése érdekében.
– Egyelőre nincs időpontja a bértárgyalások folytatásának sem a versenyszférában, sem az állami vállalatoknál a jövő évi emelésekkel kapcsolatban – hangsúlyozta kérdésünkre Mészáros Melinda.

Emlékeztetett: a múlt héten nyújtotta be a kormány az Országgyűlésnek az őszi adócsomagot, amely nem tartalmazta a munkaadói és munkavállalói oldal által kért módosításokat. Mivel a nyáron elfogadott változásokhoz képest sem a béren kívüli juttatási rendszer átalakításának felülvizsgálata nem történt meg, sem a szociális hozzájárulási adó csökkentésének januárra ütemezése, így az érdekképviseletek nem számítanak könnyű egyeztetésekre.

A minimálbérrel és a garantált bérminimummal kapcsolatos megállapodás mellett fontos az állami vállalatok munkavállalóinak bérrendezése is – emlékeztetett a Liga vezetője.

A 2016-ban megkötött, jövőre átlagosan 5 százalékos béremelés ugyanis nem bizonyul elegendőnek, a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben szintén indokolt a korábbi évekhez hasonló, két számjegyű felzárkóztatás – tette hozzá Mészáros Melinda.

Ismert, a munkaadók vélhetően a minimálbér és a garantált bérminimum egy számjegyű emelésére tesznek javaslatot, mivel a szociális hozzájárulási adó – a 2016-ban megkötött sokéves bérmegállapodás értelmében – csak júliustól csökkenthető tovább. A cégek szerint ugyanakkor a kisvállalkozókat nehéz helyzetbe hozná egy újabb drasztikus emelés.

Ezzel szemben a szakszervezetek ismét két számjegyű felzárkóztatást szeretnének, átlagosan 13-15 százalékot mind a minimálbér, mind a garantált bérminimum esetén. Abban viszont mindkét oldal egyetért, hogy a béren kívüli juttatások adómentességét bizonyos elemeknél meg kell tartani, kiemelten a lakhatási és utazási támogatást, valamint az öngondoskodást segítő elemeket.

A tárgyalások egyelőre megrekedtek. Abban az esetben, ha év végéig nem sikerül megállapodnia a munkaadói és munkavállalói oldalnak, a kormány határozatban dönthet a jövő évi minimumkeresetekről, ám ezt mindkét oldal el szeretné kerülni, és az egyez­ségre törekedne.

Magyar Idők

MTI - Kossuth Rádió Jó Reggelt, Magyarország!
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Széles hatású felfedezés kap kémiai Nobel-díjat
  Rendkívül széles hatású felfedezésért ítélték oda az idei kémiai Nobel-díjat, amely a szerves kémiát és az orvosbiológiát is előmozdította, eredményei beépültek az élettudományok szinte minden területére - mondta el Kónya Zoltán vegyész, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettes szerdán az MTI-nek.
 • Novák Katalin találkozója a máltai államfővel
  Novák Katalin államfő munkalátogatásra indult Máltára, ahol részt vesz az Arraiolos-csoport tanácskozásán, amely a végrehajtó hatalmat nem gyakorló európai államfők rendszeres találkozója - tájékoztatta a Sándor-palota szerdán az MTI-t.
 • EU-csúcs – Az ukrajnai háború hatása Európára
  Az ukrajnai háború hatása Európa biztonságára és gazdaságára, valamint az európai együttműködés megerősítésének lehetőségei lesznek a fő témái a kontinens állam- és kormányfői csütörtöki és pénteki tárgyalásainak Prágában - közölte szerdán a cseh kormányhivatal.
MTI Hírfelhasználó