Ökumené: 25 éves a KDNP Protestáns Műhely
Az idén negyedszázados KDNP Protestáns Műhely ünnepi emlékülést és hálaadást tartott a Fasori Evangélikus Gimnázium dísztermében. Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, pártelnök részvétele és beszéde még emelkedettebbé tette az ünneplést. A Műhely korábbi elnökei közül csaknem mindenki el tudott jönni az ünnepi évfordulóra, mellettük az ország minden részéből, Soprontól Miskolcig, Debrecentől Golopon át Budapestig érkeztek helyi szervezetek, illetve a sajtó képviselői, de szimpatizánsok is.
2018. október 20. 13:55

Hajdó Ákos gimnáziumi igazgató köszöntötte a résztvevőket, örömét fejezve ki amiatt, hogy a nagy hírű gimnázium már több alkalommal is helyet biztosíthatott a Műhely konferenciáinak. Dr. Badacsonyi Zoltán PM alelnök vezette az estét. Dr. Békefy Lajos, a PM külügyi titkára tartotta a bevezető áhítatot, melyben a protestáns politizálás igei alapjairól szólt, valamint a Műhely KDNP-n belüli önértelmezésének három fázisáról, a protestáns politikai helytállás három üteméről, s a reformáció örökségét őrző történelem- és magyarságszemlélet három idői dimenziójáról.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke beszédet mond a KDNP Protestáns Műhely 25. évfordulóján megrendezett ünnepi emlékülés és hálaadáson

 

Lukáts Miklós, az Antall-kormány volt államtitkára, a PM alapítója felidézte a születés folyamatát, amelynek kezdetén egy brüsszeli konferencián neki feltett kérdés állt: miért nincs a protestánsoknak műhelye a KDNP-n belül? Az Antall-kormány és dr. Surján László KDNP elnöksége alatt jött létre ezt követően a műhely, és Alapszabálya. Már a működés elején több német CDU konferencián részt vettek a PM képviselői, országjáró kampányutakat tartottak, előadásokat szerveztek. Elvárását is megfogalmazta: a PM-nek nagyobb médianyilvánosságot kívánt.

KDNP PM 25. évfordulóján megrendezett ünnepi emlékülés és hálaadás

 

Dr. Horkay György volt elnök a párt nem könnyű időszakaszában vállalta a vezetést, és főként vidéken, Debrecenben és másutt rendeztek fontos konferenciákat családról, hit és tudomány viszonyáról, oktatásról. Szászfalvi László ref. lelkipásztor, parlamenti képviselő, korábbi elnök a hála, az öröm és a remény gondolatkörében idézte fel a PM konferenciákkal és kiadványokkal mind gazdagabbá váló éveit.

Dr. Békefy Lajos egykori és mai külügyi titkár visszatekintőjében a szövetség gondolatra és a nagyszabású német politikus Kantra, H. Ehlersre utalva javasolta a párton belüli műhelyek szorosabb együttműködését, aktuális témákról katolikus-protestáns párbeszédfórumok szervezését, a határon túli magyar pártok felé a nyitást. Dr. Birkás Antal jelenlegi PM elnök az elmúlt években megéledő műhelymunkáról szólt, új vidéki szervezetek létrehozásáról, a protestáns szociáletikát bemutató kiadványokról, melyek létrejöttét a Barankovics Alapítvány anyagi támogatása tette lehetővé. Az ünneplő közösséget üdvözölte Weisz Péter, a Barankovics Alapítvány Izraelita Műhelyének elnöke is.

Az ünnepi torta a KDNP PM 25. évfordulóján megrendezett ünnepi emlékülés és hálaadáson

 

Dr. Semjén Zsolt nagyívű beszédében a KDNP és benne a PM helyzetét, küldetését, politikai szövetséges szerepét filozófiai, teológiai és politikai szempontok alapján mutatta be. „A mostani helyzetben nagyon fontos, hogy közösen őrizzük keresztény értékeinket, határozottan álljunk ki Magyarország keresztény alapokon való megtartása mellett” – mondta. A KDNP római katolikus pápai szociális enciklikák társadalompolitikai tanításai mellé a PM karakteresen odatette a sajátos protestáns felelősségetika értékeit, és prófétai hangot is hallatott.

A Kereszttűzben c. kötettel, ami a PM hozzájárulása volt a migrációs kérdés értelmezéséhez, hozzájárult a Műhely is a Keresztyénüldözés Elleni Államtitkárság létrehívásához – hangsúlyozta Semjén Zsolt. A Műhely értékes szakmai szolgálataiért a KDNP vezetése és a Kormányzat nevében is köszönetét fejezte ki, és biztatott arra, hogy a jövőben szervezzen továbbra is konferenciákat, alkosson a közgondolkodást formáló kiadványokat, aminek támogatására megemelt költségvetési keretet ígért.

A korábbi elnököknek, illetve a közösség külügyi titkárnak a párt elnöke személyes gratuláció keretében adta át a Luther-Kálvin emlékplakettet. Ezután kötetlen köszöntés és beszélgetés következett, 80 főre méretezett 25 éves torta megosztásával.

Dr. Békefy Lajos

kdnp.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Megerősítette az erdők fokozott védelmét az agrárminiszter
  Az energiaválság miatt hozott, fakitermelést könnyítő szabályok jövő március végéig érvényesek, természetvédelmi területen pedig továbbra is tilos az őshonos fák tarvágása - erősítette meg miniszteri utasításban a kormány eddigi álláspontját Nagy István, az Agrárminisztérium (AM) keddi közleménye szerint.
 • Felelősségre vonnák Bident az afganisztáni kivonulás miatt
  Az amerikai képviselőház külügyi bizottsága által lefolytatott vizsgálat eredményei több esetben is rávilágítottak a Biden-adminisztráció elhibázott stratégiájára és rossz döntéseire, amelyek emberéletekbe kerültek.
 • 18,5 milliárd forint a kisbenzinkutak támogatására
  A kormány folytatja a kisbenzinkutak támogatását, erre a célra 18,5 milliárd forintot különített el - mondta az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó