Cél a hajléktalanságból való kitörés segítése
Rétvári Bence: Az emberek nem maradhatnak az utcán
A hajléktalanok közterület-használatát korlátozó, hétfőn hatályba lépett jogszabály célja, hogy nagyobb segítséget kapjanak a rászorulók, akik akkor törhetnek ki több eséllyel a hajléktalanságból, ha igénybe veszik a nekik szóló ellátásokat – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.
Utoljára frissítve: 2018. október 19. 14:21
2018. október 19. 14:16

Rétvári Bence úgy fogalmazott, hogy az elmúlt 28 évben sokféle, a hajléktalanokat érintő szabályozás született, de egyiknek sem sikerült segítenie a rászorulókon, hiszen továbbra is sokan közterületeken húzták meg magukat.

Az államtitkár szerint a hajléktalanságból kivezető út a hajléktalanszállásokon keresztül vezet. Közölte, az elmúlt években mindig volt elég szálláshely, az igazi probléma az, hogy az ellátást nem vették igénybe, pedig azzal a rászorulók olyan segítséget kapnak, amely segít kitörni a hajléktalanságból – mutatott rá.

Rétvári Bence úgy látja, azok, akik azt mondják, hogy biztosítani kell mindenkinek a jogot ahhoz, hogy az utcán élhessenek, nem segítenek a hajléktalanokon. Szerinte ezek az emberek nem egy humánus megoldást javasolnak, mert az utcán élve nem lehet kitörni a hajléktalanságból.

Rámutatott arra is, hogy a hajléktalan emberek nemcsak szállást és étkezési lehetőséget kapnak, hanem például orvosi ellátást is, így segítve, hogy munkaképes állapotba kerüljenek.

Az államtitkár elmondta, az idei évi költségvetésben több mint 9 milliárd forint szerepel hajléktalan ellátásra, és most ezt megnövelték egy 300 millió forintos tartalékalappal.

Morva Emília, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közép-magyarországi régióvezetője elmondta, hogy az általuk fenntartott Feszty Árpád utcai centrumban nemcsak szállást és étkezés biztosítanak, hanem negyven beteg hajléktalan ember számára a lábadozást is. Hozzátette: a szeretetszolgálat mozgó orvosi szolgálatot is működtet.

Rétvári Bence: Az emberek nem maradhatnak az utcán

Hétfő óta tilos életvitelszerűen közterületen élni. A fedél nélküliek nappali melegedőkben és éjszakai szállásokon tartózkodhatnak. Az ellenzék szerint hajléktalanságról szóló törvény módosítása nem megoldás a problémára. Rétvári Bencét, az EMMI parlamenti államtitkára az ECHO TV Jó reggelt! című műsorában azt mondta az eddig próbálkozások nem voltak emberségesek. A jogszabály célja az, hogy a hideg idő beköszöntével beköltöztessék az embereket a hajléktalanszállókra, hiszen ott még senki nem fagyott meg, viszont az utcán igen.

Az elmúlt években sok tapasztalatot gyűjtöttünk, a korábbi modellek és próbálkozások nem voltak humánusak, emberségesek. Nem tudták érdemben segíteni a hajléktalanokat, mert továbbra is az utcán éltek – magyarázta Rétvári Bence.

A jogszabály fő célja, hogy a hideg idő beköszöntével beköltöztessék az embereket a hajléktalanszállókra, hiszen ott még senki nem fagyott meg, viszont az utcán igen. A hajléktalanságból való kitörés csak a hajléktalanszállókon keresztül sikerülhet – tette hozzá az EMMI parlamenti államtitkára.

Az elmúlt években azt tapasztaltuk, hogy a leghidegebb vörös kód esetén is volt még szabad kapacitása magyar hajléktalanszállókon. Reggel 8-tól este 6-ig vannak a nappali melegedők, este 6-tól reggel 6-ig pedig vannak az átmeneti szállások.

A probléma sosem abból volt, hogy nem volt elég hely. Hanem az, hogy nem mentek be. Meg kell menteni ezeknek az embereknek a jövőjét, nem maradhatnak az utcán vagy aluljárókban – hangsúlyozta Rétvári Bence.

A kormány 9,1 milliárd forinttal támogatja az ellátórendszert, valamint rendelkeznek egy 300 millió forintos alappal, amelynek egy részét a hajléktalanszállók fejlesztésére költik. Mindenki máshogy kerül ide, mindenki máshogy kerül ki innen, Személyre szabottan segítenek a kijutásban, itt van nagy szerepük a szociális munkásoknak, karitatív szervezeteknek.

Az EMMI parlamenti államtitkára kitért az az elektronikus egészségügyi szolgáltatásra is, amely egy éve működik. 2017-es indulása óta kötelezően használnak a közfinanszírozott járó-és fekvőbetegek ellátó intézmények. November elsejéig a magán ellátóknak is csatlakozniuk kell.

Rétvári Bence kiemelte ennek az a lényege, hogy kiteljesedik az ellátórendszer. Egy éve már minden adatunk egy digitális felhőbe rögzül. Ez azért fontos, mert innen minden orvos le tudja hívni az adatainkat, akkor is, ha ő addig nem kezelt minket. Ezek a plusz információk életet tudnak menteni.

A teljes beszélgetést IDE kattintva tekinthetik meg.

echotv.hu

MTI
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó