Magyarország sikeres válaszokat ad a demográfiai kihívásokra
Az elmúlt hónapokban egy megalapozatlan optimizmus szaladt végig az európai kontinensen, mondván, hogy csökken a migrációs beáramlás mértéke. Ehhez képest azt hallhattuk a spanyol külügyminisztertől, hogy a kelet-mediterrán útvonalon negyven százalékkal nőtt a migrációs hullám mértéke az elmúlt egy évben – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter luxemburgi sajtótájékoztatóján, amelyet az EU-tagországok külügyminisztereinek tanácskozásán tartott.
2018. október 15. 17:11

Az ENSZ menekültügyi főképviselője arról beszélt, hogy bizonyos finanszírozási hiányosságok miatt egyes tranzitországokban nem sikerült végrehajtani a stabilizációs programokat. Ebből fakadóan reális az esély egy újabb migrációs hullám kialakulására – fűzte hozzá a tárcavezető.

A nemzetközi jog talajáról kell kiindulni

Szijjártó Péter felhívta figyelmet arra, hogy ha bevándorlást érintő kérdésekben hoz döntést az Európai Unió, akkor a nemzetközi jog talajáról kell kiindulni. „A nemzetközi jog pedig világossá teszi, hogy a migráció nem emberi jog” – húzta alá. „Sem a határsértéshez, sem célországok önkényes kiválasztásához nem fűződnek emberi jogok, ezt tisztázni kell, mielőtt bármilyen döntés megszületik” – tette hozzá a miniszter. A tárcavezető szerint már nem lehet menekültnek nyilvánítani egy személyt azok után, hogy öt-hat biztonságos országon keresztülhaladt. „Ez már nem a menekülésről szól, hanem arról, hogy kiválasztott magának egy országot, ahol szerinte jobb életet tud élni” – fogalmazott. Megengedhetetlen, hogy ezt bárki alapvető jogként állítsa be – hangsúlyozta a miniszter.

Az ENSZ-nek tanulnia kellene az unió hibáiból

Az elmúlt időszakban több olyan európai uniós nyilatkozat született, amelyek azt sugallták, hogy az Európai Unió egységes az ENSZ globális migrációs kompaktjának elfogadásával kapcsolatban.

„Ez nem így van, Magyarország világossá tette, hogy nem vesz részt a globális migrációs kompakt elfogadási folyamatában. Úgy tűnik, hogy decemberre nem maradunk egyedüli uniós országként ezzel az állásponttal” – jelentette ki Szijjártó Péter.

A miniszter szerint az ENSZ-nek tanulnia kellene az Európai Unió hibájából, és nem szabadna elfogadni a globális migrációs kompaktot, mert az veszélyt hoz a világra, valamint ellentétes Európa érdekeivel. „Csalódottak vagyunk abban a tekintetben, ahogyan az Európai Unió képviselte Európa érdekeit New York-ban” – emelte ki a miniszter.

A gazdaságpolitikai döntések meghozatala nemzetközi hatáskörbe tartozik

Szijjártó Péter szerint megalapozatlan a főképviselő kijelentése, amely arról szól, hogy az Európai Unió számára helyes válasz a migráció a demográfiai és gazdasági kihívások kezelésére.

„Ezt Magyarország nem így gondolja, mi a magunk munkaerőpiaci, demográfiai kihívásait nem a migrációval kívánjuk megoldani, ezt mindenkinek tiszteletben kell tartania. A gazdaságpolitikai és a demográfiai döntések meghozatala nemzeti hatáskörbe tartozik” – jelentette ki a miniszter.

Ezekre a kihívásokra Magyarország sikeres válaszokat ad az oktatási rendszer és a családpolitika erősítésével – tette hozzá a tárcavezető.

A magyar kormány valós tetteket vár Ukrajnától

Magyarország a jószomszédi kapcsolatokban érdekelt Ukrajnával, és azt kívánja, hogy keleti szomszédja erős és demokratikus ország legyen, amely tiszteletben tartja nemzetközi kötelességeit, és erőforrásként tekint a határain belül élő nemzeti kisebbségekre, köztük a magyar közösségre – jelentette ki.

A miniszter a Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszterrel folytatott kétoldalú megbeszélését követő sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: Ukrajnának semmilyen alapja nincs arra, hogy ne erőforrásként tekintsen kisebbségeire, vagy ennek az ellenkezőjét gondolja. Magyarország mindig nyitott a konzultációra – tette hozzá.

Kiemelte, Magyarország azt várja, hogy Ukrajna ne csak szavakban, hanem tettekben is mutassa meg, hogy nem kiélezni, hanem megoldani akarja a kialakult helyeztet.

MTI
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Fegyelmezetten kell védekezni
  Az országnak működnie kell, úgy, hogy közben fegyelmezetten, a szabályokat betartva védekezik a koronavírus-járvánnyal szemben - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Nemzeti vállalkozásokkal erős a nemzetgazdaság
  Erős nemzeti vállalkozások nélkül nincs erős nemzetgazdaság - mondta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Debrecenben, a V-Híd Építő Zrt. gépbemutatóval egybekötött születésnapi rendezvényén.
 • Nincs sok új szabály, de azokat be kell tartani
  A szeptember 21-től kötelező, a maszkviselés kiterjesztésére hozott rendelkezések között nincs sok új szabály, de azokat be kell tartani, hiszen szankcióval is jár azok be nem tartása - nyilatkozta az országos tisztifőorvos pénteken az MTI-nek.
MTI Hírfelhasználó