Orbán: az utánpótlás első számú nemzeti ügy
Első számú nemzeti ügynek nevezte az utánpótlást Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Felcsúton, a Puskás Akadémia Sport- és Konferenciaközpont átadó ünnepségén.
2018. október 13. 22:03

A magyarok történelmi tapasztalatai azt mutatják, hogy a jövőért vívott küzdelmet az nyeri meg, akinek van víziója - mondta a kormányfő. Hangsúlyozta: 2010 óta az egész ország látja a jövőjét, amihez az kellett, hogy "elkezdtünk hinni abban, képesek vagyunk megváltoztatni a világot (...), de legalább is a saját világunkat".

Úgy fogalmazott, "nem szabad imbolyogni, csúszkálni, botladozni, mint ahogy Európa néhány vezetője ezt teszi, nekünk, magyaroknak csak annyit kell mondani: így kell ezt csinálni, pupákok, és akkor megy előre a világ".

Orbán Viktor hangsúlyozta továbbá, hogy Magyarország jövője "a gyermekeinkben nő, a mi víziónk bennük és általuk válik valósággá. Építhetünk mi toronyórát láncostul, ha nincs gyerek. Ha elfogyunk, akkor a toronyóránk nem a magyar időt fogja mutatni".

Vannak azonban - folytatta -, akik erre készülnek Európában: amikor ugyanis egy brüsszeli bürokrata a kontinens jövőjéről beszél, akkor a bennszülött európaiakat temeti, "a mi helyünkre érkezőket" pedig általában élteti.

Ezt a képet a magyarok nem fogadják el - jelentette ki a miniszterelnök -, helyette "inkább az utánpótlás-neveléssel foglalkozunk". Az utánpótlást ezért első számú nemzeti ügynek tartja, és szavai szerint így függnek össze a nagy dolgok, Európa és Magyarország jövője "a mi kis akadémiánk életével".

Azt mondta: a Puskás Akadémia Sport- és Konferenciaközpont legfontosabb feladata a nevelés, "mi nem gyártjuk a futballistákat, mi nem droidokat programozunk, hanem egy olyan erőközpontot hoztunk létre, ahol reményeink szerint hősök születnek és nőnek fel".

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy ha a Magyarországon működő nyolc komolyan vehető labdarúgó-akadémia közül mindegyik tízévente felnevel két nemzetközi szintű játékost, akkor készen is van egy európai szintű magyar futballválogatott. A Puskás Akadémia az első tíz évét lezárta, és "mi megvagyunk": Sallai, Kleinheisler - jegyezte meg.

Jelezte azt is, hogy a csarnokot a helyi középiskola tanulói és a Bozsik-programban részt vevő Vál-völgyi gyerekek is használni fogják.

Közölte továbbá, hogy a Puskás Akadémia és a Testnevelési Egyetem egy kettős életpályamodellről szóló megállapodást köt, így az arra fogékony gyermekeket a tanári pálya felé irányítják majd.

A miniszterelnök szerint ha az akadémiák jól végzik a munkájukat, akkor tehetségek indulhatnak útnak számos sportágban. Azt is mondta, hogy az akadémiák nagy egyéniségek köré épülnek: a kosárlabda-akadémia például Rátgéber László köré, a kézilabdában pedig Mocsai Lajos köré épült, és hamarosan egyéni sportágaknak is épülnek akadémiák, megállapodni készülnek ugyanis Kovács Katalinnal, "a magyar kajak-kenu sport nagyasszonyával", valamint a háromszoros olimpiai bajnok úszó Hosszú Katinkával.

A kormányfő megjegyezte, könnyebb lett volna a dolga, ha pénteken Kleinheisler László vagy Sallai Roland a magyar labdarúgó-válogatottban "berámolt volna egy vagy két gólt" a görögök hálójába, hiszen könnyebb érvelni az akadémia mellett, ha a válogatottban helyt állnak a volt diákjaik, de sajnos nem így történt, a magyar válogatott kikapott Görögországtól. Azt is hozzátette ugyanakkor, hogy szeptemberben Budapesten mindketten gólt lőttek a görög válogatottnak.

A felcsúti komplexumot Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc, A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány elnöke adta át.

A központról kiadott, az MTI-hez eljuttatott háttéranyagban azt írták, hogy majdnem egyhektáros területen épült fel a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia új sport- és konferenciaközpontja. A létesítmény mintegy 12,5 milliárd forintból valósult meg, az akadémia 30 százalékos önerő mellett TAO-támogatásból fedezte a fejlesztést.

A többfunkciós létesítményben a labdajátékok csarnoka kézi-, kosár- és röplabdamérkőzések megrendezésre is alkalmas. A csarnokban a futópálya, bokszring és konditerem mellett a szertornához szükséges összes eszköz is megtalálható. Az épületben a szertárak, öltözők mellett orvosi szoba, elsősegélynyújtó hely, edzői irodák és tárgyalótermek is helyet kaptak.

A konferenciaközponthoz egy 250 fős nagy és egy kis körelőadó, valamint tárgyaló tartozik. A központ nyitva áll a Magyar Labdarúgó Szövetség és más szakági szövetségek továbbképzései, tudományos szimpóziumai előtt, de az akadémia tervezi a konferenciaközpont üzleti célú hasznosítását is, így abban nem sporttal kapcsolatos rendezvényeket is tarthatnak - írták.

Sport– és konferenciaközpontot avattak a Puskás Akadémián

Többfunkciós sportcsarnokot és konferenciaközpontot avatott szombaton Felcsúton a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia. Az új építményt nemcsak az akadémisták használhatják: tartanak itt testnevelésórákat a helyi középiskolásoknak, rendeznek meccseket a Bozsik-programban résztvevő környékbeli gyerekcsapatoknak, de edzőtáborok színhelye is lehet, illetve a Testnevelési Egyetem is tart majd itt kihelyezett órákat. A komplexumot Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrinc, A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány elnöke adta át.

Közel egyhektáros területen épült fel a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia új sport- és konferenciaközpontja. A létesítmény mintegy 12,5 milliárd forintból valósult meg; az akadémia 30 százalékos önerő mellett TAO-támogatásból fedezte a fejlesztést. A komplexumot az akadémia alapítója, Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrinc, A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány elnöke avatta fel szombaton.

A többfunkciós létesítményben a labdajátékok csarnoka kézi-, kosár- és röplabdamérkőzések megrendezésre is alkalmas. A csarnokban a futópálya, bokszring és konditerem mellett a szertornához szükséges összes eszköz is megtalálható. Az épületben a szertárak, öltözők mellett orvosi szoba, elsősegélynyújtó hely, edzői irodák és tárgyalótermek is helyet kaptak.

A helyi középiskolások a sportcsarnokot használják majd a testnevelésórákon, de itt rendezik a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) utánpótlás-nevelési programjában, a Bozsik-programban részt vevő környékbeli gyerekcsapatok téli focimeccseit is. A tervek szerint a nemzeti kézi-, kosár- és röplabda válogatottak a Puskás Akadémia Sport- és Konferenciaközpontban is tartanak a jövőben edzőtáborokat.

Fotó: Puskás Akadémia

A konferenciaközponthoz egy 250 fős nagy és egy kis körelőadó, valamint tárgyaló tartozik. A központ nyitva áll a Magyar Labdarúgó Szövetség és más szakági szövetségek továbbképzései, tudományos szimpóziumai előtt, de az akadémia tervezi a konferenciaközpont üzleti célú hasznosítását is, így abban nem sporttal kapcsolatos rendezvényeket is tarthatnak.

A Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia küldetése, hogy egyszerre képezze, oktassa és nevelje játékosait. Azoknak a gyerekeknek, akikből nem lesz profi sportoló, a testnevelő tanári, vagy az edzői pálya kínálhat jövőképet és karriert. Ezt a kettős életpályamodellt nemcsak az új sportközpont szolgálja: a szombati ünnepélyes ceremónián az alapítvány elnöke, Mészáros Lőrinc, valamint a Testnevelési Egyetem rektora, Mocsai Lajos együttműködési megállapodást írt alá az Akadémia és a felsőoktatási intézmény együttműködéséről. Az oktatók segítenek felkészíteni a növendékeket az emelt szintű testnevelés-érettségire, illetve az egyetemi alkalmassági vizsgára, cserébe az egyetem kihelyezett órákat tarthat a csarnokban.

A felcsúti sportkomplexum kivitelezését az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége és az Építéstudományi Egyesület építőipari mesterdíjjal ismerte el. A létesítményt Dobrosi Tamás tervei alapján építette fel a Fejér B.Á.L Zrt; Makovecz Imre tanítványa volt a Pancho Aréna tervezője is. Az építész szerint a létesítmény hangulatában, formáiban túlmutat a stadionon, és a különösen a belső térszervezési megoldásai izgalmasak. A Fejér B.Á.L. Zrt. dolgozott korábban a felcsúti stadionon és az idén februárban átadott új nemzeti lovardán, valamint részt vesz műemlékek felújításában is.

A Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítvány sportfejlesztési programjában ifjúsági szállás megépítése is szerepel az utánpótlástornákon, edzőtáborokban részt vevő fiataloknak. Az épület a tervek szerint 2019 végére készül el.


   

MTI
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó