Kampányt indít a kormány a jelentés miatt
Széles körű tájékoztató kampányt indít a kormány, hogy mindenki előtt nyilvánvalóvá tegye: a Sargentini-jelentés hazugságokon alapul és politikai nyomásgyakorlás céljából, a szabályokat felrúgva szavazta meg az Európai Parlament. A kormány a jelentés kapcsán az Európai Unió Bíróságához fordul, az Országgyűlés pedig határozatban fejezheti ki tiltakozását a bevándorláspárti erők Magyarország elleni politikai támadása miatt.
2018. szeptember 18. 17:43

A jogi beadvány mellett tájékoztató akcióval is reagál az Európai Parlament által múlt héten elfogadott Sargentini-jelentésre a kormány – értesült a Magyar Idők.

Televízió-, rádió- és internetes hirdetésekben is kifejti majd álláspontját, miszerint a magyar jogállamiság helyzetét bíráló, Magyarországot elítélő dokumentumot a politikai nyomásgyakorlás részének tekinti, amelynek nem fog engedni.

A tájékoztatással párhuzamosan jogi elégtételt is kíván venni a kabinet. Mint arról már beszámoltunk, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfő este jelentette be, hogy a kormány döntése értelmében az Európai Unió Bíróságán támadják meg az EP Sargentini-jelentésről szóló szavazását, mivel a lisszaboni szerződéssel ellentétes módon a tartózkodó szavazatok figyelmen kívül hagyásával született kétharmados többség.

– A jogállamiságot nem lehet durva jogsértések útján megvédeni, ami pedig most történik, az azt bizonyítja, hogy a hetedik cikkely szerinti eljárást nem valamelyik magyar intézménnyel szemben, hanem az Európai Parlament ellen kellene elindítani – szögezte le a tárcavezető. A magyar kormány keresetének nincs halasztó hatása, azonban az osztrák uniós elnökség korábban közölte, az Európai Unió Tanácsának jogi szolgálatához fordul a szavazás sokak által bírált eljárásrendje miatt, az itt születő véleménynek pedig akár döntő jelentősége lehet az ügy tárgyalásának elkezdésében.

Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár, közszolgálati és sportminiszter is megkérdőjelezte a Sargentini-jelentés érvényességét, ezért arra kérte Karin Kneissl külügyminisztert, hogy kérje ki az ügyben az Európai Unió Tanácsa jogi szolgálatának is véleményét. A tanács jogi szolgálata azonban elutasította a kérelmet, arra hivatkozva, hogy nem tartozik rájuk, hogy az EP-ben miként döntöttek a jelentésről.

Az Országgyűlés határozatban utasíthatja vissza a Sargentini-jelentésben foglaltakat, az EP-szavazást és a határvédelem nemzeti hatáskörének elvételével való zsarolást. Gulyás Gergely és Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Magyarország szuverenitásának megvédéséről és a Magyarországgal szembeni rágalmak visszautasításáról címmel határozati javaslatot nyújtott be hétfő este az Országgyűlésnek. A kormánypárti beterjesztők a dokumentumban leszögezik: a Sargentini-jelentés és annak európai parlamenti elfogadása a demokratikusan megválasztott magyar parlament saját hatáskörében meghozott döntéseit, alaptörvényét, jogszabályait és személyi döntéseit támadta meg, ezzel túllépte hatáskörét és megsértette Magyarország szuverenitását.

Hazugságokon alapul a holland EP-képviselő jelentése. Fotó: Európa Parlament

A határozati javaslat visszautasítja a Sargentini-jelentést, azt hazug bevándorláspárti vádiratnak, rágalomnak tekinti. Úgy fogalmaznak: a jelentés azért támadja Magyarországot, mert nem fogadott be bevándorlókat, elutasította a kvótát, jogi határzárat hozott létre és büntethetővé tette az illegális bevándorlás szervezését.

A magyar kormány szakértői a Sargentini-jelentés állítására már a múlt héten, az EP-ben lefolytatott szavazás előtt egy 108 oldalas, angol nyelvű iratban válaszoltak, amelyet minden EP-képviselőnek eljuttattak.

A dokumentumból kiderül, hogy a holland képviselő által összeállított jelentés pontokba szedett állításai közül 19 most folyó vitás eljárásokról szól, 13 már korábban lezárt eljárásokat kifogásol, 37 pedig ténybeli tévedés.

magyaridok.hu
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
  • Mikulássapkás hazugság
    Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
MTI Hírfelhasználó