Joginak álcázott politikai vita folyik
Nagyon szerencsétlen dolog, hogy most a nyugat-európai politikai baloldal oktatja ki ezeket az országokat.
2018. szeptember 18. 11:15

Magyarország és a többi kelet-európai nemzet tudja, mi az a szabadság, hiszen a kommunizmus idején megküzdött érte, ezért nagyon szerencsétlen dolog, hogy most a nyugat-európai politikai baloldal oktatja ki ezeket az országokat – mondta Kovács Zoltán hétfőn, az Európai Parlament (EP) múlt héten megszavazott, a hazánkról szóló Sargentini-jelentésére utalva.

A kormányszóvivő, aki magyar és brit újságírókkal tartott sajtóbeszélgetést hazánk londoni nagykövetségen, kijelentette: a magyarországi helyzetről politikai vita folyik, amely sok tekintetben újabb kísérlet a liberálisok részéről a filozófiai-politikai véleménynyilvánítás monopolizálására és kisajátítására, és mindenképpen politikai bosszú is, mivel egyes szakpolitikai döntésekben nem állunk be a sorba.

Kovács Zoltán rámutatott: az Európa jövőjéről folyó vita a föderalisták és a szuverenitáspártiak között zajlik, de sajnálatos módon mára szinte lehetetlenné vált az őszinte és nyílt eszmecsere e kérdésekről a vita kisajátított mivolta miatt. Hozzátette: azoknak a kérdéseknek a zömét, amelyeket a Sargentini-jelentés említ, már sikerült lezárni az Európai Bizottsággal, márpedig ha a jogi jellegű viták véget érnek, az azt jelenti, hogy az adott ügyeket rendezték.

Szavai szerint éppen ezért lehetetlenség, hogy az EP, amely nem törvényszék és nem is jogszolgáltatási szervezet, politikai ízléstől indíttatva újranyisson ilyen ügyeket. – Ez képtelenség, és ez jelenti a legnagyobb fenyegetést az európai intézményrendszer működésére – hangsúlyozta a kormányszóvivő.

Mint kifejtette: bár egyértelműen politikai ügyről van szó, az EP igyekezett a Sargentini-jelentést jogi ügynek álcázni, márpedig az Európai Bizottsággal és más európai intézményekkel már rendezett jogi kérdések újranyitása ellentétes a jogállamiság legalapvetőbb normáival. Kovács Zoltán szerint a Sargentini-jelentés elfogadásához szükséges kétharmados többség elérésének egyedüli módja volt a tartózkodó szavazatok figyelmen kívül hagyása, és e módszerrel az Euró­pai Parlament a jogállamiság nevében éppen a jogállamiság szentségét sértette meg.

magyaridok.hu - MTI
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Stratégiai rasszizmus
  Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
 • Orbán: Antall József nem adta fel sosem a célját
  Antall József öröksége, hogy a kedvezőtlen erőviszonyok ellenére sem adta fel sosem a célját, hogy visszavezesse Magyarországot a kommunizmus előtti önmagához - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden az Országházban.
 • Szirt a habok közt
  Surján László, a Kereszténydemokrata Néppárt volt országgyűlési képviselője, a KDNP tiszteletbeli elnöke Antall József kormányában népjóléti miniszterként szolgált. Személyes visszaemlékezésével tisztelgünk a szocialista diktatúra időszaka utáni első szabadon választott kormány 25 éve elhunyt miniszterelnöke előtt.
 • Jönnek a saját gyártású IC-k és az emeletes KISS-ek
  Még az idén forgalomba áll hat saját gyártású IC+ vasúti személykocsi, jövő tavasszal pedig további tizennégy – mondta el kérdésünkre Csépke András, a MÁV-Start vezérigazgatója. Hamarosan megrendelnek újabb nyolc KISS emeletes motorvonatot.
MTI Hírfelhasználó