„Dulakodás közben”
Mit gondolhatott az az együttműködő, aki dulakodásnak hazudta a földön fekvő ember rugdosását?
2018. szeptember 10. 22:57

Egy neves borvidéken „A dulakodás közben meghalt borászra emlékeztek” – írja a hírtovábbító. A megfogalmazás eleve hamisnak látszik: dulakodás közben általában nem szoktak meghalni…

Földön feküdt, ketten rugdosták.

Ugyanarról az eseményről ezt már egy másik hírforrás írta. Igen, ez a halál már „életszerűbb”. Ha valaki a földön magatehetetlenül fekszik, és ketten is rugdossák – igen, ebbe bele lehet halni.

És ez megtörtént: az áldozatot már nem tudták újjáéleszteni.

Kiderült, hogy két nagydarab férfi szállt ki egy kocsiból, ők ütlegelték, majd amikor már a földön feküdt, tovább rugdosták a fiatal borászt. Nagydarab férfiak nagyot tudnak ütni és rúgni, ez bizony végzetes lehet.

Ám dulakodás-e, ha földön fekvőt rugdosnak.

Nem kell az értelmező szótárt elővenni: ez nem dulakodás, hanem brutális kivégzés. A dulakodásban mindkét oldalon többen vesznek részt. Ütés és rúgás a dulakodásba nem fér bele.

Az ütés és rúgás már verekedés – ha kölcsönös.

A híradások egyikéből sem derül ki, hogy az áldozat akár egyszer is visszaütött volna, vagy legalább megkísérelte volna ezt. Az bizonyos, hogy amikor már valószínűleg ájultan a földön feküdt, nem üthetett vissza.

Dulakodni sem tudott a földön fekve.

Hazudott tehát a hírtovábbító. Enyhíteni próbált egy súlyos bűncselekményt – gyilkosságot, sőt nyilvános kivégzést. Mentegette a brutális gyilkosokat: ők csak dulakodtak. Nem agyonvertek.

Együttműködővé süllyedt a hírtovábbító.

Már eleve enyhíteni próbálta a bűncselekmény – gyilkosság – megítélését. És valószínűleg sikerült is, hiszen a hatóság csak „halált okozó testi sértés” gyanújával lépett föl a gyilkosok ellen.

Halált okozó testi sértés-e, ha földön fekvőt rugdosnak?

Ha igen, akkor az atombombázás is lehet ilyen barátságosan minősíteni. Egy védekezésképtelen embert ketten is tovább bántalmazni: ki tudja, milyen cipővel, de nyilván nem strandpapuccsal rugdosni, igen, ez már súlyos eset.

Dulakodásnak semmiképp nem szépíthető.

Mit gondolhatott az az együttműködő, aki dulakodásnak hazudta a földön fekvő ember rugdosását? Miért érzett valamiféle kényszert, hogy a bűnözők mellé álljon? Tudta-e, hogy ezzel további hasonló bűncselekmények sorát könnyítheti meg?

Ezt egyelőre nem tudjuk.

De ki kell vizsgálni ezt is. Itt nem csak a két rugdosót kell testület elé állítani, hanem azt a két személyt, aki a földön fekvő, magatehetetlen ember agyonrugdosását „dulakodásnak” hazudta: a megfogalmazót, és a fogalmazványt elfogadó szerkesztőt.

Itt nem véletlenről van szó.

A „dulakodás” mint szó ki lett találva. És egy másik személy által elfogadatott. Noha már maga a haláleset is képtelenségnek mutatja, hogy itt "csak" dulakodás történt. Valakik a bűnösök pártját igyekeztek fogni, és hazudtak.

Félrevezették a társadalmat.

Hasonló történt sok már korábban is. Adódott eset, hogy „verekedésről” írtak, akkor, amikor tizennyolcan támadtak két embert. Nos, tizennyolc-kettes fölénnyel a mohácsi csatát is megnyertük volna, bármilyen balul vezette volna a csatát a vezérkar.

A baj nagy.

És – mint a költő írta – növeli, ki elfödi a bajt.

Kovács G. Tibor
MTI Hírfelhasználó