A magyarságnak minden nemzetrészre szüksége van
A magyar nemzet és így a kárpátaljai magyar nemzetrész soha nem követelt Ukrajnától olyat, amire ne lenne számtalan példa az Európai Unióban, így minden, ami a magyar megmaradás érdekében magyar kérés, az evidencia az EU-ban – jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanévnyitó ünnepségén hétfőn Beregszászon.
2018. szeptember 10. 17:58
Semjén Zsolt a beregszászi református templomban megtartott ünnepségen mondott köszöntőjében hangsúlyozta, ha Ukrajna az EU-ba törekszik, akkor be kell tartania az ott érvényes jogokat, például azt, hogy szerzett jogokat nem lehet visszavenni. Ha valaki be akar kerülni egy klubba, akkor annak szabályait be kell tartania – tette hozzá.

A politikus emlékeztetett arra, hogy „Magyarország mindent megtett Ukrajnáért, így elsőként ismertük el az ország függetlenségét, s Magyarország és Orbán Viktor miniszterelnök volt az élharcosa annak, hogy a vízummentességet adjuk meg az ukrán állampolgároknak.”  Jelezte, Magyarország mindig segítségére van Kárpátaljának és Ukrajnának, amikor arra szükség van, legyen szó akár árvízről, védőoltásokról járványok idején, vagy Kelet-Ukrajnában megsebesült katonák gyermekeinek magyarországi üdültetéséről. „Tehát mindent gesztust megtettünk Ukrajna, az ukrán nép felé, de a megmaradásunk érdekében azokhoz a jogokhoz, amelyeket megszereztünk, egész egyszerűen ragaszkodni fogunk, mert ezek az EU-ban bevett jogok” – emelte ki.

Utalva arra, hogy a Rákóczi-főiskola tanévnyitóit hagyományosan a beregszászi református templomban tartják, Semjén Zsolt hangsúlyozta, hogy Magyarország nemzetpolitikája „mélységes keresztény gyökerekből indul ki”, ezért keresztény alapokon nyugvó értékeket vall, elutasítva mind a nemzetek létjogosultságát megkérdőjelező ideológiákat, mind a sovinizmust. Mint kifejtette, a magyarságnak minden nemzetrészre szüksége van, hiszen „a magyar nemzet fennmaradása csak akkor lehetséges, ha minden nemzetrész fennmarad.” Ehhez a magyar állam minden támogatást megad az élet minden területén – mondta, megjegyezve, hogy „2010 óta megtízszereztük ezt a támogatást, és különösen a legnehezebb élethelyzetben lévő nemzetrész, a kárpátaljai magyarság esetében.”

A kárpátaljai magyarságnak a magyar állam által nyújtott gazdaságfejlesztési támogatás jó a többségi nemzet tagjainak is és jó Ukrajnának is, hiszen itt történnek a beruházások – mutatott rá a többi között Semjén Zsolt, aki megköszönte, hogy idén ő kapta meg a beregszászi főiskola legmagasabb kitüntetését, a Rákóczi-gyűrűt, mint olyan anyaországi személyiség, aki sokat tett a felsőoktatási intézményért és a kárpátaljai magyarságért.

Orosz Ildikó, a Rákóczi-főiskola rektora beszédében sikeresnek nevezte a tanintézet elmúlt évi működését, kiemelve, hogy a magyar állam támogatásának köszönhetően a főiskola olyan sportlétesítményekkel gazdagodott, amelyek révén megoldódott a testnevelési oktatás kérdése és a diákok sportolási lehetősége. Jelezte, hogy az új tanévben a Kaposvári Egyetemmel és a Nemzeti Színházzal kötött megállapodásnak köszönhetően elindul a színészképzés a főiskolán.

A szakember azt is elmondta, hogy összesen 1420 diák kezdi meg a tanévet a főiskolán.

Orosz Ildikó rektor beszédet mond a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanévnyitóján a beregszászi református templomban 2018. szeptember 10-én. MTI Fotó: Nemes János

Köszöntőjében Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért alapítvány és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője azt emelte ki, hogy a Rákóczi-főiskola múltja, jelene és jövője is szimbolikus az értékek, köztük a keresztény értékek megtartása, továbbadása, átörökítése tekintetében.

Ennek kapcsán a politikus, az ünnepségen jelen lévő Hennagyij Moszkal kárpátaljai kormányzóhoz fordulva, ukrán nyelven kifejtette, hogy a kárpátaljai magyarság támogatja Ukrajna európai integrációját, és békére, egyetértésre törekszik a többségi nemzettel és a többi ukrajnai nemzetiséggel, de nem engedhet szülőföldjén az anyanyelvének használatát biztosító jogaiból. Egyúttal köszönetet mondott a megyevezetőnek azokért az erőfeszítésekért, amelyeket a nemzetiségek közötti béke megőrzése érdekében fejt ki Kárpátalján.

Az ünnepségen Hennagyij Moszkal köszöntötte a Rákóczi-főiskola diákjait, tanárait, és átadta Orosz Ildikónak Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszter jókívánságokat tartalmazó levelét.

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Felkapcsolták a Szent Péter téri karácsonyfa fényeit
  A fénygyújtás pillanatára elállt az eső, és a tér megtelt elsősorban római családokkal és külföldiekkel.
 • Hazánk kormánya elhivatott a családtámogatás ügyében
  Magyarország kormánya elhivatott a családok támogatása ügyében, minden intézkedést úgy hoznak meg, hogy szem előtt tartják a családok érdekeit; legyen szó kisebb vagy nagyobb családokról, vagy olyanokról, akik gyermekeiket egyedül nevelik - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára szombaton Budapesten.
 • Katolikus ifjúsági házat avattak Székelyföldön
  Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az avatóünnepségen elmondta: a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye ifjúsági rendezvényeinek központjává váló létesítmény megszentelt helyen, a fogyatékkal élőket táboroztató Szent Gellért Alapítvány Rehabilitációs és Rekreációs Háza szomszédságában épült.
MTI Hírfelhasználó