Ismét Karácsonyra alapozna az MSZP
Az MSZP a Párbeszéddel közösen, Karácsony Gergely listavezetésével indulna az EP-választáson is – értesült a Magyar Idők. Az biztos, hogy Szanyi Tibor semmiképpen nem lehet a lista első helyén, és Gyurcsány Ferencékből sem kérnek a szocialisták.
2018. szeptember 8. 09:02

Az MSZP hétfői elnökségi és frakcióülésén is napirendre kerül a jövő évi EP-választás ügye. A kérdésben nincs egységes álláspont, de többséget élveznek azok, akik szerint a Párbeszéddel közösen, a társelnök Karácsony Gergely listavezetésével kell nekivágni a megméretésnek – értesült a Magyar Idők. Mindez azt jelenti, hogy az áprilisi országgyűlési után a szocialisták az EP-választáson sem képesek saját soraikból listavezetőt állítani. Az már biztos, hogy Szanyi Tibor semmi esetre sem lehet a lista élén.

Értesüléseink szerint az MSZP elnöksége abban a forgatókönyvben gondolkodik, hogy Karácsony Gergelyt két szocialista politikus kövesse a listán, utána jöhetnek újra a Párbeszéd jelöltjei. Mivel Karácsony már egyértelművé tette, hogy nem akar kimenni Brüsszelbe, lényegében a közös lista első két helyén MSZP-s, a harmadikon pedig párbeszédes jelölt szerepelne a szocialisták tervei szerint. Az elnökségben abban egyetértés van, hogy az országgyűlési választással ellentétben a DK-val most semmilyen módon nem akarnak közösködni. Mindez annyiban nem oszt, nem szoroz, hogy Gyurcsány Ferencék már korábban bejelentették: önállóan indulnak az EP-választáson.

 

Az országgyűlési választások előtt is a törpepárt vezetőjét tolták előre Fotó: Kurucz Árpád

Arról egyelőre nincs hivatalos álláspont, hogy a Párbeszéd miként vágna neki a megméretésnek, de szinte biztosra vehető, hogy az alig egyszázalékos támogatottságú formáció is az MSZP-vel való közös indulásban érdekelt. Karácsonyék korábban is csak Bajnai Gordon ismertségét meglovagolva, az Együtt-tel közös listán tudták egyetlen EP-képviselőjüket, Jávor Benedeket Brüsszelbe juttatni.

Nem véletlen, hogy Karácsony Gergely már elkezdte lebegtetni, vállalná-e a listavezetést. A Párbeszéd társelnöke először letagadta, hogy a Hír TV-nek azt mondta, vállalná egy közös baloldali szövetség listájának vezetését a jövő évi európai parlamenti választáson. Ám miután a csatorna közzétette a politikus szavait, Karácsony a Népszavának már óvatosabban, de újra arról beszélt, hogy értéknek tartja az MSZP–Párbeszéd-szövetséget, ezért támogatja a közös indulást.

Ami pedig Szanyi Tibort illeti: a politikus már júniusban bejelentette, hogy szívesen lenne az MSZP listavezetője az EP-választáson. Ezzel azt is egyértelművé tette, hogy a maga részéről nem kér a Karácsonyékkal való közösködésből. Szerinte az EP-választásra jóval kevesebben mennek el szavazni, mint az országgyűlésire, és ez a kis pártoknak kedvez inkább. Mivel az MSZP-nek maximum két mandátuma lehet, ezért fontos körbenézni, kivel lépjen szövetségre – magyarázta Szanyi az ATV-ben.

magyaridok.hu
  • Karácsony tényleg katasztrófa
    A kormány továbbra is javasolja, hogy a budapesti városvezetés éljen a kormányzati segítséggel, és közösen tegyék lehetővé, hogy a 60 milliárd forintos megtakarításból 10 milliárd forintot a fővárosi önkormányzat 50 vadonatúj, környezetbarát trolibusz beszerzésére fordítson - írta a Miniszterelnökség csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében.
  • David Cornstein: Nincs baj a magyar demokráciával
    Az Egyesült Államok távozó nagykövete arról is beszélt a Magyar Nemzetnek, mi volt Orbán Viktor első kérdése, amikor a vacsorafőzés közben érte Donald Trump telefonhívása.
  • Szigorodnak a maszkviselés szabályai
    A kormány hétfőtől a vendéglátásra és a szórakozóhelyekre is kiterjeszti a kötelező maszkhasználatot - jelentette be a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó