Az EP szégyene lehet a Sargentini-jelentés
Jövő szerdán szavaznak az EP-ben a Magyarországról szóló jelentésről, amit több kritika ért az elmúlt időszakban – nem csak magyar oldalról. Egy cseh néppárti politikus szerint a dokumentum egyoldalú és politikai célokat szolgál. Szakértők szerint Soros György szervezetei által diktált szövegről van szó.
2018. szeptember 5. 10:26

Tomas Zdechovsky, az Európai Néppárt képviselőcsoportjának cseh politikusa júniusban nemmel szavazott az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) ülésén a Sargentini-jelentésre. Az M1-nek adott interjúban a politikus elmondta: sokat vitáztak a jelentésről, mert a cél az volt, hogy kompromisszumra jussanak. Véleménye szerint fontos, hogy a jelentés valós tényeket tartalmazzon.

A cseh politikus szerint Judith Sargentini jelentéskészítő azt erőltette, hogy politikai célzatú jelentés szülessen. A jelentés nem a magyarországi helyzetet akarta tükrözni, hanem összességében csak Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel akart foglalkozni – fogalmazott a politikus.

Hozzátette: nem egyértelműek a jelentés megállapításai, semlegesnek kellett volna maradni, azonban Sargentini csak a hibákat kereste és felesleges félreértelmezésekkel zsúfolta tele a szöveget.

Hibás és félrevezető

A politikus álláspontja egyértelmű. Véleménye szerint nem elfogadható, hogy hibás, félrevezető megállapítások szerepeljenek a jelentésben.

Tomas Zdechovsky szerint sokan tudják, hogy mi történik Magyarországon az NGO-k körül és hogy milyen küzdelem zajlik Orbán Viktor és Soros György között. Amennyiben ezeket csak baloldali szemszögből mutatják be, úgy, hogy a jobboldalt meg sem hallgatják, esély sincs arra, hogy egy semleges kompromisszum születhessen. Ez az Európai Parlament szégyene lehet – jelentette ki Tomas Zdechovsky.

Soros szövetségesei

Judith Sargentiniről fontos tudni, hogy Soros György megbízható szövetségesének számít az EP-n belül – jelentette ki Deák Dániel politológus, a Figyelő főmunkatársa az M1 Ma reggel című műsorában. A szakértő szerint a jelentéskészítő munkássága tipikus példája annak, hogy egyes európai parlamenti politikusok az amerikai milliárdos érdekeit szeretnék érvényesíteni az intézményben.

A jelentést nézve elmondható, hogy a Soros György szervezetei által diktált szövegről van szó. Visszaköszönnek olyan mondatok, szlogenek, amelyeket Magyarországon már megszokhattunk a szervezetek részéről – jelentette ki a politológus. Hozzátette: nem tárgyilagos, nem objektív, egyoldalú, egyirányú és irányított dokumentumról van szó.

Brüsszel, 2017. december 7. Az Európai Parlament (EP) által közreadott kép az EP belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottságának (LIBE) a jogállamiság magyarországi helyzetéről tartott meghallgatásáról Brüsszelben 2017. december 7-én. Balról a második Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (háttal). (MTI/Európai Parlament/Dominique Hommel)

Az Európai Parlament által közreadott kép a LIBE bizottság a jogállamiság magyarországi helyzetéről tartott meghallgatásáról Brüsszelben 2017. december 7-én (Fotó: MTI/Európai Parlament/Dominique Hommel)

2019 májusában európai parlamenti választások lesznek. Pár évvel ezelőtt a magyar kormányt elmarasztaló Tavares-jelentés is az EP-választások idejére lett „időzítve” – hangzott el a műsorban. Deák Dániel szerint nem véletlen, hogy a Sargentini-jelentés szavazása pár hónappal a választások előtt van. Ez egyértelműen annak köszönhető, hogy kialakulta a frontvonalak a választási kampányban. Láthatóak a szemben álló felek: a bevándorlást ellenző és támogató országok, politikusok.

Pártokon átívelő vita

A politológus szerint Soros György megbízható szövetségeseinek frakciója az EP-ben a legnagyobb, tehát a néppártnál is többen vannak azok a politikusok, akik az amerikai milliárdos érdekei szerint politizálnak. A tét, hogy ezeket a képviselőket sikerül-e „eltüntetni”az EP-ből, vagy legalább a Soros-szövetségesek számát csökkenteni – fogalmazott a szakértő. Hozzátette: ez egy pártokon átívelő vita.

Deák Dániel kiemelte: a magyar álláspontot többen képviselik az európai állampolgárok közül, amire rezonálniuk kell az EP-képviselőknek is, hiszen amennyiben bevándorláspárti álláspontot képviselnek, akkor saját választóik fogják őket „elzavarni”.

Európai érték a bevándorlás?

Az Európai Unió (EU) egyest tagállamai nemzetállamokban gondolkodnak, mások azonban Európai Egyesült Államokra van szükség – hangzott el a műsorban. Deák Dániel emlékeztetett, több EU-s politikus azt támogatja, hogy a nemzetállamok a lehető legkisebb mértékben tudjanak beleszólni a brüsszeli döntéshozatalba.

A szakértő szerint kettős mércét alkalmaznak egyes európai politikusok. Sokszor hivatkoznak az európai értékekre, azonban sosem mondják ki, hogy ez alatt pontosan mit értenek, ugyanakkor sokszor kiolvasható szavaikból, hogy – például – európai értéknek tekintik a bevándorlást. Aki nem hajlandó illegális bevándorlókat befogadni és nem támogatja a kötelező kvótákat, megvádolják azzal, hogy szembemegy az európai értékekkel. A szakértő szerint ez a kettős mérce és bevándorláspárti álláspont kiolvasható a Sargentini-jelentésből és a Soros György szövetségeseinek számító politikusok felszólalásaiból is.

A kampányban el fog dőlni, hogy kinek van igaza és kinek van többsége az EU-n belül. Jelenleg többségben vannak a bevándorlást ellenzők, azonban 2019 májusában minden ki fog derülni – tette hozzá Deák Dániel.

hirado.hu - M1
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Trianon 100 - Vérző Magyarország 7. rész
  Sorozatunk hetedik részében három tájegységre is elbarangolunk. Havas Rezső A magyar tenger című írásában Fiume, mint a magyar koronához csatolt test sok évszázados sorsát eleveníti fel. Schöpflin Aladár pozsonyi diákéveire emlékezik, Vészi József, az egykori aradi gimnazista a legszomorúbb történetű magyar városban átélt megrendítő élményét meséli el.
 • A magyarellenesség rétegei
  Az erdélyi magyar ember Trianon óta kénytelen más kódrendszer alapján megélni a mindennapokat.
 • Orbán Viktor: Amit vállaltunk, azt teljesíteni fogjuk
  Orbán Viktor az azonnali kérdések órájában válaszolt a képviselők kérdéseire, az Országgyűlés hétfői ülésnapján.
MTI Hírfelhasználó