Eltűntek az NGO-k hajói a Földközi-tengerről
Bebizonyosodott, hogy az illegális migráció a vízen is megállítható.
2018. szeptember 4. 11:32

Eltűntek a Földközi-tengerről a nem kormányzati szervezetek, vagyis az NGO-k által működtetett migránsmentő hajók, Olaszország tehát sikeresen leszámolt a hatóságokkal is gyakran összetűzésbe kerülő aktivistákkal – derül ki olasz sajtóbeszámolókból és nemzetközi szervezetek jelentéseiből.

– Három hónap alatt többet értünk el, mint amire a Demokrata Párt ötévnyi kormányzás alatt képes volt – hangoztatta a napokban Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a júniusban hivatalba lépett római kormány szigorú fellépésére utalva.

 

Az olasz kormányzati szigor nyomán egyre kevesebbeknek vezet az út a fedélzetről Itália földjére Fotó: Reuters

Salvini állítása szerint a Földközi-tengert átszelő, középső migrációs útvonal mára mentes az NGO-k migránstaxiként működő hajóitól, így jelenleg kizárólag a bevándorlási folyosó különböző oldalain tevékenykedő államok felelnek a mentési műveletekért.

– Nagyon is jól alszom éjszakánként, ugyanis napközben folyamatosan harcban állok azokkal a csempészekkel, akik droggal, fegyverrel és migránsokkal kereskednek – válaszolta Matteo Salvini alig pár hete arra a felvetésre, hogy a Földközi-tengerbe fulladó bevándorlótömeg láttán hogyan képes nyugodtan aludni.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter megköszönte a líbiai parti őrségnek, hogy a napokban csaknem 300 migránst mentett meg és szállított vissza Líbiába a Földközi-tengeren, és kijelentette, továbbra is azt szeretné, ha egyetlen illegális bevándorló sem érné el az olasz partokat.

A Líbiába visszaszállított bevándorlók Szudánból, Maliból, Nigerből, Ghánából, Kamerunból, Algériából és Bangladesből származtak. Salvini megköszönte a líbiai hatóságoknak, hogy „megmentette és hazavezette” ezeket az embereket saját belső nehézségei és a főként Európa részéről megnyilvánuló külső bojkott ellenére is.

Olaszország és az Európai Unió kiképzéssel és felszerelésekkel támogatja a líbiai parti őrséget. Ezt emberi jogi szervezetek élesen bírálják arra hivatkozva, hogy a Líbiában működő migránstáborokban az embereket katasztrofális körülmények között tartják fogva.

Az Il Giornale című napilap nemrég a különböző európai kikötőkben vesztegelő, civil szervezetek irányítása alatt álló mentőhajókról cikkezett. Mint írták, a német Sea Watch, illetve a szintén németek működtette, de holland zászló alatt hajózó SeeFuchs és Lifeline jelenleg Máltán vesztegel, míg az európai címlapokra került Aqua­rius a legutóbbi művelete óta képtelen elhagyni a franciaországi Marseille kikötőjét.

Az Il Giornale szerint bár a mentőhajók zöme folytatná az útját – az Aquarius legénysége erre kimondottan ígéretet tett –, a küldetésüket nemcsak az olasz kormány sziklaszilárd politikai álláspontja, hanem jogi kérdések is bonyolítják.

A nemrég még migránsok százait utaztató Aquarius augusztus vége óta már nem hajózhat gibraltári zászló alatt, a Deutsche Welle pedig még június végén tudósított arról, hogy a holland kormány egyértelműen visszautasította a felelősségvállalást a lobogója alatt közlekedő Lifeline-ért.

Olaszország tehát sikeresen fellépett a migránsokat gyakran líbiai vizeken felvevő, őket a dél-európai partokra szállító NGO-hajókkal szemben, és ez a statisztikákban is megmutatkozik: míg tavaly január és július között a földközi-tengeri migrációs útvonalon több mint 95 ezer illegális bevándorló érkezett Olaszország partjaihoz, idén ugyanebben az időszakban már csak 18 és fél ezren tudták megtenni az utat.

Ráadásul az embercsempészek által indított csónakok utasai egyes esetekben nem is kérnek az NGO-hajók segítségéből, hiszen tisztában vannak azzal, hogy a dél-európai kikötőkben megtagadhatják tőlük a partra szállást. Erről beszélt nemrég tizenöt tunéziai állampolgár, akiket az Aquarius mentett ki a tengerből.

Az ANSA olasz hírügynökség szerint már láthatók annak a jelei, hogy az észak-afrikai embercsempészek igyekeznek alkalmazkodni az új európai helyzethez. A szóban forgó tunéziaiakat például a korábban jól bevált gumicsónakok helyett kicsi, gyors motorcsónakra tették, ám a partot érés előtt kifogyott az üzemanyaguk.

A részleges olasz győzelemnek árnyoldala is van, amire az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) tegnap kiadott jelentése hívta fel a figyelmet. Mint írták, bár jelenleg jóval kevesebb migráns indul útnak Észak-Afrikából, sokkal nagyobb arányukat nyeli el a hullámsír. Az Olaszországba vezető migrációs úton idén január és június között 18-ból egy bevándorló vesztette életét, míg a múlt év ugyanezen időszakában az arány 42:1 volt.

A dokumentum hozzáteszi: idén július végéig Olaszország és Líbia között körülbelül 1100 menedékkérő fulladt a tengerbe. Az UNHCR szakértőinek véleménye szerint a megnövekedett halálozási számokért egyértelműen az NGO-k hiánya okolható, hiszen a civilek 2017 első felében mintegy 39 ezer bevándorlót mentettek meg.

A Líbiánál történő életmentést most már szinte kizárólag az afrikaiak parti őrsége végzi – sajtóforrások szerint mindössze két hajó segítségével.

A civil szervezetek kiszorításával jelentősen csökkent a dél-európai partokhoz érkezők száma Fotó: MTI

Az EU földközi-tengeri, Sophia névre keresztelt haditengerészeti missziójának mandátuma idén decemberben jár le. A Sophia 2015 nyarán indult, elsődleges feladata a Líbiából kiinduló embercsempész-hálózatok megsemmisítése és a líbiai parti őrség kiképzése, ám az elmúlt három évben mintegy ötvenezer hajótöröttet is kimentettek a Földközi-tengerből, akiket kivétel nélkül Olaszországba szállítottak.

Az új olasz kormány ezt gyakran kifogásolja, és változtatásokat követel. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nemrég azt mondta: a műveletnek nem a migránsokat európai kikötőkbe szállító küldetésnek kell lennie, hanem ragaszkodni kell a misszió eredeti mandátumához, amely az illegális bevándorlás visszaszorítását szolgálja. – Mi azt gondoljuk, hogy az illegális bevándorlás tengeren is megállítható, és erre az olasz belügyminiszter most nagyon fontos kísérletet tett – szögezte le a magyar tárcavezető.

Afrikába látogatnak a politikusok

Muhammadu Buhari nigériai elnök  fogadja Theresa May brit miniszterelnököt (Fotó: MTI/AP/Azeez Akunleyan)

Muhammadu Buhari nigériai elnök fogadja Theresa May brit miniszterelnököt (Fotó: MTI/AP/Azeez Akunleyan)

Közben egyre több európai politikus igyekszik jobb belátásra bírni az afrikai országok vezetőit, tegyenek valamit annak érdekében, hogy megállítsák honfitársaik elvándorlását. Theresa May brit miniszterelnök mellett Angela Merkel német kancellár is több afrikai országban járt a napokban.

Bevándorlók a jachton

A görög parti őrség feltartóztatott egy jachtot, amelynek fedélzetén nyolcvan menekültet próbáltak meg becsempészni az országba az Égei-tengeren. A hajót Rodosznál vették észre, amint nyugat felé vitorlázott, feltehetően Kréta és Olaszország felé. A vitorlást a legközelebbi kikötőbe kísérték – közölte a parti őrség egyik tisztje. Az utasok többsége a Közel-Keletről származott. A görög hatóságok szinte naponta bukkannak hajókra menekültekkel és migránsokkal a fedélzetükön, akik Görögország mellett elhajózva megpróbálnak Olaszországban partot érni. (MTI)

magyaridok.hu - MTI
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó