Polgári piknik: középpontban az EP-kampány
A tizennyolcadik alkalommal megrendezendő polgári pikniken az európai parlamenti választás lesz a középpontban – értesült a Magyar Idők. A Somogy megyei Kötcsén Orbán Viktor kormányfő a jobboldali-konzervatív szellemi és gazdasági holdudvar meghívottjai előtt zárt körben ad helyzetértékelést a politikai folyamatokról. Legutóbb június 3-án gyűltek össze a Dobozy-kúriában.
2018. augusztus 29. 11:51

A szeptember 8-án megrendezendő kötcsei polgári piknik fő témái a jövő május 26-án tartandó európai parlamenti választás kampánya és kulturális kérdések lesznek, folytatva az előző találkozón megkezdett eszmecserét – tudta meg a Magyar Idők.

A még szervezés alatt lévő, hagyományosan zárt körű találkozón Orbán Viktor miniszterelnök a kormány és a kormányzó pártok képviselői, valamint a jobboldali-konzervatív értelmiség, a gazdasági és a médiaelit meghívottjai előtt távlatos helyzetértékelést ad Magyarországról, Európáról és a világpolitikai folyamatokról.

A legutóbbi, június 3-i polgári pikniken a miniszterelnök arról beszélt, hogy a 2019-es európai parlamenti választás az értékek és a kultúrák küzdelme lesz, ahol nagyon sok mindent lehet veszíteni. Orbán Viktor kifejtette: a Magyarország előtt álló lehetőségek óriásiak, de komoly veszélyek is leselkednek ránk.

– Ezek közül a migráció áll az első helyen, de itt sikerrel álljuk a sarat – fogalmazott akkor a kormányfő. Kitért az osztrák és olasz ország­gyűlési választások elemzésére, és arról is beszélt, hogy a britek távozása az unióból és ezzel a szervezet gyengülése a migráció és az európai kultúrharc miatt következett be.

Az április 8-i újabb, immár harmadik kétharmados választási győzelemről mint óriási lehetőségről beszélt a miniszterelnök.

– Mi Európán és az EU-n belül képzeljük el a jövőnket, de számunkra Magyarország az első – hangoztatta, hozzátéve: a magyar érdek a nemzeti szuverenitás védelme és az egyenrangú nemzetek Európája. – Nekünk van hazánk és van országunk, azt nem adjuk senkinek – jelentette ki Orbán Viktor.

A polgári pikniket 2004 óta a Balog Zoltán által vezetett Magyar Polgári Együttműködés Egyesület szervezi a kötcsei Dobozy-kúrián. A találkozókon elhangzott kormányfői beszédek rendre széles körű hazai és nemzetközi visszhangot váltanak ki.

A rendezvényt 2004 óta a Balog Zoltán vezette Magyar Polgári Együttműködés Egyesület szervezi Fotó: MTI

Orbán Viktor már 2015-ben azt mondta az Európát sújtó illegális bevándorlásról, hogy nem százezrekről, hanem több tíz millió emberről van szó, a migráció utánpótlása kimeríthetetlen, és senki nem kényszerítheti Magyarországot arra, hogy jelentős számú iszlám közösséget fogadjon be.

A kormányfő tavalyi előadásában pedig az ország határainak megvédését, a családok, a munkahelyek biztonságának megőrzését és a közbiztonság fenntartását emelte ki. Szeptemberben Orbán Viktor arra is kitért, hogy Trianon óta soha nem volt olyan erős az ország, mint most, 1920 óta nem volt rá lehetőség, hogy befolyásoljuk a Kárpát-medence sorsát, de mára Magyarország a térségben középállami státust ért el.

Sokak szerint az összes kötcsei gondolat közül a legnagyobb hatással bíró, a centrális erőtérről szóló beszédét 2009 őszén a Megőrizni a létezés magyar minőségét című előadásában mondta el Orbán Viktor.

– Megvan a reális lehetősége annak, hogy a magyar politika következő 15-20 évét ne a duális erőtér határozza meg, amely állandó értékvitákkal megosztó, kicsinyes és fölösleges társadalmi következményeket generál. Ehelyett létrejön egy nagy kormányzó párt, egy centrális politikai erőtér, amely képes lesz arra, hogy a nemzeti ügyeket megfogalmazza – mondta akkor a Fidesz elnöke.

A fentiek szellemében Orbán Viktor a Fidesz–KDNP-pártszövetség kormányzásának a máig érvényes célját és feladatát abban látta, hogy Magyarország a magyarok országa maradjon.

magyaridok.hu
  • Karácsony tényleg katasztrófa
    A kormány továbbra is javasolja, hogy a budapesti városvezetés éljen a kormányzati segítséggel, és közösen tegyék lehetővé, hogy a 60 milliárd forintos megtakarításból 10 milliárd forintot a fővárosi önkormányzat 50 vadonatúj, környezetbarát trolibusz beszerzésére fordítson - írta a Miniszterelnökség csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében.
  • David Cornstein: Nincs baj a magyar demokráciával
    Az Egyesült Államok távozó nagykövete arról is beszélt a Magyar Nemzetnek, mi volt Orbán Viktor első kérdése, amikor a vacsorafőzés közben érte Donald Trump telefonhívása.
  • Szigorodnak a maszkviselés szabályai
    A kormány hétfőtől a vendéglátásra és a szórakozóhelyekre is kiterjeszti a kötelező maszkhasználatot - jelentette be a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó