Átadták a MMA új irodaházát
Átadták a Magyar Művészeti Akadémia új irodaházát, az MMA Titkárságának új otthonát kedden Budapesten az Andrássy út és a Bajza utca sarkán.
2018. augusztus 28. 14:43

Az ünnepségen Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere hangsúlyozta: a megválasztott kormánynak nem feladata megszabni a kultúra irányait, nem is teszi. Ugyanakkor a kormány alkotmányos kötelessége, hogy szuverén módon védje értékeinket, mindenkinek biztosítsa az esélyt az alkotásra és kulturális gyarapodásra - fűzte hozzá a miniszter.

Vashegyi György, az MMA elnöke kiemelte: az Andrássy út 101. szám alatt, a Bajza utca sarkán, világörökségi helyszínen elhelyezkedő, két épületből álló ingatlanegyüttesben méltó körülmények között folytathatja munkáját az MMA Titkársága, de új közösségi terekhez jutnak az akadémikusok is.

 

D__AS20180828007

Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke beszédet mond a Magyar Művészeti Akadémia új irodaházának átadóünnepségén Budapesten, a VI. kerületi Andrássy úton 2018. augusztus 28-án. Az első sorban Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (j3), Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tiszteletbeli elnöke (j2), Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára (j), valamint Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) főtitkára (b). MTI Fotó: Kovács Tamás

A korábban a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) székházaként működő egykori Schanzer-villa egyemeletes, saroktornyokkal kialakított épület, a 20. századi eleji historizáló, késő szecessziós építészet nívós alkotása.

Az elhanyagolt állapotban lévő villa és a szomszédos épület felújítása 2015-ben kezdődött el a műszaki előkészítéssel, értékleltár készítésével és a szükséges bontások elvégzésével. Az épületegyüttes teljes rekonstrukciója 2017 elején kezdődött, és 20 hónapot vett igénybe, a tervező Fazekas György, a kivitelező a Laki Épületszobrász Zrt. volt. A teljes beruházás mintegy négymilliárd forintból valósult meg.

A felújítás eredményeként üvegcsarnokkal összekötött két épületben az MMA vezetésének és az MMA Titkárságának irodái, valamint egyebek mellett tanácsterem, akadémikusi klubszoba és rendezvényterem is helyet kapott. Az épületegyüttes teljesen automatizált, zéró energia kibocsátású, a fűtést és hűtést hőszivattyúk biztosítják.

Az MMA tiszteletbeli elnöke, Fekete György az átadó ünnepségen hangsúlyozta: a felújítás során érvényesült a szándék, hogy az épületegyüttesben megvalósuljon a műemléki hűség és a 21. századi hivatali és társadalmi élet harmóniája.

Az irodaház birtokbavételével az MMA beköltözött Európa egyik legjelentősebb kulturális és műemléki zónájába - tette hozzá Fekete György.

D__AS20180828002

A Magyar Művészeti Akadémia új irodaházának bejárata az átadóünnepség napján Budapesten, a VI. kerületi Bajza utcában 2018. augusztus 28-án. MTI Fotó: Kovács Tamás

D__AS20180828019

Társalgó a Magyar Művészeti Akadémia új irodaházában. MTI Fotó: Kovács Tamás
   

MTI
MTI Hírfelhasználó